EUROLYGA 2023

V. Putinas ir Rusijos sportas trina G. Kasparovą iš istorijos

Kremlius ir vėl ėmėsi Stalino laikus menančių priemonių susidoroti su kritikais – jie paprasčiausiai ištrinami iš istorijos. Dabar toks likimas ištiko ir vieną ryškiausių šalies šachmatų čempionų, skelbia „Radio Free Liberty“.

Asociacijos „Spartak“ 80 metų jubiliejaus proga išleisto albumo rengėjai nuėjo paprasčiausiu keliu – G.Kasparovo tiesiog nepaminėjo.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Asociacijos „Spartak“ 80 metų jubiliejaus proga išleisto albumo rengėjai nuėjo paprasčiausiu keliu – G.Kasparovo tiesiog nepaminėjo.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 21, 2015, 10:11 AM, atnaujinta Oct 24, 2017, 11:29 PM

Sportas ir politika Rusijoje yra artimai susiję. O tai, regis, sukėlė problemų Rusijos sporto asociacijai „Spartak“, kuri neseniai išleido specialų albumą, pagerbiantį savo žymiausius sportininkus ir komandas.

Vienas iš ryškiausių „Spartak“ auklėtinių – šachmatų legenda Garis Kasparovas.

Čempionas tuo pačiu yra ir aršus prezidento Vladimiro Putino kritikas, todėl asociacija turėjo susidurti su tikra dilema, kaip pateikti jo nuopelnus.

Asociacijos „Spartak“ 80 metų jubiliejaus proga išleisto albumo rengėjai nuėjo paprasčiausiu keliu – G.Kasparovo tiesiog nepaminėjo.

Knygų apie šachmatus autoriaus ir žurnalisto Jevgenijaus Giko buvo paprašyta parašyti apie G.Kasparovą ir kitą buvusį „Spartak“ auklėtinį bei pasaulio šachmatų čempioną iš Armėnijos Tigraną Petrosianą.

J.Gikas pasakojo, kad albumo rengėjams nusiuntė abu straipsnius, tačiau neseniai į rankas paėmęs išleistą knygą rado tik įrašą apie T.Petrosianą, o apie G.Kasparovą neužsiminta nė žodžiu.

Redaktorius Jevgenijus Bogatirevas, pavedęs J.Gikui parašyti tekstą apie šachmatininkus, teigė, jog G.Kasparovą pašalinti iš knygos nuspręsta paskutinę minutę, tačiau neaišku, kas už tai buvo atsakingas.

„Aš pats buvau nustebęs. Taip turbūt nusprendė kažkas iš aukščiau“, – citavo redaktorių J.Gikas.

Po to žurnalistas savo straipsniu pasidalino šachmatams Rusijoje skirtame naujienų tinklalapyje. Į tai sureagavo ir pats G.Kasparovas.

„Jeigu V.Putino liokajai nori ištrinti mano vardą iš visų sovietinių ir rusiškų rekordų knygų, jiems bent jau teks dirbti labai ilgai“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė šachmatininkas.

G.Kasparovas pasaulio čempionu tapo dar 1985 metais, kai būdamas 22 metų nugalėjo Kremliaus numylėtinį Anatolijų Karpovą. Jis šį titulą išlaikė net 15 metų.

2005 metais jis pasitraukė iš profesionalaus sporto ir įsitraukė į opozicijos aktyvistų veiklą. Nuo tada valstybinė Rusijos žiniasklaida G.Kasparovą vadino Vakarams pavaldžia marionete.

Pasaulio šachmatų federacijos vadovas Kirsanas Iliumžinovas, kurį G.Kasparovas ne kartą yra peikęs dėl artimų ryšių su Kremliumi, taip pat sukritikavo politinį sprendimą pašalinti čempiono vardą iš knygos.

„Neįmanoma tiesiog ištrinti pasaulio čempiono iš pasaulio sporto istorijos“, – kalbėjo G.Iliumžinovas.

Tačiau G.Kasparovas galutinai iš „Spartak“ istorijos nedingo. Asociacijos tinklalapyje dar galima aptikti šachmatininko nuotrauką. Jo pergalė čia vadinama pačiu reikšmingiausiu „Spartak“ sportininko pasiekimu 1985 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.