EUROLYGA 2023

Sportas ir mirtys: 10 gyvybes nunešiusių tragedijų

Vos ne kas savaitę po pasaulį „prabėga“ tragiška žinia apie sportininko mirtį aikštėje, rungtynių metų, bėgimo trasoje ar už jos ribų. Kai kada tai būna savo jėgų pervertinimo pasekmė, kai kada – sveikatos problemos, o būna atveju, kad mirtį lemia ir aplinkybės. Pasaulinė žiniasklaida mirga nuo tokių įvykių aprašymo ir nelaimių detalių dėliojimo. Lrytas.lt pateikia pačių tragiškiausių mirčių sporte dešimtuką – mirtis sporte, kur nelaimę lėmė kvailai susiklosčiusios aplinkybės.

Otavio de Silva
Otavio de Silva
Indijos futbolininkas Peteris Biaksangzuala mirė 2014 spalio 19 dieną, nevykusiai atšventęs įmuštą įvartį.
Indijos futbolininkas Peteris Biaksangzuala mirė 2014 spalio 19 dieną, nevykusiai atšventęs įmuštą įvartį.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Nov 11, 2015, 11:17 AM, atnaujinta Oct 4, 2017, 9:46 PM

Tomas Simpsonas – amfetaminai su alkoholiu

Bene garsiausias „Top 10“ tragiškiausių mirčių sąrašo sportininkas – žymus dviratininkas. Nelaimė įvyko 1967 metų liepos 30 dieną per „Tour de France“ lenktynes. Varžybų metu britas buvo ne tik olimpinių žaidynių bronzos medalio laimėtojas, tačiau ir pasaulio čempionas plento lenktynėse. Per „Tour de France“ varžybose viename iš trasos nusileidimo ruožų T.Simpsonas riedėjo, riedėjo ir nuriedėjo nuo kelio. Pribėgę komandos atstovai negalėjo patikėti – sportininkas mirė. Jau po to konstatuota – neatlaikė dviratininko širdis. Kaip paaiškėjo, prieš varžybas jis „susileido“ solidžią dopingo dozę – amfetaminus, kuriuos užgėrė 300 gramų alkoholio.

Jeremy Brenno – suoliuko atkirtis

Jei galvojate, kad golfas yra gan saugus sportas – klystate. Net ir ant žaliosios vejos gali atsitikti nepataisomų nelaimių. Jaunas ir dar didelių pasiekimų golfe neturėjęs J.Brenno supyko, kad varžybų metu jam nepasisekė lengvas smūgis ir visą pyktį jis nutarė išlieti prie netoliese stovėjusio medinio suoliuko. Tačiau smūgis koja buvo jam tragiškas: suoliukas nuo smūgio subyrėjo, tačiau viena lentelė „sugebėjo“ įsmigti vaikinui į pilvą. Nors golfo atstovas buvo su greitąja pagalba buvo nuvežtas į ligoninę, jo išgelbėti nepavyko – nuo vidinio kraujavimo J.Brenno mirė.

Ray'us Chapmen – nematomas kamuoliukas

Su beisbolininko R.Chapmeno mirtimi viskas labai paprasta ir aišku. Vyras JAV beisbolo čempionato rungtynių metu buvo priverstas pakeisti traumuotą komandos draugą ir stojo į puolėjo poziciją. Sportininkas nepastebėjo skriejančio į jį beisbolo kamuoliuko – jis pataikė R.Chapmenui į galvą, vyras prarado sąmonę, o jau ligoninėje mirė nuo sužeidimo 1920 metų rugpjūčio 17-ąją. Kaip išsiaiškino tyrimas, prieš metant kamuoliuką, gynėjas jį apvoliojo dulkėse, kad jis susilietų su aplinka ir būtų mažiau matomas. Kitą vertus, tuomet tai buvo įprastinė praktika ir niekam įtarimai dėl netyčinio nužudymo nebuvo pareikšti.

Albertas Ebosee – šiferio skrydis

Kamerūno futbolininko A.Ebosee sportinė karjera kilo į viršų, tačiau ją nutraukė paprastas šiferio gabalas, kai čempionato metu kilo riaušės stadione. Alžyre žaidęs kamerūnietis buvo rezultatyviausias 2013 metų čempionato žaidėjas, o prasidėjusiose 2014-ųjų pirmenybėse sugebėjo įmušti du įvarčius. Būtent po antrojo įmušto įvarčio stadione liko riaušės ir vieno iš sirgalių mestas šiferio gabalas mirtinai sužeidė futbolininką. Nors Alžyro vidaus reikalų ministras ir žadėjo surasti žudiką, kalbomis tuo viskas ir baigėsi.. A.Ebosee mirė 2014 metų rugpjūčio 23 dieną, nesulaukęs savo 25-ojo gimtadienio.

Davidas Saldivaras Tobaras – geriau nebūtų žaidęs

Futbolininkai dažnai tampa žaibo aukomis. 2009 metais į D. Tobarą pataikęs žaibas užmušė sportininką vietoje. Tai buvo jau 3-ioji futbolininko mirtis Salvadore per du mėnesius nuo žaibų. Įdomu, kad vaikinas mirė žaisdamas ne už savo klubą. Į paraišką žaisti čempionato kovų neįtrauktas D.Tobaras nutarė padėti savo draugams ir „pabėgioti“ mėgėjiškoje komandoje, mėgėjiškame čempionate.

„Transit“ komanda – stadiono klausimas

Salvadoras, greičiausiai, yra ne ta vieta, kur futbolininkai galėtų jaustis ramiai. 2015 metų pradžioje per rungtynes aikštėje buvo sušaudyti penki „Transit“ komandos nariai. Kaip teigė liudininkai, per mačą į aikštę išbėgo 6 ginkluoti vyrai ir pradėjo šaudyti į futbolininkus. Pasirodo, žaidėjai tapo tik dviejų kariaujančių kriminalinių grupuočių įkaitais – futbolo stadionas tapo aršių nesutarimų tarp banditų arena ir taip viena grupuotė nutarė išspręsti visus klausimus su stadione žaidusia ekipa.

Bradley Johnsonas – ginklas dėkle

Net ir geriausiai su ginklais mokantis elgtis sportininkai gali suklysti. 1980-siais per greito šaudymo varžybas JAV, B.Johnsonas pats save sužeidė. Vyriškui reikėjo iš dėklo staigiai išsitraukti revolverį ir pataikyti į du taikinius. Tačiau traukiant ginklą jis užsikabino už diržo, bet vyras automatiškai paspaudė gaiduką ir pataikė sau į koją. Kulka perskrodė kojos arteriją ir žmogus nukraujavo.

Peteris Biaksangzuala – salto į mirtį

Indijos futbolininkas Peteris Biaksangzuala mirė 2014 spalio 19 dieną, nevykusiai atšventęs įmuštą įvartį. Principinėse čempionato rungtynėse P. Biaksangzuala pelnė du įvarčius ir po kiekvieno jį pagerbė firminiu gimnastikos elementu – šuoliu per galva. Jei pirmasis kartas pavyko, po antrojo įvarčio salto daręs futbolininkas nevykusiai nusileido ant žemės – susilaužė stuburą. Medikai dar dvi dienas kovojo dėl žaidėjo gyvybės, tačiau ji užgeso ligoninės reanimacijoje.

Dieteris Schmidtas – atskrido ietis

Stadionuose žūva ne tik sportininkai, bet ir teisėjai. Prieš dešimtmetį Diuseldorfe, per lengvosios atletikos varžybas buvo perdurtas teisėjas D.Schmidtas. Jis teisėjavo ieties metimo sektoriuje ir matavo vieno iš sportininkų nuskraidintos ieties rezultatą. Tuo tarpu kitas ieties metikas, nesulaukęs leidimo, sviedė įrankį ir pataikė tiesiai į teisėją. Vyrui buvo perkirsta miego arterija ir jis mirė greitosios pagalbos automobilyje. Policija šią tragidiją traktavo kaip nelaimingą atsitikimą.

Otavio de Silva – kam teisėjui peilis

Labiausiai šokiruojantis futbolo mačas įvyko 2013 metais Brazilijoje: mačas baigėsi kraujo praliejimu ir dviejų žmonių mirtimi. Pradžioje rungtynių teisėjas – dar jaunuolis O. De Silva išsitraukė iš kišenės peilį ir nudūrė žaidėją už tai, kad šis atsisakė po antrosios geltonos kortelės palikti aikštę. Futbolininkas mirė vežamas į ligoninę. Apie mirtį sužinoję žaidėjo artimieji nuskubėjo į stadioną ir po rungtynių arbitrui surengė linčo teismą: pradžioje jį nukryžiavo, po to nupjovė vaikinui galvą ir ją užmovė ant baslio bei įsmeigė jį stadiono centre. Prireikė daugiau kaip 3 mėnesių, kad policija sugebėtų išnarplioti šio kraupaus nusikaltimo detales ir įvardinti žudikus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.