EUROLYGA 2023

Gėdingiausi ir keisčiausi 2015-ųjų Lietuvos sporto štrichai

Pergalės, įvarčiai, taškai, medaliai ar sekundės – visą tai tampa itin svarbu, kai sportininkas ar komanda iškovoja geidžiamą trofėjų. Tuomet ir šimtai sveikinimų, valdžios dėmesys, apdovanojimo ceremonijos nuotraukos bei sirgalių palaikymas. Tačiau sporte yra ir kita medalio pusė – fiasko, tragiškas pasirodymas, nusivylimas.

Vilniaus „Lietuvos rytas“ šiemet nustebino blankių žaidimu Europos lygoje.<br>M.Kulbio nuotr.
Vilniaus „Lietuvos rytas“ šiemet nustebino blankių žaidimu Europos lygoje.<br>M.Kulbio nuotr.
G.Arlauskis užsipuolė Lietuvos žurnalistus, kad būtent jie kalti dėl rinktinės nesėkmių – nerašo apie komandą gerai, o tik kritikuoja.
G.Arlauskis užsipuolė Lietuvos žurnalistus, kad būtent jie kalti dėl rinktinės nesėkmių – nerašo apie komandą gerai, o tik kritikuoja.
A.Duonėla vairavo mašiną neblaivus ir norėjo susidoroti su žurnalistais.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
A.Duonėla vairavo mašiną neblaivus ir norėjo susidoroti su žurnalistais.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Transseksualas A.Landau bandė flirtuoti su Vilniaus „Žalgirio“ futbolo klubo žaidėju.
Transseksualas A.Landau bandė flirtuoti su Vilniaus „Žalgirio“ futbolo klubo žaidėju.
I.Pankratjevas futbolo rinktinę į aukštumas neiškėlė.
I.Pankratjevas futbolo rinktinę į aukštumas neiškėlė.
Lietuvos futbolo rinktinės šių metų sezonas – gėdingas.
Lietuvos futbolo rinktinės šių metų sezonas – gėdingas.
A.Kazakevičiui ir kompanijai nepasisekė šiemet pasaulio čempionate iškovoti ne tik kvietimo į Rio žaidynes, bet ir medalio.<br>V.Ščiavisnko nuotr.
A.Kazakevičiui ir kompanijai nepasisekė šiemet pasaulio čempionate iškovoti ne tik kvietimo į Rio žaidynes, bet ir medalio.<br>V.Ščiavisnko nuotr.
Treneris A.Rudys
Treneris A.Rudys
Ž.Ilgauskas<br>G.Šiupario nuotr.
Ž.Ilgauskas<br>G.Šiupario nuotr.
Vilniaus „Žalgirio“ klubas norėjo į UEFA Čempionų lygą, tačiau norai baigėsi ties „Malmo“ ekipa.<br>D.Umbraso nuotr.
Vilniaus „Žalgirio“ klubas norėjo į UEFA Čempionų lygą, tačiau norai baigėsi ties „Malmo“ ekipa.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Dec 27, 2015, 11:16 AM, atnaujinta Sep 27, 2017, 6:31 AM

Portalas lrytas.lt šiandien siūlo prisiminti tai, ko daugelis iš sportininkų nenorėtų net girdėti užuominomis – Lietuvos sportą nepuošiančius pralaimėjimus, nesėkmes ar apsijuokimus.

1. Lietuvos futbolo rinktinė šiemet pasižymėjo kaip niekada – blogąja prasme. Lyg pranešdama, kad šalies futbolas serga sunkia liga, mūsų jaunimo rinktinė šiemet įsigudrino pralaimėti Andorai 0:1. Tai jau buvo diagnozė. Tad nieko nuostabaus, kad nacionalinė ekipa 2016-ųjų Europos futbolo čempionato atrankoje atrodė lyg mušama bokso kriaušė. Kas norėjo, tas ją talžė. Kontrolinėse rungtynėse lietuvių nepasigailėjo net Maltos salos komanda, kuri įspyrė 2 įvarčius. Tai gerai, kad atrankos rungtynėse su San Marinu, lietuviai šiaip ne taip įveikė šią mėgėjų ekipą 2:1, nors po akistatos sirgaliai šaukė „Gėda“. Pasibaigus kankinančiai ir tragiškai atrankai, iš savo posto pasitraukė nacionalinės komandos strategas Igoris Pankratjevas. Vadovaujant jam Lietuvos komanda sužaidė 21 kontrolines ir oficialias rungtynes.

„Atsiprašysiu iš karto. Yra pradžia ir yra pabaiga, baigėsi atrankos ciklas, baigėsi ir mano, kaip trenerio, darbas rinktinėje. Atsistatydinu. Ir noriu pasakyti – viso gero“, – tepasakė spalį 51 metų kaunietis, vadovavęs ekipai nuo 2013 m. rugsėjo, kai peršoko iš asistento kėdės vietoj vengro Csabos Laszlo. Taip I.Pankratjevas sugebėjo paaiškinti ir paskutinę nesėkmę su Anglija, kurioje lietuviai nusileido įprastu triuškinimu – 0:3.

Per trenerio darbo laiką iš viso buvo pasiektos 5 pergalės (prieš Latviją, Suomiją, Estiją ir dvi prieš San Mariną), 5 rungtynės baigėsi lygiosiomis, o 11 mačų pralaimėta.

I.Pankratjevo treniruojami futbolininkai įmušė 14 įvarčių, bet praleido 31. Planetos futbolo rinktinių reitinge Lietuva šiemet krito itin žemai: į 116 vietą.  Žemiau Lietuvos vienuolikė buvo nukritusi tik tris kartus – į 117-ą vietą 2013 metų vasarį, į 118-ąją poziciją 2004-ųjų rugsėjį bei į 119-ąją vietą 2012-ųjų lapkritį. Prieš lietuvius reitinge – ir egzotiškos šalys. Mūsiškius aplenkė Burundis (113) ir Aruba (115).

Viso šio sezono metu rinktinėje kovojantys žaidėjai bandė visuomenei aiškinti, kad tai ne blogi rezultatai – 0:4,0:3, o šalies žiniasklaida neteisingai rašo apie rungtynes.

Neva, reikia džiaugtis, kad futbolininkai žaidžia... Kritikuojamos komandos futbolininkai sugebėjo net pavadinti garsųjį žaidėją Valdą Ivanauską alkoholiku, nieko nesuprantančiu futbole.

Kvailai atrodė ir Anglijoje kovojančio Giedriaus Arlauskio išsišokimas prieš mačą su anglais.

„Labas vakaras, sveiki atvykę į krepšinio šalį, kaip bebūtų gaila“, – kalbėjo vartininkas G.Arlauskis, sveikindamas Anglijos žurnalistus. O paskui išrėžė, ką galvoja apie Lietuvos žiniasklaidą.

„Manau, visi puikiai žino, kaip lietuviai myli krepšinį ir kaip nemyli futbolo. Tikriausiai klausiate, nes norite parašyti dar vieną antraštę, kad mes esame nusistatę prieš savo fanus? Savo tikruosius sirgalius mes žinome, jie mus tikrai palaiko. O kodėl kiti žmonės nemyli? Ne pirmi metai spaudoje nėra nė vieno normalaus straipsnio, kuris pagirtų rinktinę, paremtų sunkiu momentu. Aš myliu futbolą, myliu rinktinę. Bet iš kai kurių žmonių, ypač žurnalistų, meilės nejaučiame, jie tik ieško progos ant mūsų pavaryti. Jie daro meškos paslaugą, nes nuteikia savus sirgalius prieš futbolininkus“, – aiškino savo tiesas G. Arlauskis.

Karingai nusiteikęs vartininkas buvo ir spaudos konferencijai pasibaigus, kuomet išgirdo iš salės raginimą žaisti taip pat gražiai kaip ir kalbėti. „Kas čia taip pasakė? Išeik ir paspirk kamuolį, pažiūrėsime, ką sugebi“, – tryško neapykanta „Watford“ klubo vartų sargas.

2. Vilniaus „Lietuvos ryto“ krepšinio klubas  ikisezoninėse rungtynėse skynė vieną pergalę po kitos – laimėjo visus 8 mačus. Kalbėta, kad ekipa suburta tam, kad šiemet iškovotų ne vieną trofėjų – LKL čempionatą, Europos taurės turnyrą, „Karaliaus Mindaugo“ taurės varžybas. Net ir blogiausiame sapne niekas negalėjo įsivaizduoti, kad svajonės apie trofėjus taps sudužusiomis stiklo šukėmis.

Nors LKL pirmenybėse ekipa žengia antra, Europos taurės turnyras „Lietuvos rytui“ buvo tragiškas. „Siemens“ arena taip ir liko neregėjusi Vilniaus „Lietuvos ryto“ pergalių šiame turnyre: Lietuvos vicečempionai iš 10 mačų buvo laimėję tik dvi kovas išvykose bei anksti atsisveikino su tarptautinėmis varžybomis. Taip netikėtai savo skrydį vilniečiai buvo nutraukę tik prieš gerus 15 metų. „Lietuvos rytas“ šiemet ir įsisuko į trenerių pasiutpolkę: sezoną pradėjo argentinietis Marcelo Nicola, po to jį keitė Aurimas Jasilionis, po jo į stratego postą žengė Arvydas Gronskis ir galiausiai klubą perėmė Tomas Pačėsas.

3. Žaliai balta sostinės „Žalgirio“ futbolo klubo svajonė žaisti aukščiausiame lygyje šiemet ir vėl neišsipildė. „Žalgirio“ futbolininkams nepavyko perkopti taip geidžiamo UEFA Čempionų lygos antrojo etapo barjero. Valdo Dambrausko auklėtiniai atsakomosiose šio etapo rungtynėse 0:1 (0:0) pralaimėjo švedų „Malmo“ klubui. Pirmasis mačas Švedijoje baigėsi 0:0.

„Turime galimybę parodyti save ir žengti istorinį žingsnį“, – prieš akistatą su švedais kalbėjo žalgiriečių saugas Mantas Kuklys. Kitą vertus, žalgiriečiai, kalbėję apie galingą „Malmo“ klubą, nežinia ką veiktų Čempionų lygoje: mat švedai beviltiškai pralaimėjo grupės mačus, tik kartą netyčia 1:0 įveikė Ukrainos „Šachtar“. Tris paskutiniuosius mačus „Malmo“ nusileido bendru rezultatu 0:17, o Madrido „Real“ nužudė „Žalgirio“ varžovus net 8:0.

4. Vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis sausio 12 deiną pasirašė įsakymą dėl buvusio krepšininko Žydrūno Ilgausko Lietuvos pilietybės panaikinimo. „Galiu patvirtinti, kad ponas Ilgauskas neteko Lietuvos Respublikos pilietybės“, – sakė vidaus reikalų viceministras Elvinas Jankevičius.

Ž.Ilgauskas Lietuvos paso neteko, nes 2013-siais įgijo Jungtinių Valstijų pilietybę. Lietuvos Konstitucija ir įstatymai išskyrus retas išimtis draudžia dvigubą pilietybę. Bet buvo galima kreiptis į šalies Prezidentę, kad ji išimties tvarka vėl suteiktų lietuvišką pasą 14 metų NBA žaidusiam Ž.Ilgauskui. Tačiau jis tikino, kad neketina tuo pasinaudoti ir pateikti prašymą prezidentei Daliai Grybauskaitei bei pasakė, kad pabučiuotų jam į užpakalį.

„Man lengvatų nereikia. Biurokratai gali pabučiuoti man į užpakalį. Lietuvoje nieko nesu tokio svarbaus padaręs. Ačiū. Pasilikite tą pilietybę sau. Man nereikia nieko išskirtinio. Niekuo nesiskiriu nuo kitų lietuvių, kurie gyvena Amerikoje, Europoje ar Australijoje. Arba duokite pilietybę visiems, arba niekam“, – kalbėjo įpykęs buvęs krepšininkas.

5. Lietuvos imtynininkams šiemet buvo žadamos ne tik premijos už sėkmingą pasirodymą JAV vykusiame pasaulio čempionate – buvo galima išsikovoti vietas Rio de Žaneiro olimpiadoje... Lietuvos imtynių federacija didžiąją dali savo metinio biudžeto paklojusi už kelionę į Las Vegasą, kur vyko pasaulio imtynių čempionatas, liko be nieko. Į turnyrą išvyko 7 atletai, kuriems rėmėjai už pergales žadėjo solidžias tūkstantines premijas, kurių bendra vertė buvo net 72 tūkst. eurų. Tačiau nė vienam graikų-romėnų imtynių meistrui ar dviem imtynininkėms JAV nepasisekė priartėti prie pakylos, o rėmėjai liko su pinigais.

6. Į Juokingą ir keistoką situaciją pateko Vilniaus „Žalgirio“ futbolo klubo neįvardintas vartininkas.

Į Lietuvą grįžusi Agness Landau savo Facebook paskyroje paviešino vaizdo įrašą, kuriame pasidalino karčia patirtimi iš pasimatymo su vienu „Žalgirio“ futbolininku – neva tai buvo ekipos vartininkas.

Agness piktinosi, kad esą futbolininkas sugaišino jai valandą jos gyvenimo. Agness Landau pasakojo, kad jau anksčiau vaikinas jai yra rašęs, kad ji – graži. Vyras siūlė Agness susitikti, tačiau kurį laiką ji buvo išvykusi iš Lietuvos.

Grįžusi į Lietuvą lytį pakeitusi Agness nusprendė susitikti su sportininku. Juodu susitarė pavalgyti. Tačiau Agness futbolininku labai nusivylė – porelė valandą suko ratus aplink Vilnių, nerasdami, kur pavalgyti, mat vaikinas nebuvo numatęs, kur jie pietaus.

„Jam 30 metų, jis vyriškos lyties, bet vyriškumo – nulis. Kaip tu gali susitikti su mergina nežinodamas, kur su ja eisi, ir po to taip nepagarbiai jai pasakyti: žinai, atsiprašau, bet čia nėra kur valgyti, tai gal tu pavalgyk ir po to susitiksim“, – piktinosi ji.

Transseksualė tikino: jei vaikinas iš jos norėjo ko nors daugiau – reikėjo sakyti tiesiai šviesiai, o ne gaišinti jos laiką.

„Jei tu esi vyriškos lyties, tai dar nereiškia, kad esi vyras. Dabar suprantu, kodėl lietuviai po mano nuotraukomis rašo, kad esu vyras – jūs net nežinote, ką reiškia būti vyru ir kas yra vyras“, – pyktį liejo Agness Landau.

7. „Mažeikių“ krepšinio klubas tik šiemet sugebėjo nutraukti nesėkmių seriją, kuri tęsėsi keturis mėnesius. Iš NKL į LKL persikėlę Mažeikų krepšininkai yra tam tikra prasme pralaimėjimų rekordininkai – jie patyrė net 25 pralaimėjimus iš eilės. Šis nesėkmių ruožas tęsėsi nuo praėjusių metų rugsėjo 27-osios iki šių metų sausio 31-osios – 126 dienas, arba 4 mėnesius ir 4 dienas.“Mažeikiai“ buvo įpratę prie pergalių NKL, kur triumfavo du sezonus. Aloyzo Rudžio kariauna šią serija nutraukė mače su Kėdainių „Nevėžiu“ – 76:75.

8. Buvęs garsus šalies sportininkas irkluotojas Arvydas Duonėla šiemet labiau pasižymėjo skandalais nei savo veikla sporto ar visuomeniniuose baruose. Europos ir pasaulio čempionatų prizininkas šiemet skiriasi su antrąja savo žmona Dalia, kuri kaltina vyrą dėl santuokos nutraukimo. Tai asmeninis A.Duonėlos gyvenimas...

Tačiau buvęs sportininkas vis labiau klimpsta į problemas su teisėsauga. Šių metų rudenį karjerą baigęs A. Duonėla neva apgaule siekė išlošti pinigų – teigė lažybų bendrovės „Top sport“ kasininkė. Pasak jos, žinomas sportininkas nesumokėjo 1000 eurų už jam išduotas lažybų korteles, ir pasišalino iš lažybų punkto. Įmonės teisininkai dėl pasikėsinimo sukčiauti kreipėsi į policiją. Lažybų bendrovės advokatas aiškino, kad A. Duonėla norėjo pastatyti už tai, kad per Ispanijos rungtynes su Graikija, komandos įmes po daugiau nei 73 taškus.

Galiausiai prieš pat šv. Kalėdas A.Duonėla dar kartą pateko į kelių policijos nemalonę. Sostinės Maironio g. sustabdytas dešiniavairį automobilį „Land Rover“ airišku valstybiniu numeriu vairavęs buvęs daugkartinis pasaulio ir Europos čempionas A.Duonėla įpūtė 1,14 prom.

Pareigūnams jis sakė, kad pripažįsta savo kaltę ir gailisi. Tačiau buvusiam sportininkui, važiavusiam su merginų kompanija, labai nepatiko žurnalistų dėmesys. Iš pradžių bandęs slapstytis nuo kameros, vėliau jis pagrasino ją sudaužyti.

„Tuoj kai p**iu tau per kamerą“, – pribėgęs prie lrytas.lt žurnalisto tarė sportininkas ir pabandė trenkti per aparatą.

Prieš kelis metus A.Duonėla konfliktavo su jį sustabdžiusiais policijos pareigūnais ir teismuose siekė įrodyti savo nekaltumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.