EUROLYGA 2023

Skandalinga: kaip sovietų moterų rinktinei atstovavo vyrai

Praeityje garsi Rusijos sportininkė Galina Zybina atskleidė, kad SSRS laikais lengvosios atletikos  moterų rinktinėje būdavo ir kitos lyties atstovų.

Lengvaatletės seserys Press sportą paliko kai buvo įvesta lyties kontrolė.<br>wisegeek.com
Lengvaatletės seserys Press sportą paliko kai buvo įvesta lyties kontrolė.<br>wisegeek.com
Praeityje garsi Rusijos sportininkė Galina Zybina atskleidė, kad SSRS laikais lengvosios atletikos moterų rinktinėje būdavo ir kitos lyties atstovų.<br>„Sport-Ekspress“ nuotr.
Praeityje garsi Rusijos sportininkė Galina Zybina atskleidė, kad SSRS laikais lengvosios atletikos moterų rinktinėje būdavo ir kitos lyties atstovų.<br>„Sport-Ekspress“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 15, 2016, 8:21 AM, atnaujinta Jun 8, 2017, 2:26 AM

Rutulio stūmimo olimpinė čempionė ir ilgametė pasaulio rekordininkė, kuriai dabar – 85-eri, pasakojo dienraščiui „Sport Ekspress“: „SSRS rinktinėje buvo hermafroditų. Mes žinojome“.

1952-ųjų Helsinkio žaidynėse iškovojusi auksą G.Zybina pasakojo: „Prieš tą olimpiadą per treniruočių stovyklą mums surengė apžiūrą. Paskui vaikštinėdamos su Nina Dumbadze (disko metikė, olimpinė prizininkė) pamatėme sėdinčią ant suolelio Šurą Čiudiną. Nina sako: „Gaila, kad ji tokia. Kodėl dėl to turi kentėti kiti?“.

Kai visos buvome Helsinkyje, Čudiną atvežė paskutiniu traukiniu, kai mūsų komandos paraišką jau buvo pasirašiusi medicinos komisija. Bet laimėti Šurai uždraudė. Perspėjo: „Bet kuri vieta, išskyrus pirmąją!“ Olimpiadoje ji dalyvavo keliose rungtyse. Šuoliuose į tolį ir ieties metime – po sidabrą, šuoliuose į aukštį – bronza. Vėliau viena sprinterė ėmė pavydėti Šuros draugystės su čiuožėja Inga Artamonova. Paskundė, kad iš tikrųjų Čudina – vyras“.

„Sport Ekspress“ žurnalistas užsiminė girdėjęs kalbų, kad I.Artamonovos vyras dėl šio romano peiliu nužudė tuomet 29-erių savo žmoną.

„Neatmestina. Aš su Čudina normaliai bendravau, iš jos pusės nepasitaikė jokių bandymų. Šiltai su manimi elgėsi ir disko metikė Ženia Arzumanova“, – sakė G.Zybina.

„Tos pačios pievos uoga“, – mestelėjo „Sport Ekspress“ žurnalistas.

„Na taip, – patvirtino G.Zybina. – Ji buvo šluba, o kažkuriose studentų varžybose laimėjo ir rutulio stūmimą, ir diską. Rinktinėje moterys užsipuolė: juk tu kaip Čudina! Paskui prieš varžybas Rumunijoje Arzumanovai pasakė: rytoj į apžiūrą. O ji šiurkščiai atrėžė: „Nesulauksite! Aš kaip atėjau į sportą, taip ir išeisiu. Duokite atgalinį bilietą“. Išskirdo namo ir baigė karjerą. Ji pasielgė dorai. Čudina sportą paliko 1963-iaisiais. O seserys Tamara ir Irina Press, Marina Itkina, Tatjana Ščelkanova (visos buvo garsios SSRS lengvaatletės – Red.) – po trejų metų, kai lengvojoje atletikoje buvo įvesta lyties kontrolė“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.