EUROLYGA 2023

Havajuose nuskambėjęs nacistinės Vokietijos himnas užkūrė skandalą

JAV teniso federacija (USTA) atsidūrė nepavydėtinoje padėtyje dėl supainioto Vokietijos himno. Amerikiečiai vakar vieną po kito rašė atsiprašymus vokiečiams, kad privertė juos klausyti po antrojo pasaulinio karo uždraustų nacistinės Vokietijos himno žodžių.

Skandalas įvyko prieš A.Riske (kairėje) ir A.Petkovič mačą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Skandalas įvyko prieš A.Riske (kairėje) ir A.Petkovič mačą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Petkovič.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Petkovič.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 12, 2017, 11:55 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 6:32 AM

Incidentas įvyko šeštadienį Havajuose, kur JAV ir Vokietijos moterų teniso komandos žaidžia „Fed Cup“ turnyro ketvirtfinalio mačą.

Prieš pirmąją kovą tarp amerikietės Alison Riske ir Andreos Petkovič aikštyne nuskambėjo nacistinis „Deutschland, Deutschland, uber alles“ („Vokietija, Vokietija, aukščiau visko).

Vokietijos himnas yra 1797 metais parašyta Josepho Haydno melodija, kuriai 1841 metais žodžius sukūrė Augustas Heinrichas Hoffmannas. Kadangi Vokietiją šlovinantys pirmieji du posmai buvo akcentuojami Vokietijos nacistinės propagandos, 1945 metais jie buvo uždrausti ir dainuojamas tik trečias posmas.

1987 metais Bosnijoje gimusi, bet vos šešių mėnesių į Vokietiją persikėlusi ir visą laiką šiai šaliai atstovaujantis A.Petkovič neslėpė pasipiktinimo.

„Tai ignoravimo viršūnė. Niekada nesijaučiau labiau negerbiama per visą savo gyvenimą. Trylika metų žaidžiu „Fed Cup“ varžybose, ir tai blogiausias dalykas, koks man įvyko“, – po mačo kalbėjo A.Petkovič.

Vokietijos atstovė kiek netikėtai pralaimėjo amerikietei Alison Riske 6:7, 2:6 ir prisipažino, kad svarstė pasitraukti iš aikštyno.

„Dabar juk 2017-ieji, tokių dalykų negali būti Jungtinėse Valstijose“, – teigė žaidėja.

Kai stadione skambėjo nacistiniai žodžiai, apie 20 vokiečių bandė juos perrėkti giedodami dabartinį himną.

„Tai skandalas. Visiška nepagarba. Norisi verkti. Išgirsti nacionalinį himną yra šventas dalykas“, – teigė Vokietijos rinktinės trenerė Barbara Ritter.

USTA atsiprašinėdama patikino, kad bus atliktas teisingas himnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.