Olimpiada ilgam užbūrė smuiko virtuozę Vanessą Mae

Garsioji smuikininkė, klasikinės ir popmuzikos atlikėja Vanessa Mae (37 m.) sniegą išvydo būdama trejų metų. Iš Singapūro kilusi Vanessa tąkart jį taip pamėgo, kad visą gyvenimą jai teko tramdyti norą smuiką iškeisti į slides, rašo žurnalas „Stilius“.

„Neatsikratysiu minties, kad pergalė teisme buvo beprasmė. Mano reputacija sugadinta. Jei jau žmonės mano, jog turiu būti apgavikė, nes taip sakoma, tuomet šios etiketės neatsikratysiu“, – apgailestauja Vanessa Mae.<br>ViDA Press nuotr.
„Neatsikratysiu minties, kad pergalė teisme buvo beprasmė. Mano reputacija sugadinta. Jei jau žmonės mano, jog turiu būti apgavikė, nes taip sakoma, tuomet šios etiketės neatsikratysiu“, – apgailestauja Vanessa Mae.<br>ViDA Press nuotr.
„Neatsikratysiu minties, kad pergalė teisme buvo beprasmė. Mano reputacija sugadinta. Jei jau žmonės mano, jog turiu būti apgavikė, nes taip sakoma, tuomet šios etiketės neatsikratysiu“, – apgailestauja Vanessa Mae.<br>ViDA Press nuotr.
„Neatsikratysiu minties, kad pergalė teisme buvo beprasmė. Mano reputacija sugadinta. Jei jau žmonės mano, jog turiu būti apgavikė, nes taip sakoma, tuomet šios etiketės neatsikratysiu“, – apgailestauja Vanessa Mae.<br>ViDA Press nuotr.
„Pradėjusi groti smuiku negalėjau net duonos atsipjauti, nes, neduok Dieve, peiliu susižeisiu pirštus“, – pasakojo Vanessa Mae.<br>ViDA Press nuotr.
„Pradėjusi groti smuiku negalėjau net duonos atsipjauti, nes, neduok Dieve, peiliu susižeisiu pirštus“, – pasakojo Vanessa Mae.<br>ViDA Press nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 4, 2016, 7:39 AM, atnaujinta Jun 5, 2017, 2:37 PM

Galiausiai, kai pelnė pasaulinį pripažinimą kaip smuikininkė, moteris ryžosi jėgas išbandyti ir sporte. Vanessa Mae 2014 metais dalyvavo Sočio žiemos olimpinėse žaidynėse. Tiesa, Tarptautinis slidinėjimo drausmės komitetas neseniai nusprendė, kad Vanessa teisę dalyvauti varžybose įgijo neteisėtai. Po tokių išvadų ji buvo diskvalifikuota ketveriems metams. Tačiau moteris ginasi nusipirkusi teisę dalyvauti žaidynėse neteisėtai. Ir tai įrodė teisme. Tarptautinis sporto arbitražo teismas nusprendė, kad nėra kuo jos kaltinti, ir draudimas dalyvauti varžybose jai buvo panaikintas.

– Kodėl rytietė susižavėjo slidinėjimu?

– Kai man buvo treji, su mama išvykau į Londoną pas savo įtėvį. Anglijos Safolko grafystėje pirmą kartą pamačiau sniegą – užburianti akimirka. Po metų išvykome atostogų – slidinėti į Šveicariją, netoli Arozos. Slidinėti tapo mano pomėgiu.

– Kuo jus užbūrė kalnai?

– Anksti pradėjau groti smuiku ir tai gana greitai tapo rimtu darbu. Slidinėdama galėjau atsipalaiduoti. Būdama 14-os svajojau visam laikui įsikurti kalnuose. Vėliau mama uždraudė slidinėti.

Ji elgėsi su manimi lyg su porcelianine figūrėle: nieko nuostabaus, juk buvau vienintelis vaikas. Pradėjusi groti smuiku negalėjau net duonos atsipjauti, nes, neduok Dieve, peiliu susižeisiu pirštus. Būdama 20 metų vis dar negalėjau viena vaikščioti gatvėmis.

Mama nuolat tvirtino: jei vykdama į koncertą žūsi lėktuvo katastrofoje, su tuo galėčiau susitaikyti. Bet nepakęsčiau, kad nebegalėsi groti smuiku, nes slidinėdama susilaužei riešą.

Tuo metu nakčiai slides net pasiimdavau į savo kambarį, nes su jomis jaučiausi arčiau kalnų – norėjau būti ten, o ne Londone.

– Ar grojimas smuiku ir slidinėjimas turi ką nors bendra?

– Ilgai maniau, kad slidinėjant reikia tik ištvermės. Netiesa! Gebėjimo neprarasti koordinacijos, pusiausvyros, ištvermės ir sutelkti visas savo jėgas – vien to nepakanka.

Gerai slidinėti tai tas pat kaip groti smuiku: ne jis sujaudina ir pravirkdo žmogų, juk smuikas – tik instrumentas, kiekvienas gali išmokti juo groti.

Geram muzikantui reikia kūrybingumo, talento, gebėjimo įkvėpti – kai ko, ko negali išmokyti joks mokytojas. Mano dievaitis visuomet buvo amerikietis slidininkas Bode Milleris – iškili asmenybė, netradicinis, perrašęs, vaizdžiai sakant, slidinėjimo vadovėlius.

– Kada kilo idėja dalyvauti olimpinėse žaidynėse?

– 2010-aisiais. O metai prieš tai stebėjau pasaulio slidinėjimo čempionatą Val d’Izere (Prancūzija), kur didžiojo slalomo rungtyje dalyvavo trys moterys iš Irano.

O per Vankuverio olimpines žaidynes mačiau slalomo slidininkes iš Ganos. Ir tuomet pagalvojau, jei jos dalyvauja tokiose varžybose, tai galėčiau ir aš atstovauti Tailandui! (Vanessos tėvas – tailandietis. – Aut.) Ir mano biuras susisiekė su Tarptautine slidinėjimo federacija (TSF).

– Koks buvo atsakymas?

– O, jų atstovai buvo labai draugiški, paaiškino, kad man reikia TSF kodo. Kas tai? Apie tai neturėjome nė mažiausio supratimo. Be to, niekuomet net nesu pagalvojusi, kad taip sunku bus rasti trenerį.

Ir žinote kodėl? Daugelis norėjo, kad mokėčiau nelegaliai. Atsakiau, jog tai man nepriimtina, aš moku mokesčius, o jei treneriui kiltų problemų, tai jos ir mane paliestų. Galiausiai į Sočį išskridau net be trenerio.

– Viena pasiruošėte olimpinėms žaidynėms?

– Kai pagaliau su manimi susisiekė Suomijos slidinėjimo poilsiavietės vadybininkas, nusprendžiau ten treniruotis. Man atsiuntė valandomis suskirstytą planą: pasivažinėjimas šunų kinkiniu, skrydis sraigtasparniu, masažas. Jie manė, kad noriu ten pailsėti, atsipalaiduoti.

Niekas nežiūrėjo į mane rimtai, niekas netikėjo, kad norėčiau pasinerti į kitokį gyvenimą, kad pasiruoščiau Sočio olimpinėms žaidynėms.

Galiausiai man padėjo treneris iš Slovėnijos, su juo ir pradėjau tikrai rimtai treniruotis, bet tik 2013-ųjų pavasarį. Jam vadovaujant dalyvavau savo pirmosiose varžybose, bet paskui jis buvo pernelyg užsiėmęs, kad ir toliau rūpintųsi manimi.

– Ar per varžybas turėjote pranašumą, nes jums, muzikantei, puikiai pažįstama didžioji scena?

– Ne. Prieš koncertą atsipalaiduoju, bandau sulėtinti pulsą. Sportininkai elgiasi kitaip. Jie šaukia, nenustygsta vietoje, mėgina pagreitinti savo pulsą.

Kai kelių sportininkių paklausiau, kodėl švaisto energiją, atsakė: vidinis agresyvumas, įniršis padeda geriau rungtyniauti. Tokia kartais buvau ir aš vaikystėje. Man patiko filmai apie Rembo, kur viename jų nuskamba frazė: „Let’s go and f...k them!“ Taip galvojau, kai būdama 12-os klasikinės muzikos mėgėjams turėjau sugroti Piotro Čaikovskio kūrinį.

– Kaip su jumis buvo elgiamasi Sočyje?

– Visi buvo malonūs. Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) prezidentas Thomas Bachas buvo pakvietęs pietų. Dalyvavo Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-moonas, Kinijos prezidentas Xi Jinpingas. Ir aš.

– Esate sakiusi, kad olimpinės žaidynės – didžiausias pasaulio sporto šou. Ar jūsų šou buvo geras?

– Manau, kad jis tenkino Tarptautinį olimpinį komitetą. Juk demokratiškas atrodo faktas, kai dalyvauja sportininkai iš egzotinių šalių. Beje, tuoj po to TOK norėjo gauti iš manęs suvenyrą – pirštinę ar slidę – savo muziejui Lozanoje.

Mano dalyvavimą jie pavadino vienu didžiausių olimpinės istorijos momentų. Aš pasakyčiau, jog tai buvo vienas lėčiausių. Bet 22 slidininkės iškrito iš varžybų, o aš – ne.

– Ar vėl dalyvausite slidinėjimo varžybose?

– Tai galėjau dar šią žiemą. Tarptautinė slidinėjimo federacija (TSF) nuolat tvirtina, kad mano karjera turėjusi pasibaigti po Sočio. Bet aš to niekada nesakiau.

Apskritai ką turėtų reikšti šis pasakymas? Nesu profesionali sportininkė, tai kokią karjerą turiu pabaigti? Slidinėju iš malonumo ir neleisiu, kad iš manęs tai atimtų TSF.

– Ar tai reiškia, kad mėginsite dalyvauti 2018 metų žiemos olimpinėse žaidynėse?

– Galbūt. Kodėl ne? Galėčiau pamėginti užimti priešpaskutinę vietą. Tai būtų nuostabu.

Išgarsino muzika

Vanessa Mae (Vanessa Mae Vanakorn) gimė 1978 metų spalio 27-ąją Singapūre. Jos motina kilusi iš Kinijos, tėvas – iš Tailando. Pasaulyje ją išgarsino muzika. Būdama penkerių metų pradėjo griežti smuiku, devynerių – koncertavo su Londono filharmonijos orkestru. Po trijų klasikinės muzikos plokštelių pasirodymo 1995-aisiais išleido „The Violin Player“ – savo pirmąjį albumą, į kurį sudėti popmuzikos stiliumi atliekami klasikiniai kūriniai. Iki šiol parduota daugiau kaip 10 milijonų šio albumo kopijų. Smuiko virtuozės turtas vertinamas 40 milijonų eurų. Vanessa Mae – pirmoji tailandietė, dalyvavusi žiemos olimpinėse žaidynėse. Didžiojo slalomo rungtyje tėvo pavarde – kaip Vanakorn – rungtyniavusi smuiko virtuozė tarp 67 dalyvių užėmė paskutinę vietą. Apie asmeninį gyvenimą Vanessa neatvirauja. Ji sako, kad šeima jai – ne prioritetas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.