Natalija Šakelienė apie konfliktą su Indre Kvedariene: „Ar ne per daug kartais sau kai kas leidžia?“

Pirmosios šių metų dienos dizainerei Natalijai Šakelienei – tarsi tikra šventė. Kūrėja iš Vidaus reikalų ministerijos gavo raštą, kad nėra įrašyta į įtariamųjų, kaltinamųjų ir nuteistųjų registrą ir prieš ją nepradėtas joks ikiteisminis tyrimas.

Indrė Kvedarienė.<br>LR archyvo nuotr.
Indrė Kvedarienė.<br>LR archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-01-05 11:33, atnaujinta 2018-02-09 19:27

„Kodėl man tai svarbu? Tiesiog pernai ne vieną kartą mano buvusi klientė Indrė Kvedarienė viešai žiniasklaidoje skleidė tiesos neatitinkančią informaciją – neva ji dėl to, jog yra įtariama daranti ne autorinius darbus, bet garsių kūrėjų kopijas, nieko negalinti komentuoti, nes vyksta ikiteisminis tyrimas, susijęs su manimi. Tad galiu atsakingai pareikšti – šią minutę joks teisinis procesas nevyksta“, – sakė N.Šakelienė.

Jos teigimu, dažnai plagijavimo skandaluose minėta kaunietė I.Kvedarienė yra pasakiusi ir daugiau netiesos. Pavyzdžiui, nuolat minima, kad N.Šakelienė yra buvusi I.Kvedarienės siuvėja. Savitą stilių ir kūrybos braižą turinti autorė primena tai, ką viešai yra pasakojusi, ir tvirtina kiekvieną žodį galinti pagrįsti dokumentais.

„Indrė – buvusi mano klientė, apie kurios „gabumus“ tikrai daug žinau. Tie, kas perka jos neva kurtus drabužius, už nekokybiškai neplagijuotą darbą sumoka milžiniškus pinigus. Ir tai tik ledkalnio viršūnė“, – patikino dizainerė N.Šakelienė.

Ji iki šiol nesupranta, kodėl I.Kvedarienė ją vadina savo buvusia siuvėja. N.Šakelienė patikina – ji niekada nebuvo įdarbinta Indrės. Be to, yra diplomuota savo profesijos atstovė.

„Jei klientė nueis pas bet kurį Lietuvos dizainerį, išreikš savo pageidavimus ir gaus pasiūtą drabužį, tai, vadinasi, ji gali jį pristatyti kaip savo kūrybą, o tikrąjį autorių vadinti savo darbuotoju? Ar ne per daug kartais sau kai kas leidžia?“ – juokdamasi sakė N.Šakelienė.

Tai viena iš priežasčių, anot jos, kodėl buvo taip džiugu gauti minėtą dokumentą, kuris dar kartą įrodo, jog kai kurių žmonių sakomai netiesai ribų nėra.

„Pagrindo kelti bylą I.Kvedarienei turiu pakankamai, tačiau to nedarysiu. Žinoma, nuostatos gali pasikeisti, jei ir toliau viešai bus skleidžiamas melas“, – sakė N.Šakelienė.

Tačiau, anot jos, pasakojant apie I.Kvedarienės kūrybinį kelią būtina pradėti nuo pradžių. 2012-aisiais Indrė kreipėsi į Nataliją prašydama nupiešti norimą laikrodį ant aksominės kepuraitės.

„I.Kvedarienei paaiškinau, jog to, ko ji pageidauja, padaryti nepavyks, nes ant aksomo piešti neįmanoma. Nebent prisiūti aplikaciją. Patariau jai išsirinkti norimą objektą, nurodžiau, kur jo nuotrauką paversti aplikacija, ir tuomet imtis jos derinimo prie galvos apdangalo darbų“, – prisiminė N.Šakelienė.

Jos teigimu, Indrė niekaip negalėjo sugalvoti, kas aplikacijoje turėtų atsispindėti. Tuomet N.Šakelienė sakė parodžiusi namuose iki šiol turimus kvapiuosius akmenis, ant kurių pavaizduotas putlus italų Renesanso dailininko Mikelandželo kurtas angeliukas.

Jis buvo užvaldęs pasaulį po to, kai „Dolce & Gabbana“ vienoje iš savo kolekcijų panaudojo įvairių angelų motyvus.

I.Kvedarienė prisiminė tokią grožybę turinti ir savo namuose. Netrukus ji pas N.Šakelienę grįžo nešina aplikacija su angeliuku. I.Kvedarienė paprašė pagaminti daugiau skirtingų kepuraičių su aplikacijomis, nes pasakojo norinti surengti asmeninę fotosesiją. Viena likusi aplikacija N.Šakelienės iniciatyva papuošė ir glaustinukę.

Netrukus I.Kvedarienės puslapyje buvo paskelbtos nuotraukos, greta kurių puikavosi užrašas „Mano kepurės kurtos Jums“.

Dar viena fotosesija, kurioje Indrė vilkėjo anksčiau kurtus Natalijos drabužius, taip pat buvo paskelbta internete su subtiliu prierašu apie I.Kvedarienės kūrybą.

Netgi po dviejų fotosesijų paviešinimo, kuriose N.Šakelienės darbus Indrė pristatė kaip savo, moterų santykiai nenutrūko.

Indrė vėl užsuko pas dizainerę ir pareikalavo jai sukurti dar drabužių. N.Šakelienė kategoriškai atsisakė pildyti I.Kvedarienės pageidavimus, nes suprato, jog ji profesionaliai sukonstruotus, sumodeliuotus ir pasiūtus drabužius parduoda kaip savo kūrybą.

„Tuo metu nemaniau, kad šie I.Kvedarienės žaidimai išsirutulios iki tokio lygio. Bet vėliau, kai atsisakiau šios klientės, jos pasamdyti viešųjų ryšių specialistai per kelerius metus suformavo klaidingą nuomonę apie žmogų, kuris ne tik neturi dizainerio išsilavinimo, bet ir nieko apie tai nesupranta“, – sakė N.Šakelienė.

Kai dizainerės ir klientės keliai išsiskyrė, I.Kvedarienė internete pradėjo puolimą. Nataliją ji vadino savo buvusia siuvėja, pavogusia idėjas.

„Per dieną gaudavau dešimtis Indrės žinučių. Įvairaus turinio. Vyras mane vis ramino. Sakė, kad galbūt Indrė talentinga, gal jai reikėjo gero starto ir ji dar visiems parodys, ką gali…

Deja, per daugiau nei trejus metus ji nė kiek nepasistūmėjo į priekį“, – sakė N.Šakelienė.

Anot jos, pastaruosius metus I.Kvedarienės pristatytose kolekcijose – ne vienas garsių dizainerių darbų plagiatas ir tai paviešino ne viena interneto vartotoja, stebinti kaunietės kūrybą.

„Kas dabar paverčia Indrės atneštas žurnalų iškarpas realybe, sunku pasakyti. Daugybės jos neva kurtų drabužių originalus galima rasti tiesiog internete. Pavyzdžiui, 2014-ųjų Indrės kolekcija, apie kurią rašė lietuviški žurnalai, yra 2013-aisiais pristatytos „Sportmax“ kolekcijos plagiatas“, – pasakojo N.Šakelienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.