Rockefellerių dinastijos palikuonė atskleidė savo šeimos taisykles

JAV verslininkų Rockefellerių dinastijos pavardė žinoma visame pasaulyje. Nors daugiamilijoninio turto paveldėtoja Ariana Rockefeller (35 m.) žino prabangaus gyvenimo skonį, tvirto pagrindo po kojomis neprarado.

 Ariana.
 Ariana.
 Tiesioginei Rockefellerių turto paveldėtojai nereikia galvoti, kokiu būdu užsidirbti pragyvenimui, – jos ateitis aprūpinta. Bet Ariana tikina, kad jos tėvas, Davidas Rockefelleris jaunesnysis, auklėjo ją kaip eilinį vaiką.<br>Scanpix nuotr.
 Tiesioginei Rockefellerių turto paveldėtojai nereikia galvoti, kokiu būdu užsidirbti pragyvenimui, – jos ateitis aprūpinta. Bet Ariana tikina, kad jos tėvas, Davidas Rockefelleris jaunesnysis, auklėjo ją kaip eilinį vaiką.<br>Scanpix nuotr.
 Tiesioginei Rockefellerių turto paveldėtojai nereikia galvoti, kokiu būdu užsidirbti pragyvenimui, – jos ateitis aprūpinta. Bet Ariana tikina, kad jos tėvas, Davidas Rockefelleris jaunesnysis, auklėjo ją kaip eilinį vaiką.<br> Scanpix nuotr.
 Tiesioginei Rockefellerių turto paveldėtojai nereikia galvoti, kokiu būdu užsidirbti pragyvenimui, – jos ateitis aprūpinta. Bet Ariana tikina, kad jos tėvas, Davidas Rockefelleris jaunesnysis, auklėjo ją kaip eilinį vaiką.<br> Scanpix nuotr.
Rockefellerių šeimos turto paveldėtoja mėgsta jodinėti.
Rockefellerių šeimos turto paveldėtoja mėgsta jodinėti.
Ariana su seneliu Davidu ir  tėvu Davidu jaunesniuoju.
Ariana su seneliu Davidu ir tėvu Davidu jaunesniuoju.
 Ariana su sutuoktiniu, statybų verslininku Matthew Bucklinu.
 Ariana su sutuoktiniu, statybų verslininku Matthew Bucklinu.
 Ariana Rockefeller yra išleidusi savo prekės ženklo drabužių liniją.
 Ariana Rockefeller yra išleidusi savo prekės ženklo drabužių liniją.
  „Visi mano šeimos nariai vadovaujasi taisykle: daugiau atiduodi – daugiau gauni“, – sako Ariana Rockefeller. 
  „Visi mano šeimos nariai vadovaujasi taisykle: daugiau atiduodi – daugiau gauni“, – sako Ariana Rockefeller. 
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Apr 29, 2018, 12:33 PM

Pavardė Rockefelleris – turto ir klestėjimo sinonimas. Šiais laikais daugiau nei 500 žmonių gali pasigirti, kad priklauso šiai įžymiai giminei.

Tiek per du amžius išaugo pirmojo pasaulyje dolerinio milijardieriaus Johno Rockefellerio dinastija.

Jo proproanūkė Ariana Rockefeller su sutuoktiniu, statybų verslininku Matthew Bucklinu (34 m.) gyvena Palm Bičo mieste, kuris tapo prabangaus gyvenimo simboliu.

„Rockefelleriams patinka Niujorkas, bet man artimesnis šiltas Floridos klimatas, todėl didžiąją laiko dalį praleidžiu savo name Palm Biče“, – sako Ariana.

Pora susituokė daugiau nei prieš septynerius metus. Įdomu tai, kad pirmą kartą vienas kitą pamatė ankstyvoje vaikystėje paplūdimyje, bet tuomet Arianos auklė neleido jai žaisti su Matthew.

Po daugelio metų 2003-iaisiais jie buvo supažindinti per vieną vakarėlį. Matthew ilgai siekė Arianos rankos, ir tik 2010 metų rugsėjį ji pasakė: „Taip.“

Jai, tiesioginei Rockefellerių turto paveldėtojai, nereikia galvoti, kaip užsidirbti pragyvenimui, – jos ateitis aprūpinta. Bet Ariana tikina, kad jos tėvas Davidas Rockefelleris jaunesnysis ją auklėjo kaip eilinį vaiką.

„Su seserimi Camilla užaugome šeimos sodyboje Kembridže, Masačusetso valstijoje. Mus visada supo daug gyvūnų, mes padėjome jais rūpintis: valėme žirgus, tvarkėme arklides. O jau dengti vakarienės stalą buvo tiesioginė pareiga. Ir tikriausiai dėl to, kad mūsų vaikystė prabėgo kaime, užaugome „žemiškais“ žmonėmis“, – sakė Ariana.

Kaip ir velionio graikų milijardieriaus Aristotle’io Onassio anūkė Athina Onassis ir Monako kunigaikštytės Caroline duktė Charlotte Casiraghi, daugiamilijoninio Rockefellerių šeimos turto paveldėtoja Ariana mėgsta jodinėti.

Matyt, sėkmę perėmė iš protėvių genų, tad per varžybas jai visuomet pavyksta iškovoti prizines vietas. Arianos namų svetainę puošia jos laimėti medaliai ir taurės.

Apie A.Rockefeller pomėgį byloja ir svetainėje kabanti jos mylimo žirgo Stewarto nuotrauka. Jos autorė – Schelli Breidenbach, išgarsėjusi meniškomis arklių fotografijomis.

A.Rockefeller, kaip ir viešbučių tinklo „Hilton“ paveldėtoja Paris Hilton ir buvusio Niujorko mero Michaelo Bloombergo duktė Georgina, išleido savo prekės ženklo drabužių liniją.

2011-aisiais mados rinka pasipildė pirmojo prekės ženklo AR kolekcija. Ją sukurti A.Rockefeller įkvėpė Pablo Picasso paveikslas „Moteris su šunimi po medžiu“.

Šis žymaus ispanų tapytojo paveikslas Arianos vaikystės metais puošė jų namų svetainę.

„Po senelio Davido Rockefellerio mirties paveikslas buvo atiduotas į Niujorko šiuolaikinio meno muziejų“, – pasakojo A.Rockefeller.

Šį muziejų kadaise atidarė jos prosenelė Abby Aldrich-Rockefeller.

Ariana tęsia dinastijos tradicijas: užsiima labdaringa veikla, kuriai, kaip žinoma, Rockefelleriai visada skyrė didžiules pinigų sumas.

„Visi mano šeimos nariai vadovaujasi taisykle: daugiau atiduodi – daugiau gauni“, – sakė A.Rockefeller.

Šeimos kelias į didžiulius turtus prasidėjo 1870-aisiais. Tuomet verslininkas Johnas Davisonas Rockefelleris įkūrė naftos korporaciją „Standard Oil“, kuriai buvo lemta tapti viena didžiausių pasaulyje.

Vokiečių imigrantų palikuonis Johnas nuo pat vaikystės turėjo komercinę gyslelę – būdamas septynmetis augino kalakutus ir juos pardavinėjo.

Gautus pinigus su procentais skolino kaimynystėje gyvenusiam fermeriui, o seserims saldainius perpardavinėjo su antkainiu.

J.D.Rockefelleris nebaigė mokyklos, bet lankė buhalterių kursus. Iš pirmojo atlyginimo nusipirko nedidelę užrašų knygelę raudonais viršeliais, į kurią kruopščiai rašė visas savo pajamas ir išlaidas.

Kalbama, kad panašias ataskaitas jis rašė iki mirties ir savo vaikus vertė daryti tą patį.

1858-aisiais būdamas 18 metų Klivlande įsteigė kompaniją, kuri pardavinėjo mėsą ir grūdus.

Gautą pelną, kurio nereikėjo ilgai laukti, būsimasis milijardierius investavo į tuo metu dar neišplėtotą naftos pramonę.

1859-aisiais JAV atsirado pirmasis J.D.Rockefellerio naftos gręžinys. Po ketverių metų jis atidarė pirmąją naftos perdirbimo gamyklą.

1870-aisiais J.D.Rockefellerio kompanija gavo „Standard Oil“ pavadinimą. Po 12 metų ji jau kontroliavo 90 proc. Amerikos naftos gavybos.

„1911-aisiais kompanija subyrėjo į keletą smulkių įmonių. Nepaisant to, jam priklausė kontrolinis kiekvienos jų akcijų paketas.

Nors beveik visos šiuolaikinės naftos kompanijos – tiesioginės „Standard Oil“ palikuonės, didžioji mūsų šeimos narių dalis pirmenybę teikia darbui finansų srityje“, – sako A.Rockefeller.

J.D.Rockefelleris, jo žmona Laura Celestia Spelman ir jų penki vaikai – keturios dukterys ir sūnus – buvo turtingiausia pasaulio šeima. Bet milijardinio turto paveldėtojai nesimaudė prabangoje.

Šeimos galva sėkmingai kūrė rinkos ekonomikos modelį: kiekvienas narys turėjo daug dirbti. Už atliktą darbą visiems priklausė atlygis, kurį Johnas mokėjo tvarkingai ir laiku. Taip jis elgėsi ir versle.

O įkainiai buvo tokie: užmušei po namus skraidančią musę – 2 centai, nudrožei pieštuką – 10 centų, už išrautas 10 piktžolių priklausė dar daugiau.

Už dieną be saldainių vaikai gaudavo 2 centus, bet už kiekvieną paskesnę dieną honoraras didėjo iki 10 centų.

Už vėlavimą pusryčių jaunieji Rockefelleriai buvo griežtai baudžiami. Tad tai, kad pinigų reikia užsidirbti, šeimos atžalos žinojo ne iš nuogirdų. Į suaugusiųjų gyvenimą jie atėjo jau gerokai pasikaustę – turėdami verslui būtinų žinių.

„Proprosenelis Johnas buvo tikras darboholikas. Man atrodo, kad mes, jo palikuoniai, iš jo perėmėme beprotiško darbingumo genus. Ir aš negaliu sėdėti nieko neveikdama. Ką nors pradėjusi pabaigiu iki galo“, – sakė Ariana.

Vienintelis Johno D.Rockefellerio įpėdinis, Johnas jaunesnysis, pasirodė vertas savo tėvo vardo. Per Pirmąjį ir Antrąjį pasaulinius karus jam pavyko padidinti šeimos turtą tiekiant degalus armijai.

Nuo jo neatsiliko ir jo sūnūs: Nelsonas Rockefelleris tapo viceprezidentu, kai 38-uoju JAV prezidentu buvo išrinktas respublikonas Geraldas Fordas, Wintropas Rockefelleris – Arkanzaso gubernatoriumi, o Davidas Rockefelleris – stambiu bankininku.

Nors Davidas buvo jauniausias šeimoje, jam teko neoficialaus šeimos vadovo vardas. Ir tai nestebina: Davidas buvo legendinio senelio numylėtinis.

D.Rockefelleris tapo viena įtakingiausių pasaulio asmenybių, nors „Forbes“ sąraše užėmė tik 581-ąją vietą.

Jo turtas siekė 3,3 mlrd. dolerių. Iš jų milijardą dolerių jis išleido labdarai, mokslo ir medicinos laimėjimų plėtrai.

D.Rockefelleris buvo priskirtas prie masonų ir vadinamas žmogumi su septyniomis širdimis. Bet pirmasis faktas neįrodytas, o antrasis labai paprastai paaiškinamas.

D.Rockefelleris – vienintelis žmogus pasaulyje, kuriam septynis kartus buvo persodinta širdis. Turtuolio nuomone, tai ir padėjo jam įgyvendinti senelio svajonę ir nugyventi ilgą amžių. Jis mirė 2017 metų kovą eidamas 102-uosius metus. D.Rockefellerio vietą užėmė jo sūnus Davidas jaunesnysis, Arianos tėvas.

Savo karjerą garsusis finansininkas Davidas Rockefelleris pradėjo „Chase Manhattan“ banke, kuris nuo 1930-ųjų priklausė jo šeimai.

Beje, kaip tik tuo metu Johnas jaunesnysis pradėjo įžymiojo Rockefellerių centro statybą Manhatane. Dabar tai – 19 pastatų ansamblis, kuriame įsikūrę viešbučiai, restoranai, krautuvėlės, televizijos kanalas ir net čiuožykla.

Trys aukštai – nuo 54 iki 56-ojo – pri-klauso Rockefelleriams: ten įkurtas pa-grindinis biuras.

Ariana buvo labai artima su seneliu Davidu.

„Jis buvo mūsų šeimos ašis. Su juo esu daug keliavusi, nuo jo nesitraukiau nė per žingsnį ir dievinau klausytis jo pasakojimų. Senelis visada tvirtino: „Net jei ateis sunkus metas, visuomet išlik savimi. Visi mūsų šeimos nariai stengiasi laikytis jo gyvenimo nuostatų“, – pasakojo jo anū-kė A.Rockefeller.

Parengė ONA KACĖNAITĖ

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.