Kroatijos prezidentė: moteris, mokanti melžti karvę ir nuginkluojanti savo šypsena

„Tikriausiai esu vienintelė moteris NATO, kuri moka melžti karvę“, – sako Kolinda Grabar-Kitarovič (50 m.), buvusi NATO generalinio sekretoriaus pavaduotoja viešajai diplomatijai ir pirmoji moteris, kuriai buvo patikėtos šios pareigos. Dabar ji jau trejus metus – Kroatijos prezidentė.

 Kolinda tapo pirmąja Kroatijos prezidente moterimi. <br> Scanpix nuotr.
 Kolinda tapo pirmąja Kroatijos prezidente moterimi. <br> Scanpix nuotr.
 Kolinda tapo pirmąja Kroatijos prezidente moterimi. <br> Scanpix nuotr.
 Kolinda tapo pirmąja Kroatijos prezidente moterimi. <br> Scanpix nuotr.
Kroatijos prezidentė nebijo rodyti savo emocijų, tad ir per oficialius susitikimus ji elgiasi itin šiltai. Nuotraukoje su Didžiosios Britanijos ministre pirmininke Theresa May.<br> Scanpix nuotr.
Kroatijos prezidentė nebijo rodyti savo emocijų, tad ir per oficialius susitikimus ji elgiasi itin šiltai. Nuotraukoje su Didžiosios Britanijos ministre pirmininke Theresa May.<br> Scanpix nuotr.
 Su  Kroatijos futbolininku Luka Modričiumi.<br> Scanpix nuotr.
 Su  Kroatijos futbolininku Luka Modričiumi.<br> Scanpix nuotr.
 Su JAV prezidentu Donaldu Trumpu.<br> Scanpix nuotr.
 Su JAV prezidentu Donaldu Trumpu.<br> Scanpix nuotr.
 Su  Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu.<br> Scanpix nuotr.
 Su  Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu.<br> Scanpix nuotr.
 Kolinda Grabar-Kitarovič su vyru Jakovu pas Jungtinės Karalystės karalienę Elizabeth II.<br> Scanpix nuotr.
 Kolinda Grabar-Kitarovič su vyru Jakovu pas Jungtinės Karalystės karalienę Elizabeth II.<br> Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2018-09-15 15:46, atnaujinta 2018-09-15 16:07

Kolinda tapo pirmąja Kroatijos prezidente moterimi. Ir priklauso prie tų žmonių, kurie geba pakeisti pasaulį.

Pastaruoju metu Europa pamilo merginas, kilusias iš „liaudies“. Jos išteka už princų, tampa pirmosiomis poniomis, stiliaus etalonais ir pavyzdžiu kitoms silpnosios lyties atstovėms.

Atvirumas, nuoširdumas ir natūralumas madingas, bet išsaugoti tai įkopus į politinį olimpą retai kam pavyksta.

Kroatė K.Grabar-Kitarovič – reta išimtis. Be to, į savo olimpą šviesiaplaukė įkopė savarankiškai, nesilaikydama už nuostabaus princo rankos.

Bet reikia pripažinti, kad tam tikrą vaidmenį – ir labai svarbų – svaiginamoje Kolindos karjeroje suvaidino jos išrinktasis.

K.Grabar-Kitarovič – naujos kartos politikė. Ir tokios naujos, kokios pasaulis dar nebuvo regėjęs. Pirmoji moteris prezidentė Kroatijos istorijoje ir jauniausia šalies prezidentė.

Kolinda lieka tiesiog moterimi – iš tų, kurias vesti svajoja visi mūsų planetos vyrai. Ir tai nėra tušti žodžiai.

Visos K.Grabar-Kitarovič pirmtakės, pasiekusios aukštų postų politikoje, turėjo daugybę privalumų. Bet jos žaidė pagal vyriškas taisykles ir elgėsi pagal einamas pareigas.

Tik retsykiais moterys politikės leisdavo savo emocijoms prasiveržti pro protokolinių formalumų šarvus. Atrodo, kad Kroatijos prezidentė nebijo peržengti šių rėmų.

K.Grabar-Kitarovič nebūdingas perdėtai mandagus, ceremoningas elgesys, veidmainystė, gudrumas. Ji neužspaudžia savo kunkuliuojančių emocijų kietai sučiaupdama lūpas – tiesiog žaižaruoja ugnimi ir aistra.

Ji drąsiai duoda valią įgimtoms savybėms – audringam temperamentui, žavesiui, abejingų nepaliekančiam nuoširdumui ir paprastam bendravimui.

Per 2018 m. pasaulio futbolo čempionatą prezidentė tapo superžvaigžde, kai atskrido į finalinį Kroatijos ir Prancūzijos rinktinių susitikimą.

Po rungtynių K.Grabar-Kitarovič bučiavosi ir glėbesčiavosi ne tik su savo šalies, bet ir su Prancūzijos futbolininkais.

Į internetą įkeltos šiltos nuotraukos su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu sulaukė ir kandžių komentarų, esą jo elegantiškoji žmona Brigitte Macron turėtų pagrindo mažumėlę sunerimti.

Ir per pasaulio futbolo čempionato nugalėtojų apdovanojimo ceremoniją pliūptelėjęs lietus buvo Kroatijos prezidentės pusėje. Ji buvo nepakartojama – šlapios šviesių plaukų sruogos, nuvarvėjęs blakstienų tušas ir žavinga užkrečiama šypsena. Ir jai tikrai nereikėjo jokio skėčio.

Ir nors pasaulio futbolo čempionatą laimėjo Prancūzija, Kroatija užkariavo visų širdis.

„Nesvarbu, ar laimėsime auksą, ar sidabrą. Mes patekome tarp pasaulio geriausiųjų, ir aš didžiuojuosi savo tauta“, – dar iki finalo kalbėjo Kroatijos prezidentė.

K.Grabar-Kitarovič atskrido į Rusijos sostinę Maskvą įprastu reisu, ekonomine klase ir už savo pinigus. Per rungtynes sėdėjo tribūnoje apsirengusi Kroatijos rinktinės marškinėliais. Savo patogia apranga išsiskyrė iš šalia sėdinčių kostiumuotų kaimynų.

Kolinda – išvaizdi moteris, bet tai nėra esminis jos privalumas. Prie įspūdingos išvaizdos dar reikia pridėti jos aštrų protą, puikų išsilavinimą, kalbų mokėjimą (be kitų, taip pat ispanų ir portugalų).

Kolinda – kaimo mergaitė, išaugusi netoli Šiaurės Kroatijos miesto Rijekos mėsininko ir namų šeimininkės šeimoje. Ji visuomet sako, kad turėjo laimingą vaikystę.

Mergaitė svajojo tapti lėktuvo palydove, bet, matyt, likimas nusprendė kitaip. Už puikų mokymąsi mokykloje Kolinda gavo neatlygintiną subsidiją ir mokslus tęsė Amerikoje.

Paskui grįžo į tėvynę, įstojo į Zagrebo universitetą. 1989-aisiais susipažino su būsimuoju vyru Jakovu Kitarovičiumi. Vaikinas mokėsi Inžinerinės skaičiavimo technikos fakultete ir daug laiko praleisdavo ginčydamasis su draugais politinėmis temomis. Šiomis diskusijomis rimtai užsikrėtė ir Kolinda.

Būdama 24-erių Kolinda tapo Kroatijos mokslo ir technologijos universiteto patarėja tarptautinio bendradarbiavimo klausimais, 2003-iaisiais buvo išrinkta į šalies parlamentą, ėjo įvairias pareigas šalies vyriausybėje.

Vėliau iki 2011-ųjų dirbo Kroatijos ambasadore Jungtinėse Amerikos Valstijose. Paskui tapo pirma moterimi NATO generalinio sekretoriaus pavaduotoja viešajai diplomatijai.

2015 m. sausį laimėjo Kroatijos prezidento rinkimus. Bet tai buvo, regis, tik vietinės reikšmės sensacija. Kitą kartą apie Kolindą buvo prabilta, kai internete atsirado neva jos nuotrauka su mažai kūno dengiančiu bikiniu.

Vėliau paaiškėjo, kad nuotrauka netikra ir į šykščius bikinius buvo įsispraudusi pornografijos žvaigždė Nicole Austin.

Tikrą maudymosi kostiumėlį vilkinčios Kroatijos prezidentės nuotraukų ilgai laukti nereikėjo. Ir tuomet visiems tapo aišku, kad K.Grabar-Kitarovič figūra nė kiek nenusileidžia N.Austin privalumams.

Kroatijos prezidentė skiria daug dėmesio moterų teisėms išplėsti. Šalyje steigiamos darbo vietos pažeidžiamiems gyventojų sluoksniams, kuriamos vaikų apsaugos programos, priimta nacionalinė moterų verslumo strategija, paskelbtas nutarimas, kuriuo remiantis darbdaviai privalo vienodai mokėti už tą patį vyrų ir moterų darbą.

„Švietimo ir žiniasklaidos padedami galime bendromis jėgomis kovoti su prietarais ir seksizmu. Pasitelkę panašias institucijas galime plėsti lyčių lygybės sampratą kartu su tolerancija ir supratimu“, – tvirtina Kroatijos prezidentė.

Kartu su diplomatine ir politine veikla Kolinda sugebėjo rasti laiko asmeniniam gyvenimui ir vaikų auklėjimui.

Ji ir Jakovas susituokė 1996-aisiais, po penkerių metų susilaukė dukters Katarinos, o 2003 m. – sūnaus Lukos.

Reikia atkreipti dėmesį, kaip Kolinda per oficialius susitikimus paduoda ranką kolegoms. Neištiesia taip ryžtingai į priekį, kaip daro didžiosios politikos pasaulio moterys. Laiko pusiau sulenktą alkūnę prie klubo, taip priversdama vyrus pajudėti jos link.

Jai būdingos geros manieros – ne įgytos, o įgimtos. Natūralios ir nepriekaištingos, be kampuotumų, geležinių „natų“ ir „kieto“ atkaklumo.

K.Grabar-Kitarovič jėga – jos švelnumas. Ir gal tai padės jai tikrai pakeisti pasaulį. O jei ne jį, tai bent įgyvendinti užsibrėžtus tikslus ir uždavinius gimtojoje Kroatijoje.

„Mano mama – mano herojė. Būtent ji subrandino mano ambicijas“, – pabrėžia Kroatijos prezidentė.

Savo vyrą K.Grabar-Kitarovič vadina profesionaliu tėvu. Šie žodžiai pasako viską.

Kroatijos prezidentės aprangos stilius dėl pernelyg figūrą išryškinančių drabužių ar šukuosenos neretai sulaukia mados ekspertų kritikos.

„Tai – antraeiliai dalykai... Taip, išvaizda svarbu, bet žmonės veikiau prisimins ne šukuoseną, o šypseną, atveriančią visas duris“, – įsitikinusi Kroatijos prezidentė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.