Krizė Vindzorų rūmuose: Meghan Markle padarė klaidą, nes norėjo ir magijos, ir dienos šviesos

Daugelį šimtmečių Didžiosios Britanijos karališkieji rūmai priešinosi monarchijos modernizavimui. Ar princo Harry ir jo žmonos Meghan Markle žingsnis tėra tik epizodas? Ar poros laisvės troškimas nestumia monarchijos į tapatumo krizę?

 Šaunusis ketvertukas - princas Williamas su žmona Kate ir princas Harry su žmona Meghan - sutarė neilgai.<br> Scanpix nuotr.
 Šaunusis ketvertukas - princas Williamas su žmona Kate ir princas Harry su žmona Meghan - sutarė neilgai.<br> Scanpix nuotr.
 Šaunusis ketvertukas - princas Williamas su žmona Kate ir princas Harry su žmona Meghan - sutarė neilgai.<br> Scanpix nuotr.
 Šaunusis ketvertukas - princas Williamas su žmona Kate ir princas Harry su žmona Meghan - sutarė neilgai.<br> Scanpix nuotr.
 Princesės Dianos sūnūs Harry ir Williamas - labai skirtingi.<br> Scanpix nuotr.
 Princesės Dianos sūnūs Harry ir Williamas - labai skirtingi.<br> Scanpix nuotr.
 Meghan Holivude  mokėsi to,  ko reikia šiuolaikiškai pasakų princesei.<br> Scanpix nuotr.
 Meghan Holivude  mokėsi to,  ko reikia šiuolaikiškai pasakų princesei.<br> Scanpix nuotr.
 Karalius Edvardas VIII dėl Wallis Simpson atsisakė karūnos.<br> Scanpix nuotr.
 Karalius Edvardas VIII dėl Wallis Simpson atsisakė karūnos.<br> Scanpix nuotr.
 Meghan Markle karalienės Elizabeth II tasyklės pasirodė per sunkios.<br> Scanpix nuotr.
 Meghan Markle karalienės Elizabeth II tasyklės pasirodė per sunkios.<br> Scanpix nuotr.
 Daugiau tekstų – naujame žurnale „Stilius plius“. 
 Daugiau tekstų – naujame žurnale „Stilius plius“. 
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Mar 25, 2020, 10:40 PM

Taip paprastai į karališkuosius rūmus neįeinama ir neišeinama kaip iš kūno rengybos studijos. Tik – ne iš britų.

Privačioje Vindzorų dinastijos amžino poilsio vietoje, šalia savo sutuoktinio, tolėliau nuo visų atgulė „Wallis, Vindzoro kunigaikštienė“. Ant kapo – nė vienos gėlės.

Ji guli kapinių pakraštyje, ten, kur buvo laidojami savižudžiai ir bedieviai. Vindzorų rūmuose Wallis Simpson turėjo tokią reputaciją, dėl kurios kitais laikais būtų pririšta prie stulpo ir sudeginta.

Išsiskyrusi moteris, tuomečiam valdančiam karaliui Edvardui VIII savo geidulingu pasitikėjimu savimi, amerikietišku akcentu taip sujaukė protą, kad šis 1936-aisiais atsisakė Jungtinės Karalystės valdovo, Indijos imperatoriaus karūnos.

Tai buvo dešimtmečio skandalas. Daugiau nei tūkstančio metų britų monarchijos istorijoje dar niekada niekas savo noru neatsisakė karūnos. Ją tėra atidavęs Anglijos karalius Karolis I, nes monarchas, kuriam nukirsdinta galva, nenešioja karūnos.

W.Simpson buvo pirmoji iš moterų, bandžiusi įpūsti mažumėlę dabarties į Vindzorų dinastijos rūmus ir už tai mokėjo didelę kainą.

Didžiosios Britanijos monarchės anūko princo Harry žmona M.Markle turėjusi suvokti ir žinoti kas jos laukia. Tai, kas kitose institucijose reikštų banalumą, – „Man reikia poilsio ir dabar daugiau dirbsiu iš namų“, – britų karališkuose rūmuose tolygu tragedijai.

Meghan ir Harry – turbūt pirmoji pora, norinti sumažinti savo pareigų naštą, kad galėtų skirti daugiau laiko vienas kitam ir savo šeimai. Ir tai reiškia krizę Vindzorų rūmuose.

Priešingai nei ankstesnių krizių atveju, šį kartą paleistas tiesioginis komentaras – populiarusis „Netflix“ serialas „Karūna“ („The Crown“). Jo scenarijaus autorius Peteris Morganas. vadinamas antrojo karalienės Elizabeth II valdymo amžiaus Shakespeare'u . Bet „Karūna“ – gilesnė, tikresnė už realybę. Serialas toks įtikinamas, kad iš Bakingamo rūmų iki šiol nepasirodė nė vieno serialui prieštaraujančio pranešimo.

Dabartinius britų monarchijos įvykius Jos Didenybės pavaldiniai stebi kaip naują populiaraus „Karūnos“ serialo sezoną, – tik tikrovėje ir gyvai.

Meghan yra Holivudo kūrinys, – geografine ir profesine prasmėmis. Gimė 1981-aisiais didžiųjų „sapnų fabriko“ kino studijų kaimynystėje, Thomo Markle'o ir jo antrosios žmonos Dorios Ragland šeimoje.

Apšvietimo techniku dirbęs Meghan tėvas su jos motina, vizažistė Doria susipažino televizijos serialo „Ligoninės priimamasis“ filmavimo aikštelėje.

Meghan gyveno netoli Holivudo šlovės alėjos, lankė mokyklą, dirbo jogurtų parduotuvėje keistu „Humphrey Yogart“ pavadinimu. Buvo savanorė, dalijo benamiams, varguoliams maistą.

Įpusėjusi trečią dešimtį pusnuogė lagamine stovėjo priešais žaidimo šou „Deal or No Deal“ kamerą, ištekėjo už Holivudo prodiuserio, bandė influencerės duonos savo gyvenimo būdo tinklaraštyje „The Tig“. Trumpai tariant, – Holivude mokėsi to, ko reikia šiuolaikiškai pasakų princesei.

16-metės Meghan pavyzdžiu ir įkvėpėja tapo Velso princesė Diana: stiliaus ikona, dosni aukotoja. Pasak vaikystės draugės, M.Markle norėjusi tapti antrąja Diana.

Princas Harry – tam tikra prasme – vedė savo motiną. Kaip karalius Edipas, kurio žmoną ir motiną M.Markle suvaidino 1999-aisiais koledže pastatytoje Sofoklio tragedijoje.

Iki Meghan vestuvių su princu Harry, jos tėvas suorganizavo tariamas paparacų nuotraukas. Šios jį rodė kur kas gražesnėje šviesoje nei netikėtai užklupę paparacai. Davė interviu už pinigus, britų karališkąją šeimą vadindamas sekta. Th.Markle perdavė žiniasklaidai ištraukas iš privataus, ranka rašyto dukters laiško, kur ši skundėsi jo elgesiu. Į vestuves esą neatvyko dėl širdies infarkto.

Nebuvo pakviesti ir Th.Markle vaikai iš pirmosios santuokos – Samantha ir Thomas jaunesnysis. Šis princui Harry net parašė laišką, perspėdamas dėl Meghan.

Vienintelis artimas žmogus – motina Doria, dar 1987-aisiais išsiskyrusi su Meghan tėvu.

Atrodo, kad šeima yra tai, nuo kuo Meghan jau seniai bėga: pirmiausia Holivude, dabar Bakingamo rūmuose.

„Gerai. Leiskite jai pasitraukti. Geros kelionės“, – sako britai. Jie šmaikštauja: Didžiosios Britanijos karališkoji šeima esanti per didelė ir vargu ar jiems atsiras vietos rūmų balkone.

Britai įsitikinęs, kad Kanada, kurią pasirinko Meghan ir Harry su sūnumi Archie, tėra tarpinė stotelė.

„Ji grįžta į Holivudą. Neabejotinai. Ji – aktorė ir visada ja bus“, – kalbama Didžiojoje Britanijoje.

Tai prasidėjo 1914-aisiais, kai Didžioji Britanija paskelbė karą Vokietijai. Tuometis karalius Jurgis V, Saksonijos-Coburgo ir Gothos dinastijos atstovas atsisakė visų vokiškų titulų ir pervadino į Vindzorų. Pavardę „pasiskolino“ iš mažo miestelio, kur netoli Temzės stūksojo šeimos pilis.

Tai buvo vieno sėkmingiausių šimtmečio prekės ženklų gimimas.

Jurgis V suvokė, kokią svarbą turėjo Jungtinės Karalystės pavaldinių pritarimas, jei jo šeima norėjo išgyventi karo sumaištį ir ilgą laiką likti valdžioje. Nauja dinastijos pavardė buvo bandymas pelnyti reputaciją tuo metu, kai daugelyje Europos šalių į valdžią veržėsi komunistai ir mažai kas tikėjo tolesniu monarchijų išlikimu.

Karalius Jurgis V suvokdamas, jog monarchija išliks tik būdama arčiau paprastų žmonių, nusprendė atgaivinti pamirštas ir įdiegti naujas tradicijas.

Labdaros dalijimas, per radiją sakoma kalėdinė pavaldinių sveikinimo kalba. Jurgis V – karališkosios šeimos bendravimo su tauta iniciatorius.

Dabar didele šeima tapę Vindzorai patobulino savęs pateikimo pavaldiniams būdus ir metodus.

Karalienė Elizabeth II kreipia dėmesį į tai, kad, vaizdžiai sakant, galvos ir veidai prisitaikytų prie laikmečio dvasios. Dėl to nutrūktgalvis princas Harry – svarbus kaip šiuolaikinė figūra.

Bet jei „klounas“ – jaunasis princas Harry – ar kokia nors „širdžių karalienė“ pernelyg ilgai perima pagrindinį vaidmenį, dingsta Vindzorų įtakingumas. Ir to neturi būti.

Dėl realios monarchės įtakos yra kiek kitaip. Jos Didenybė – anglikonų bažnyčios galva. Po kiekvienu vyskupo paskyrimu turi būti jos parašas. Bet monarchė negali nuspręsti kas bus pakeltas į aristokratus.

Jos Didenybė pati gali pasirinkti keliaraščio, Škotijos erškėčių ir Pirties ordinų riterius.

Vieniems Didžiosios Britanijos karalienė reiškia simbolį: paskutinį tiltą į tą laiką, kai Didžioji Britanija buvo tokia didelė, kad valdė trečdalį pasaulio gyventojų.

Kitiems, neužilgo 94 metų karalienė reiškia tai, be ko neįsivaizduojama Didžioji Britanija. Monarchė – proto balsas šalyje, kuri, regis, jau prarado protą.

Kai Elizabeth II buvo uždėta karūna, Didžiosios Britanijos premjeru buvo Winstonas Churchillis. Vienintelis Senojo žemyno vadovas, sėkmingai priešinęsis Adolfui Hitleriui, naciams ir atvedęs savo kraštiečius į pergalę.

Dabar Jungtinės karalystės premjeras Borisas Johnsonas – jau 14-asis Jos Didenybės valdymo metu. Bet ar paskutinis?

Didžiosios Britanijos karalienės anūkas princas Harry tarsi likimo buvo stumiamas į dabartinį konfliktą. Iš visos karališkosios šeimos jis labiausiai išgyveno ir kentėjo dėl savo motinos mirties. Harry buvo dvylika, kai žuvo Velso princesė Diana.

Irzlus berniukas, – priešingai nei dvejais metais vyresnis brolis Williamas. Itono internate jis buvo ūmus ir agresyvus, anksti pradėjo gerti degtinę ir lankyti naktinius klubus. Paparacams, kurie tradiciškai britų karališkuosius asmenis medžioja kaip šie lapes, Harry buvo tobulas grobis.

Savo senelei Kalėdoms įteikė maudymosi po dušu kepuraitę su užrašu „Ain't Life a Bitch?“ („Argi gyvenimas nėra kalė?“) Tik neaišku, ar anūko dovaną Jos Didenybė kada nors nešiojo.

Velso princesės Dianos sūnūs vargu ar galėjo būti skirtingesni. Williamas anksti pasinėrė į drausmingo intelektualo vaidmenį. Harry – eilinių gabumų.

Iki santykių su Kate Middleton, vyresnysis Williamas turėjo tik vieną vienintelę draugę. Harry mėgavosi merginų dėmesiu. Tuo metu, kai Williamas studijavo Škotijoje meno istoriją ir geografiją, Harry svajojo apie kovinio sraigtasparnio piloto karjerą.

23-ejų Harry buvo pasiųstas į Afganistaną. Jis tapo antruoju karališko kraujo asmeniu – po karalienės Viktorijos anūko, princo Maurice'o, dalyvavusio Pirmajame pasauliniame kare, – atsidūrusiu karštajame pasaulio taške.

Po sugrįžimo princas Harry pranešė: „Nenorėjau striksėti po Vindzoro rūmus, nes Anglijos, bendrai paėmus, ne itin mėgau“.

Jau jo motina Diana bėgo iš priešiškų rūmų kur tik galėjo. Ji nekentė Vindzorų. „That fucking family“ („šitos suknistos šeimos“), kaip ji paniekinamai vadino savo sutuoktinio, princo Charleso giminaičius.

Kaip Diana, taip ir Harry geriausiai jautėsi būdamas toli nuo rūmų. Jis daug mėnesių praleido Afrikoje, su britų neįgaliaisiais pabuvojo ekspedicijoje į Šiaurės ašigalį ir atliko 322 kilometrų žygį į Pietų ašigalį.

Williamas vedė Kate, kuri netrukus laukėsi. Santuoka tarsi iš knygos su paveikslėliais. K.Middleton idealiai tiko rūmams. Nors iš pradžių, karalienės požiūriu, kiek vulgariai gyrėsi savo šeimos turtais.

Verslininko duktė Kate žinojo, kaip svarbu išorinė iliuzija. Žiniasklaida ją mylėjo, nors kartais atrodė taip lyg būtų sukurta 3D spausdintuvu. Geresnės žmonos savo Williamui jo tėvas Charlesas negalėjo trokšti.

Harry ir Meghan susipažino 2016 metų liepą per bendrą draugę. Vindzorų šeimos požiūriu Meghan buvo katastrofa. Trejais metais vyresnė už Harry, serialo aktorė, feministė. Kartą ištekėjusi ir išsiskyrusi, neaiškių santykių su tėvu ir būriu probleminių netikrų brolių ir seserų.

Meghan buvo ideali dovana princui Harry. Nusiteikusi prieš Vindzorus, įvairių kultūrų derinys, finansiškai nepriklausoma, laisva ir stipri dabartinio laikmečio moteris. Moteris, kuri būdama 11-mete mergaite pasiskundė dėl seksistinės „Procter & Gamble“ reklamos.

Harry teko stebėti kaip jo Meghan buvo spraudžiama į Vindzorų šeimos korsetą. Jai buvo priskirtas padėjėjas, turintis supažindinti su karališkųjų asmenų elgesio taisyklėmis. Meghan buvo uždrausta dalyti autografus, valgyti austres, ji negalėjo savo vyro bučiuoti viešai.

Pirštų nagai turi būti lakuojami natūraliomis, dėmesio nepatraukiančiomis spalvomis, drabužiai negalėjo būti pernelyg krentantys į akis. Ir jei per vakarienę karalienė baigdavo valgyti, Meghan turėjo pasielgti taip pat.

Pradžia buvo graži. Williamas, Kate, Harry ir Meghan buvo garbinami kaip šaunus Vindzoro šeimos ketvertas. Tai truko neilgai. Didžiausia problema buvo ta, kad Meghan turėjo savo nuomonę.

Spėjama, Williamui atrodė, jog 16 mėnesių – nuo pirmosios Harry pažinties iki sužadėtuvių – pernelyg trumpas laikas. Broliai susiginčijo. Skandalingieji leidiniai pranešė apie juodą katę, perbėgusią kelią Kate ir Meghan.

Galiausiai Harry ir Meghan išsikraustė iš Kensingtono rūmų, kur gyveno Williamas ir Kate. Paskui pora sukūrė savo „Instagram“ paskyrą ir pranešė apie savo labdaros organizacijos įkūrimą – atskirai nuo Williamo ir Kate.

Rūmuose Meghan gavo „Duchess Difficult“ („Komplikuotos kunigaikštienės“) pravardę. Savo asistentėms jau penktą valandą ryto nedavė ramybės trumposiomis žinutėmis, – tuoj po jogos.

Teigiama, jog dar iki vestuvių princas Harry aprėkęs tarnautoją: „What Meghan wants she GETS!“ („Meghan gauna tai, ko ji nori“). Susinervinę kai kurie poros tarnautojai paliko rūmus.

Neilgai trukus britų monarchijos gerbėjams Meghan tapo kale iš Amerikos, kuri skiria šeimą. Tai buvo W.Simpson sugrįžimas. Du kartus išsiskyrusios amerikietės, pirmosios Vindzorų dinastijos moters, dėl kurios britų karališkieji rūmai susidūrė akis į akį su XX a. dabartimi.

M.Markle negalėjo pasilikti.

Velso princesės Dianos istorija irgi pasakoja apie šiuolaikinės moters apsisprendimo teisę. Jos išsivadavimas iš santuokos su princu Charlesu ir tragiška mirtis visą Jungtinę Karalystę įstūmė į krizę.

Diana pateikiama kaip žiniasklaidos auka, – ne tik jos sūnaus Harry.

Bet Velso princesė veikiausiai buvo uoli visų šių skandalingų ir sensacingų istorijų skaitytoja. Ji ieškojo viešumos ir šią „maitino“ informacija, atverdama duris į savo asmeninį gyvenimą.

Kartais Diana pati pamėtėdavo biografams ir žurnalistams pikantiškų detalių. Tai buvo Velso princesės keršas ir jos išsilaisvinimas.

Niekas nežino kaip pasibaigtų Dianos gyvenimo istorija, jei Paryžiaus centre, tunelyje nebūtų įvykusi tragiška automobilio avarija. Karalienė Elizabeth II dienų dienas tylėjo, nepaisant tuomečio Didžiosios Britanijos ministro pirmininko Tony Blairo bandymų ją perkalbėti.

Jokios gedulo išraiškos, jokio kreipimosi į gedinčią tautą. Britai jautėsi palikti vieniši ir vis labiau piktinosi, nes karalienė laikėsi taisyklės: kas nebepriklauso karališkajai šeimai, tas nenusipelno ir sosto sielvarto.

Laikytis taisyklių. Ši nuostata Jos Didenybei II buvo įdiegta dar jaunai moteriai būnant. Karūna yra svarbesnė už tavo pačios likimą. Tai – nešiuolaikiška, perdėm monarchinė mintis, ant kurios laikosi Vindzorų dinastijos valdymas.

W.Simpson, Diana – pašalietės moterys, protestavusios prieš šią nuostatą. Jos atstovauja XX a., individualizmo amžių, kuris pripažįsta tik vieną požiūrį – niekas nėra svarbiau nei manasis AŠ.

Dėl to W.Simpson ir Dianos gyvenimo linijos susitinka kažkur ties M.Markle. Jaunąja moterimi iš Kalifornijos, kuri galvojo įnešti gaivaus vėjo į šią sustabarėjusią aplinką. Bet teko pripažinti – ne jos jėgoms.

Karalienė 1969-aisiais žengė negirdėtą žingsnį: transliuotojo BBC komandai atvėrė savo rūmų vartus. Dviejų valandų trukmės dokumentinė juosta turėjo parodyti karalienės Elizabeth II kasdienybę ir jos šeimos gyvenimą.

„Royal Family“ („Karališkoji šeima“) buvo sutikta itin kritiškai. Aistringi britų monarchijos šalininkai, kaip antai gamtos istorikas ir filmų apie gyvūnus kūrėjas seras Davidas Attenboroughas buvo pasipiktinęs.

„Karališkųjų rūmų tikslas – neturėti nieko bendro su kasdienybe. Tokie filmai kaip „Karališkoji šeima“ sukurti tam, kad sugriautų monarchiją“.

Jau įžymusis XIX a. konstitucijos žinovas, britų teisininkas Walteris Bagehotas apie monarchiją rašė: „Paslaptis – tai jos gyvenimas. Mes negalime jokios dienos šviesos įsileisti į magiją“.

Galbūt M.Markle padarė klaidą, nes norėjo ir magijos, ir dienos šviesos.

Parengė ONA KACĖNAITĖ

Daugiau tekstų – naujame žurnale „Stilius plius“.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.