Rūta Mikelkevičiūtė: „Netikiu, kad įmanoma suderinti karjerą ir motinystę, – tai tik madinga frazė“

Televizijos laidų vedėją Rūtą Mikelkevičiūtę ekrane įprasta matyti pasitempusią, avinčią aukštakulnius, su nepriekaištingu makiažu ir visada besišypsančią.

 Ana Roso nuotr.
 Ana Roso nuotr.
Rūta Mikelkevičiūtė<br>LR archyvo nuotr.
Rūta Mikelkevičiūtė<br>LR archyvo nuotr.
Rūta Mikelkevičiūtė<br>LR archyvo nuotr.
Rūta Mikelkevičiūtė<br>LR archyvo nuotr.
Rūta Mikelkevičiūtė<br>LR archyvo nuotr.
Rūta Mikelkevičiūtė<br>LR archyvo nuotr.
Rūta Mikelkevičiūtė<br>LR archyvo nuotr.
Rūta Mikelkevičiūtė<br>LR archyvo nuotr.
Rūta Mikelkevičiūtė<br>LR archyvo nuotr.
Rūta Mikelkevičiūtė<br>LR archyvo nuotr.
Rūta Mikelkevičiūtė<br>LR archyvo nuotr.
Rūta Mikelkevičiūtė<br>LR archyvo nuotr.
Rūta Mikelkevičiūtė<br>LR archyvo nuotr.
Rūta Mikelkevičiūtė<br>LR archyvo nuotr.
Rūta Mikelkevičiūtė<br>LR archyvo nuotr.
Rūta Mikelkevičiūtė<br>LR archyvo nuotr.
Rūta Mikelkevičiūtė<br>LR archyvo nuotr.
Rūta Mikelkevičiūtė<br>LR archyvo nuotr.
Rūta Mikelkevičiūtė<br>LR archyvo nuotr.
Rūta Mikelkevičiūtė<br>LR archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Apr 27, 2021, 7:52 PM, atnaujinta Oct 1, 2021, 3:26 PM

Tačiau dviejų vaikų – Dominykos (19 m.) ir Jono (5 m.) – mama neslėpė: tai, ką tūkstančiai žiūrovų mato ekrane, tėra scena. O užvėrusi savo namų duris ji tampa visai kitokia.

Vilniaus pakraštyje, gamtos apsuptyje, esančiuose erdviuose ekrano žvaigždės namuose po filmavimų jos laukia vaikų klegesys ir nosį kutenantis sutuoktinio Rolando Remeikio kepinių kvapas.

– Esate dviejų vaikų mama. Ką jums reiškia Motinos diena?

– Aš jos nesureikšminu, ji man emocine prasme tarsi nieko nereiškia. Todėl, kad mamos pareigos atliekamos kasdien. Nors man labai patinka, kai tądien mano vaikai nuo ankstyvo ryto mane džiugina gėlėmis, dėmesiu, Jonukas dar padainuoja.

– Kaip šią dieną pamenate iš vaikystės?

– Kai buvau mažytė, šios šventės tarsi nebuvo. Mano vaikystės metais buvo minima Kovo 8-oji – Tarptautinė moters diena.

O Motinos diena buvo pasimetusi tarp sovietinės moters darbo ir pareigų.

Mano mama iš parduotuvės grįždavo su krūva pirkinių tarsi kupranugaris. Kaip ji taip sugebėdavo, aš nežinau, bet tai puikiai pamenu.

– Kaip dabar nustebinate savo pačios mamą?

– Vykstame pas mamą ir pasveikiname: aš – mamą, jie – močiutę. Įteikiame gėlių puokštę. Turiu nuotrauką iš tų gerų laikų prieš metus, kai buvo galima be jokio vargo susibėgti, visos močiutės, vaikai ir anūkai gamina cepelinus. Įamžintoje akimirkoje matyti didelė visų laimė būnant drauge.

Dovanos, jei jos nesuteikia jokios emocijos, prisiminimo ar jausmo, – bevertės.

Nepaisant to, kad mūsų namai buvo pilni bulvių tarkių ne tik ant stalo, bet ir ant grindų, tas laikas mums visiems buvo geriausia dovana.

– Prakalbote apie dovanas, kurios turi reikšmę. Ar daug jų pati esate gavusi iš savo mamos ar močiutės?

– Turiu močiutės dovanotą žiedą, kurį iki šiol mūviu, kai būna labai sudėtingi įvykiai, – derybiniai dalykai, tiesioginis eteris. Tai darau, kai man reikia palaikymo. Ir aš jį jaučiu.

Žiedui apie 100 metų. Ant jo surašyti mamų ir būsimų mamų vardai – prosenelės, močiutės, mamos, mano ir mano dukters. Tokios dovanos šildo ir maitina teigiama energija.

– Motinos dieną ir jūsų gimtadienį skiria vos kelios dienos. Kaip šiemet jį minėsite?

– Man vaikai padovanojo bilietus į Džordanos Butkutės koncertą, kurį stebėsime iš mašinos. Surengsime vakarėlį automobilyje su gyva muzika ir, kaip aš juokiuosi, su aukščiausios klasės restoranu jame.

– Motinystė jus pasirinko tada, kai dar nebuvo 30-ies. Kaip jums pavyko rūpintis karjera ir namuose augančia dukra?

– Viskas vyko paraleliai. Dabar susimąstau, kad nė nepamenu, kaip tas mano vaikas užaugo. Ji užaugo tiesiog tarp darbų. Viena vertus, tai gerai dėl to, kad nesuki galvos dėl daugelio dalykų. Kita vertus, dabar galiu palyginti, kad vėlyva motinystė visai kitokia.

Pradedi mėgautis tokiais dalykais, kurių seniau niekuomet nepastebėdavai. Tarp mano vaikų – 14 metų skirtumas ir tai tikrai puiku, nes mums, tėvams, labai patogu.

Dominyka mane dažnai pavaduoja. Aš tiesiog galiu žiūrėti savo mėgstamą detektyvą, o ji tuo metu užsiima su Jonu ir man dėl to visai ramu.

– Antroji motinystė – vėlyva. Ar ji buvo ne tik išlaukta, bet ir labai gerai apgalvota?

– Sakoma: žmogus planuoja, o Dievas juokiasi. Iš patirties galiu pasakyti, kad motinystei niekada nebus gero laiko. Moterims, kurios delsia turėti vaikų, ir savo dukrai sakau, kad taip, kaip aš dariau, nereikia nedaryti. Tegul neįsižeidžia nė viena mama, bet aš niekada nebuvau mama perekšlė. Man Dievas nėra padovanojęs stipraus motinystės jausmo, išjautimo.

Tačiau Jono gimimas man sukėlė euforiją. Juokaudavau, kad tai lyg šampanas, leidžiamas į veną. Prižiūrint vaikus jausmų buvo kur kas daugiau, bet jėgų tam – mažiau. Darbai televizijoje nelaukė ir motinystei aš turėjau galimybę atsidėti vos kelis mėnesius – su vyru paeiliui naktimis keldavomės. Iš nuovargio jis net yra išvertęs namo vartus.

Kaip dabar pamenu tą vaizdą – paryčiais su Rolandu klūpime prie mažylio lovos ką tik pamaitinę, pasižiūrėjome vienas į kitą ir sakome vienas kitam: „Tai čia yra laimė?“ Nusijuokėme – taip, juk tai ir yra laimė. Jeigu galėčiau atsukti laiką atgal, manau, kad vyro spaudimui ir dukters prašymams dėl brolio ar sesers būčiau pasidavusi gerokai anksčiau.

– Kaip pasikeitėte susilaukusi sūnaus?

– Mano manymu, moterį motinystė pakeičia jei ne kardinaliai, tai stipriai. Man motinystė atnešė suvokimą, kas yra ta besąlygiška meilė, meilė, dėl kurios be jokio svarstymo atiduotum savo gyvybę.

Vaikai mane išmokė nežmoniško kantrumo, beveik neįmanomo, nes aš esu, tiksliau buvau, degtukas. Tūkstantį kartų kartoju ir žinau, kad kartosiu dar tūkstantį. (Juokiasi.) Bet visi tėvai tai žino!

Vaikai man padėjo susidėlioti prioritetus ir nekelti panikos dėl menkniekių. Man ramu, nebėra tiek streso. Ėmiau nebesinervinti dėl smulkmenų, o jomis tapo beveik viskas. Kai esi brandesnis žmogus, suvoki, kad gyvenimas yra vienas ir rytdienos gali nebebūti.

Ypač šis laikas tai parodė. Mano aplinkoje yra žmogus, kuris iškeliavo anapilin, – mano geriausios draugės vyras. Nesuprantu, kodėl aš turiu nervintis ir eikvoti kažkokiems niekams savo brangų laiką, kurio, deja, lieka vis mažiau...

– Kokių klaidų nekartojate augindama sūnų, kurias darėte augindama dukrą?

– Stengiuosi nebūti tokia griežta ir kategoriška. Kai esi jauna ir tai tavo pirmas vaikas, augini jį pagal visus vadovėlius: neduok Dieve, nepradės kalbėti iki dvejų metų, tai – tragedija, vedame pas gydytoją ir pan. O kai gimė sūnus, man anyta padovanojo knygą apie pirmuosius penkerius vaiko gyvenimo metus. Paskaičiau lygiai du puslapius, užverčiau ir padėjau į šalį. Įgavau daugiau pasitikėjimo savimi ir tapau ramesnė.

– Karjera ir motinystė – kaip jas pavyko suderinti?

– Netikiu tomis moterimis, kurios aiškina, kad galima suderinti motinystę ir karjerą. Manau, kad tai melas, tarsi madinga būti supermama. O aš sakau, kad tu ko nors nepadarai ir atiduodi daryti kitiems: seneliams ir auklėms savo vaikus, o štai karjerą – savo pavaldiniams. Koks čia derinimas? Rodos, kad to visuomenė iš mūsų ir reikalauja. Privalai būti puiki darbuotoja, graži, nuostabi moteris.

Po Jono gimimo vienu metu susimąsčiau: ar aš mama, ar televizijos laidų vedėja, kuri negali būti pavargusi, nepatenkinta ir privalo visą laiką šypsotis?

Galiausiai taip ir pameti savo tapatybę, nes tas visuomenės spaudimas didžiulis. Tačiau tik tu pasirenki, ar kreipti į tai dėmesį, ar ne. Aplinka ragina būti tobulai, tačiau to padaryti neįmanoma. Todėl moterims reikia atsipalaiduoti.

Yra laikas būti mama, yra laikas būti žmona, yra laikas būti darbų profesionale. Tai atskirti be galo sudėtinga. Pati vienu metu maniau, kad išprotėsiu. Yra buvę momentų, kai tiesioginio eterio metu bėgau maitinti savo vaiko.

Visą interviu skaitykite naujausiame „Lietuvos ryto“ žurnalo „Stilius“ numeryje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.