Verslininkė Jolanta Mikalajūnienė – atvirai: „Egidijaus Sidaro mirtis pakeitė mano gyvenimą“

„Dizainerio Egidijaus Sidaro netikėta mirtis pakeitė ir mano gyvenimą. Aš išėjau iš mados pasaulio“, – neslėpė verslininkė Jolanta Mikalajūnienė (54 m.). Kažkada ši moteris tiesiog gyveno mada: buvo Vilniaus modelių namų direktorė, paskui tapo Vilniaus mados namų „Cantas“ savininke ir vadove. Tačiau po Egidijaus mirties jos gyvenimas pasisuko kitaip.

Verslininkė Jolanta Mikalajūnienė.<br> D. Stankaus nuotr.
Verslininkė Jolanta Mikalajūnienė.<br> D. Stankaus nuotr.
Jolanta Mikalajūnienė ir Dangiras Mikalajūnas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Jolanta Mikalajūnienė ir Dangiras Mikalajūnas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Jolanta Mikalajūnienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Jolanta Mikalajūnienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Jolanta Mikalajūnienė.<br>LR archyvo nuotr.
Jolanta Mikalajūnienė.<br>LR archyvo nuotr.
Jolanta Mikalajūnienė.<br>LR archyvo nuotr.
Jolanta Mikalajūnienė.<br>LR archyvo nuotr.
Jolanta Mikalajūnienė.<br>LR archyvo nuotr.
Jolanta Mikalajūnienė.<br>LR archyvo nuotr.
Jolanta Mikalajūnienė.<br>LR archyvo nuotr.
Jolanta Mikalajūnienė.<br>LR archyvo nuotr.
Jolanta Mikalajūnienė.<br>LR archyvo nuotr.
Jolanta Mikalajūnienė.<br>LR archyvo nuotr.
Jolanta Mikalajūnienė.<br>T.Bauro nuotr.
Jolanta Mikalajūnienė.<br>T.Bauro nuotr.
Jolanta Mikalajūnienė.<br>T.Bauro nuotr.
Jolanta Mikalajūnienė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Mar 8, 2023, 9:14 AM

Praėjo šešeri metai po E.Sidaro mirties, bet Jolantai iki šiol sunku apie tai kalbėti.

„Mūsų santykiai buvo daugiau negu draugiški – šeimyniški. Šis interviu – tarsi duoklė tauriam Egidijaus atminimui ir mūsų bendrai praeičiai“, – sakė J.Mikalajūnienė.

Kažkada mados namai „Cantas“ buvo didelė J.Mikalajūnienės gyvenimo dalis, jiems moteris atidavė devynerius metus. Paskui savo verslą pardavė šių mados namų dizaineriui E.Sidarui.

Tačiau E.Sidaras „Canto“ vadovu buvo tik aštuonis mėnesius – gabų dizainerį ištiko insultas. Kova dėl gyvybės tęsėsi savaitę, tačiau jis mirė taip ir neatsibudęs iš komos. Jam buvo 40 metų.

J.Mikalajūnienės gyvenime mados verslas, naujų kolekcijų pristatymai, glamūriniai vakarėliai baigėsi tarsi užrakinus prabangių rūmų duris.

Prasidėjo kitoks gyvenimo etapas – ji sulaukė anūkų.

„Po darbų „Cante“ mano gyvenimas išties pasikeitė. Labai. Aš – dviejų nuostabių mažulėlių – Jono ir Rusnės – močiutė. Tai – didelis virsmas kiekvienos moters gyvenime, milžiniška prigimtinė duotybė. Neapsakomai šiltas jausmas žinoti, kad jie – smulkutė dalelytė tavęs ir tavo tėvų, kad jie – jau tavęs tęstinumas“, – kalbėjo J.Mikalajūnienė.

Beveik metus kiekvieną rytą iš savo namų Vilniuje ji važiuodavo į Trakų rajoną, kur padėdavo dukrai Indrei prižiūrėti dvynius Joną ir Rusnę.

Moteris neslėpė, kad yra šiek tiek pavargusi ir dabar norėtų daugiau laiko skirti sau: pažiūrėti filmų, paklausyti koncertų, nueiti į knygyną, pasivaikščioti po parduotuves.

– Jolanta, kaip dabar atrodo įprasta jūsų diena?

– Dar prieš pusantrų buvo taip: žadintuvas, ankstyvas rytas, pusryčiai, automobilis, 24 kilometrai į Trakų rajoną, anūkyčiai. Vėlyvas vakaras, automobilis, 24 kilometrai į Vilnių, namai, puodelis arbatos, senolio katino palepinimas, miegas, ir vėl diena iš naujo.

Dažnai ir vyras prisijungdavo prie anūkėlių priežiūros. Savaitgalį viena diena tėvams, kita diena – likusiai šeimai, namams ir sau.

Ir vėl prasideda kita savaitė. Viskas labai aišku ir jokių kitų minčių. Draugams – tik pokalbiai telefonu. Viskas turi savo kainą. Bet... Po truputį mano rytai ilgėjo, kiek vėliau į Trakus važiuodavau tik po pietų. Nuo šių metų – naujas etapas: tik penktadieniais.

Anūkai paaugo. Smagu, kad taip ilgai galėjau būti labai arti ir padėti jiems stiprėti, augti. Visa šeima labai susitelkė, susikaupė, kad mažyliams būtų komfortiška augti. Dalinsimės rūpesčiais ir toliau.

– Kas užpildo tuštumą, atsiradusią jūsų sieloje, kai pasitraukėte iš mados verslo?

– Esu užsirašiusi tokią frazę: „Net ten, kur nieko nėra, slypi begalė galimybių.“ Man visada taip ir atrodo. Negali būti tuščio laiko.

Per pastaruosius dvejus trejus metus tiek visko susikaupė, kad vos spėjame suktis šeimos rate. Labai norėtųsi, kad nors kokia tos tuštumos properšėlė atsirastų.

Pandemijos metai labai apribojo mūsų galimybes. Savo kultūrinį badą malšinau ieškodama televizijos archyvuose nematytų ar seniai matytų filmų, spektaklių, stengiausi virtualiai aplankyti kuo daugiau pasaulio muziejų, parodų. Klasikinės muzikos troškulį malšinau į Nacionalinės filharmonijos portalą įkeltais koncertų įrašais.

Vėliau, jau su anūkais, teko prisiminti mamos įgūdžius. Nuo gimimo beveik du mėnesius kartu gyvenome visiškai kitu ritmu. Aplink juos, du kūdikius, darniai sukomės keturiese.

Mums su vyru tai buvo lyg vėlyvoji tėvystė. Ir trumpas miegas, ir pirmos maudynės, ir sauskelnės, ir pagalba maitinant kas dvi valandas, nesvarbu, diena tai ar naktis. Pirmieji šypsniai, gugavimai. Išgyvenome viską iš naujo. Dvigubai. Nelengva, bet kartu puiki dar viena gyvenimiška patirtis. Juk svarbu ne kokie sunkumai užklumpa, o kaip su jais susitvarkome. Vaikai – neaprėpiama mūsų meilė, mūsų didelis mažas pasaulis.

Nešuosi per gyvenimą kaip savo moto mūsų santuoką palaiminusio a. a. kunigo Ričardo Mikutavičiaus žodžius: „Ką Dievas sujungė, žmogus te neišskiria.“ Man svarbu jausti artimuosius, svarbu būti visiems kartu. Juk šeima – viena didžiausių žmogiškųjų vertybių.

Noriu nenustoti tobulėti ir mokytis. Noriu kuo tobuliau nugyventi kiekvieną dieną, kad ji liktų pati gražiausia. Nes šiandien yra dabar.

– Ar nepasiilgstate to laikotarpio, kai sukotės mados pasaulyje? Ar dar lankotės naujų kolekcijų pristatymuose?

– Nepasiilgstu. Tikrai. Turiu savo įmonę: nuomoju nuosavą nekilnojamąjį turtą. Darbo nedaug, veikla rami. Visiška esamų pareigų ir darbų dermė. Pandemijos apribojimai, anūkų laukimas, o vėliau pagalba dukros šeimai nepaliko laiko visuomeninei ir širdžiai mielai veiklai.

Esu Vilniaus klubo, Gurmanų gildijos, labdaringo moterų klubo narė. Tačiau smalsumas niekur nedingo. Prie gerų darbų prisidedu tyliai. Po truputį visur sugrįšiu. Pasivysiu laiką.

Paskutinis mados renginys, kuriame dalyvavau, – 2017 metų „Mados infekcija“, kurioje jau po Egidijaus mirties, jo kolegoms padedant, buvo pristatyta paskutinė Egidijaus kolekcija, sukurta aprangos siuvimo bendrovei „Audimas“. Vėliau buvo ir kitų kvietimų, bet prašiau dizainerių, kad nesivargintų kviesti, nes nedalyvausiu.

– Kažkada vadovavote Vilniaus modelių namams, paskui – mados namams „Cantas“, į kuriuos pakvietėte dirbti dizainerį E.Sidarą. Kuo šiame darbe rūpinotės jūs ir kuo – Egidijus?

– Gera žinoti, kad prisilietei prie lietuviškos mados legendos. Vilniaus modelių namai man buvo tramplinas į nuosavą verslą. Ir prekės ženklas, ir mados namai „Cantas“ – ne mūsų šeimos įkurti. Mes pirkome jau dirbančią įmonę. „Cantas“ individualiai siuvo vyriškus kostiumus, kūrybos vadovė buvo dizainerė Kristina Kruopienytė.

Kristina ir Egidijus tuo pat metu jau kūrė ir pristatinėjo bendras kolekcijas. Su Kristina dirbome apie metus, atsirado klienčių moterų. Tačiau ji nusprendė dirbti savarankiškai, ir kūrybos vadovo kėdė liko tuščia. Bet neilgam.

Mados namų „Cantas“ dizaineriu patapo E.Sidaras. Individualus darbas buvo tęsiamas tiek su vyrais, tiek su moterimis. O visi kiti – administraciniai, komerciniai, personalo, ūkiniai – bendrovės reikalai buvo mano rūpestis.

– Jūsų mados namai greitai tapo žinomi, jums sekėsi. Už tą sėkmę mokėjote dideliu ir kruopščiu darbu. Bet nevengdavote ir mados vakarėlių. Jei jūsų negalėdavo lydėti vyras, į įvairius renginius vykdavote su Egidijumi.

– Kai gerai ir daug dirbi, tai ir sekasi. Bet juk sėkmė turi kelias dedamąsias: tai ne tik tu pats, tavo gebėjimai, tai ir kolektyvas, jo charizma, kruopštus darbas, bendra nuotaika, sveikos darbinės atmosferos palaikymas. Visas valstybines šventes paminėdavome, pagrindines metines ir asmenines švęsdavome. Kukliai ir šiltai.

Mados ir ne mados vakarėliai – trečioji, naktinė, pamaina, kuriai dažniausiai neturėdavai teisės neturėti jėgų, noro ar blogai atrodyti. Išėjimai į renginius – mados namų darbo dalis. Įpareigojanti, juk išeidavome reprezentuoti mados namų, tad privalai visuomet pasitempti, švytėti. Brangi visomis prasmėmis: pinigų, laiko, sveikatos, poilsio, asmeninių santykių, nes viešumas vargina. Po truputį vakarų vis daugėjo. O dabar labai norėčiau, kad kuo mažiau žmonių mane gatvėje atpažintų.

Visą tekstą apie verslininkės Jolantos Mikalajūnienės gyvenimą rasite naujausiame „Lietuvos ryto“ žurnale „Stilius“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.