Lietuvai Prahos kvadrienalėje atstovaujančios moterys užminė mįslę

„Atrinkinėjau darbus ir tik vėliau paaiškėjo, kad tų spektaklių scenografės – moterys. Tikrai nebuvo specialiai ieškoma scenografių: va, šiemet bus moteriška komanda. Taip nutiko atsitiktinai“, – tvirtino menotyrininkė Raimonda Bitinaitė-Širvinskienė.

Lietuvai Prahos kvadrienalėje atstovaujančios moterys.<br>Giedriaus Akelio nuotr.
Lietuvai Prahos kvadrienalėje atstovaujančios moterys.<br>Giedriaus Akelio nuotr.
Lietuvai Prahos kvadrienalėje atstovaujančios moterys.<br>Giedriaus Akelio nuotr.
Lietuvai Prahos kvadrienalėje atstovaujančios moterys.<br>Giedriaus Akelio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 12, 2023, 2:36 PM

Lietuvai nacionaliniame paviljone Prahos kvadrienalėje (PQ) šiemet atstovauja šešios scenografės – Sigita Šimkūnaitė, Julija Skuratova, Neringa Keršulytė, Birutė Ukrinaitė, Barbora Šulniūtė bei Laura Luišaitytė ir šio projekto kuratorė R.Bitinaitė-Širvinskienė.

Renginys vyksta birželio 8–18 d. senajame Prahos turguje, kuris yra atokiau nuo miesto centro. Prahos kvadrienalė – tai didžiausias pasaulyje scenografijos bei teatro architektūros ir dizaino forumas.

„Atsitiko taip, kad tuo metu, kai reikėjo ruoštis šiemetei kvadrienalei, buvo koronaviruso pandemija. Matyt, dėl to šiemetės kvadrienalės tema – „Retas“ – ir yra susijusi su pandemija. Per pandemiją žmonėms reikėjo izoliuotis, teatrai buvo uždaryti. Todėl buvo pasiūlyta pagalvoti, pasvarstyti, kaip po tokio reiškinio kaip pandemija atrodytų ateities teatras“, – pasakojo R.Bitinaitė-Širvinskienė.

Jai kilo idėja kvadrienalėje pristatyti scenografiją tų spektaklių, kurie vyksta gamtoje ir pasakoja apie gamtą, kurie gal ir ateityje dažniau vyks atviroje erdvėje nei teatro „dėžutėje“.

R.Bitinaitė-Širvinskienė atrinko septynių spektaklių scenografiją. Tarp jų pateko dvi S.Šimkūnaitės scenografijos: spektaklio-kelionės „Laikas nė(e)rimui“ (nerimui, nėrimui), kuris sukurtas Šeiko šokio teatre, ir Richardo Wagnerio operos „Skrajojantis olandas“ (Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras), kurios premjera įvyko Klaipėdos elinge.

Lietuviškosios ekspozicijos pagrindas – spektaklio „Laikas nė(e)rimui“ scenografija. Spektaklis buvo rodomas prie Kuršių marių ir jų vandenyje, ant molo, kur buvo pastatyti krikštai. Krikštas – su mitologija, legendomis susijęs senovės baltų ženklas.

Gamtos temą labai atitiko B.Ukrinaitės scenografija, sukurta čekų kompozitoriaus romantiko Antonino Dvorako operai „Undinė“, kuri buvo pastatyta Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre.

Iš Vilniaus teatro „Lėlė“ atrinktos dviejų spektaklių – „Apie pasaulį“ ir „Raudonoji knyga“ scenografijos. Spektaklis „Apie pasaulį“ įdomus tuo, kad jo dailininkė N.Keršulytė naudoja nertą, megztą scenografiją. Šis spektaklis – tai lyg mitas vaikams, kaip atsiranda pasaulis, kaip jis iš kiaušinio išsirita. „Raudonoji knyga“ – spektaklis apie gamtą, paukščius, jo dailininkė – J.Skuratova.

Taip pat į kvadrienalę atrinkta L.Luišaitytės scenografija spektakliui antikine tema „Idomenėjas“, kuris pastatytas Juozo Miltinio dramos teatre, ir B.Šulniūtės scenografija spektakliui „12 gramų į šiaurę“ (Valstybinis Vilniaus mažasis teatras), kurio veiksmas vyksta miške.

Pasiteiravus, kaip tokia gausybė darbų bus gabenama į Prahą ir ten eksponuojama, Raimonda nusišypsojo – niekas niekur nebus gabenama.

„Ekspozicijos pagrindas – septyni mediniai krikštai, kurie ne atvežami nuo Kuršių marių, kur vyko spektaklis, o pagaminami nauji. Į jų vidų įmontuotos „akutės“ ir tų septynių spektaklių videofilmai. Prahoje ir bus galima pamatyti tuos videofilmus. Bet ne ant sienos, o krikšte. Reikės tą akutę krikšte susirasti ir per ją tuos spektaklius žiūrėti“, – paaiškino R.Bitinaitė-Širvinskienė.

Prahos kvadrienalė rengiama nuo 1967 m. kas ketveri metai. Nuo 1975 m. joje dalyvauja Lietuvos menininkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.