Kaip atpažinti, kada organizmas šaukiasi pagalbos?

Spuogai, lūžinėjantys plaukai, papilkėjusi veido oda – dėl šių nemalonumų kreipiamės į kosmetologą, o dėl blogos savijautos skubame į vaistinę. Tačiau toks elgesys gali baigtis liūdnomis pasekmėmis. Todėl, kad daugumą problemų sprendžia tik gydytojas ir niekas kitas! Tad kada išties verta suskubti praverti jo kabineto duris?

 Kaip atpažinti, kada organizmas šaukiasi pagalbos?<br>123rf.com
 Kaip atpažinti, kada organizmas šaukiasi pagalbos?<br>123rf.com
Pakitęs apetitas – taip pat nerimo signalas.<br>123rf.com
Pakitęs apetitas – taip pat nerimo signalas.<br>123rf.com
 Kaip atpažinti, kada organizmas šaukiasi pagalbos?<br>123rf.com
 Kaip atpažinti, kada organizmas šaukiasi pagalbos?<br>123rf.com
 Kaip atpažinti, kada organizmas šaukiasi pagalbos?<br>123rf.com
 Kaip atpažinti, kada organizmas šaukiasi pagalbos?<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2021-12-07 12:28

Neoficiali statistika skelbia, kad pastebėjusios, jog plaukai kiek praretėjo, 7 moterys iš 10 perka atkuriamąjį plaukų šampūną, 1 iš 8 vaistinėje paprašys priemonės, kuri skatina plaukų folikulų veiklą, rašoma „Lietuvos ryto“ žurnale „Stilius“.

Devintoji specialiame tinklalapyje susiranda trichologo – plaukų ir galvos odos ligų specialisto – kontaktus ir užsirašo į priėmimą. Šis, jei pasiseks, ne tuštins klientės piniginę, o pasiūlys atlikti visavertį tyrimą. Bet taip elgiasi tik 1 moteris iš 10.

Tai vienintelis teisingas sprendimas, nes tuomet galima parinkti priemones ir metodus tankiems plaukams susigrąžinti.

Kodėl viskas taip rimta? Todėl, kad plaukų slinkimas, arba alopecija, – nuolatinis arba laikinas, dalinis arba visiškas plaukų netekimas – gali būti kai kurių ligų požymiai. Pradedant žvyneline, raudonąja vilklige ir baigianti bazinių ląstelių odos vėžiu.

Plaukų iškritimas, ypač būdingas per pagrindinį sklastymą, – endokrinologijos patologija. Tokia alopecijos rūšis – estrogenų trūkumo požymis. Bet tuomet gali atsirasti plaukuotumas ant viršutinės lūpos ar smakro.

Juodi tankūs plaukeliai ant šių vietų yra hirsutizmo – padidėjusio vyriško tipo plaukuotumo požymis.

Tai reiškia, kad būtinas endokrinologinis tyrimas, reikia nustatyti, kiek padidėjo testosterono ir sumažėjo estrogenų kiekis.

Aknė, arba spuogai, – hormoninių pakitimų ir epidermio uždegiminių procesų požymis. Savarankiškas problemos sprendimas, pasitelkus išorines priemones, padėtį tik pablogina.

Netinkamai gydant spuogai gali virsti cistomis ir mazgeliais, paskui – randais. Spuogų terapija – tai ne tik specialūs kremai, tepalai, bet ir mitybos įpročių pakeitimas, kartais antibiotikų, specialių preparatų injekcijos ir, žinoma, tinkama odos priežiūra.

Jei spuogais nuberta riebi oda, ją būtina valyti du kartus per dieną, rytą ir vakare pašalinant odos riebalinio sluoksnio perteklių. Ko jau ko, bet specialių priemonių netrūksta. Šiuo atveju tinka įvairios kaukės, kurios naudojamos du tris kartus per savaitę.

Bet tai tinka gydant kosmetinę aknę, kuri atsiranda dėl kosmetikos medžiagų, turinčių komedogeninį (odą kemšantį) poveikį, naudojimo, o ne dermatologinę.

Tuomet, kai spuogai nuberia didžiulius odos plotus – veidą, krūtinę, nugarą, būtini specialūs vaistai. Tad į dermatologą būtina kreiptis ir esant nedideliems vienetiniams išbėrimams.

Staiga pajutote, kad nuo jūsų kūno sklinda nemalonūs kvapai ir jų negali nuslopinti kvepalai ar dezodorantai? Tuomet problemą padės išspręsti tik gydytojo konsultacija ir diagnozė. Žinoma, reikia naudoti muilą ir dantų pastą, bet jų vaidmuo tėra pagalbinis.

Kvapas iš burnos. Pagrindiniai „įtariamieji“ – dantų ėduonis ir gingivitas – pradinė dantenų ligos stadija. Bet sveiki dantys ir dantenos dar negarantuoja šviežio kvėpavimo, jei yra skrandžio, žarnyno, inkstų ir skydliaukės problemų.

Dar viena priežastis – mitybos racione mažai angliavandenių, bet daug riebalų ir baltymų. Tuomet reikia dviejų vizitų – pas odontologą ir terapeutą.

Nemalonų moteriškųjų lyties organų kvapą sukelia grybelinės infekcijos, gleivinės disbakteriozė – normalios žarnyno mikrofloros sudėties bei savybių pasikeitimas, makšties uždegimas, lytiniu būdu plintančios infekcijos.

Vargu ar reikia priminti, kad būtina kreiptis į ginekologą. Beje, jei sutuoktinis ar partneris taip pat pradėjo kitaip kvepėti, neskubėkite įtarti neištikimybės.

Įtikinkite savo antrąją pusę kreiptis į andrologą – vyrų lytinės sveikatos specialistą ir urologą, kuris gydo vyrų ir moterų šlapimo trakto problemas bei vyrų reprodukcinės sistemos sutrikimus.

Tuomet bus išvengta uždegiminio proceso, grybelinės ar lytinės infekcijos, taip pat prostatito – prostatos uždegimo.

Pasikeitusių skonio pojūčių priežastis visoms moterims žinoma – dvi juostelės nėštumo teste. Bet jei nesilaukiate ir staiga atsirado noras suvalgyti ką nors sūraus ar aštraus – organizme kažkas ne taip.

Pavyzdžiui, sergant gripu ar viršutinių kvėpavimo takų infekcija dėl nosiaryklės paburkimo dingsta uoslė ir bet koks maistas atrodo neskanus.

Mitybos įpročių pokyčiai gali byloti ir apie veido nervo paralyžių, galvos traumą, aštrų virusinį hepatitą, burnos ertmės vėžį, makšties kandidozę – grybelinę ligą, pasireiškiančią makšties gleivinės ir moters lyties organų išorės dalies dirginimu, ir kitas ne mažiau nemalonias būkles.

Pakitęs apetitas – taip pat nerimo signalas. Organizmas prašo pagalbos. Nuolatinis alkio jausmas byloja apie skydliaukės, endokrininių liaukų problemas, padidėjusį stresą, įvairius diabeto tipus.

Valgyti nesinori intoksikacijų, depresijų, nervinių ir medžiagų apykaitos sutrikimų atvejais. Mitybos įpročiai keičiasi dėl vitaminų ir mikroelementų stygiaus.

Jei norisi sūraus maisto, veikiausiai organizmui trūksta natrio. Kai rūgštaus, esant sumažėjusiam skrandžio rūgštingumui, trūksta vitamino C ir magnio.

Negalite be aštraus maisto – matyt, sulėtėjo medžiagų apykaita. Traukia prie saldumynų – veikiausiai organizmui trūksta chromo, fosforo ir triptofano (viena baltymuose esančių aminorūgščių).

Bet visus organizme vykstančius procesus pirmiausia atspindi veidas. Bent jau skausmingi spuogai ir odos paburkimas.

Inkstai, kepenys, žarnynas pašalina iš organizmo toksines medžiagas, filtruotą skystį. Todėl kai jų darbas iš esmės keičiasi, organizmas nedelsdamas siunčia ženklus.

Jei padažnėjo šlapinimasis, ypač naktimis, ir nuolat norisi gerti, neprošal kreiptis į endokrinologą ir pasidaryti cukraus analizę.

Tamsus ir nemalonus šlapimo kvapas – gal pažeidėte visas galimas kavos ir juodosios arbatos gėrimo normas? Per 50 metų perkopusioms moterims panašūs pokyčiai dažnai byloja, kad organizmui trūksta vandens, tirštėjimo procesai prasiskverbia net į kraują.

Dažnas ir skausmingas šlapinimasis – galimos infekcijos, pielonefrito ar cistito požymis. Su šia problema gali susidurti merginos po pirmos vestuvinės nakties.

Tai medikai vadina medaus mėnesio cistitu. Bet romantiškas laikas nėra priežastis atidėti vizitą pas ginekologą ir urologą.

Kitokios spalvos šlapimas. Jei gydytojas paskyrė vitaminų, pasidomėkite, ar šie preparatai galėjo turėti įtakos šlapimo spalvai. Kai kurie nudažo šlapimą žalia ir oranžine spalvomis.

Dėl raudonos spalvos reikia sunerimti. Veikiausiai į šlapimą pateko kraujo, o tai gali būti šlapimtakių akmenligės, hemoraginio cistito, inkstų infarkto ar onkologinės ligos požymis.

Visos šios problemos sprendžiamos urologo kabinete.

„Rytą atsikėliau kaip sumušta, lyg nebūčiau miegojusi“, „Negaliu išsimiegoti“, „Visada noriu miego“ – dėl šių nusiskundimų būtina kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Nuovargis gali atsirasti dėl mažo hemoglobino kiekio kraujyje, kurį nulemia didelis kraujo netekimas per operacijas, gimdymą, menstruacijas.

Nuovargis ir protinio aktyvumo sumažėjimas – hepatito C palydovai. Jei po saikingo fizinio aktyvumo juntamas nusilpimas – tai veikiausiai širdies problemos.

Silpnumas ir apatija – sutrikusios skydliaukės veiklos pasekmė. Irzlumas, išsiblaškymas, atminties sutrikimas – būdingi nervų sistemos ligų požymiai.

Paburkę paakiai, maišeliai po akimis – su šiomis problemomis dauguma moterų grumiasi kosmetologo kabinete. Kaukės, masažai pagerina išorinį vaizdą, bet problemos neišsprendžia. Šie simptomai gali būti rimtų ligų signalas.

Jei maišeliai po akimis atsiranda netikėtai, juntamas silpnumas, padidėja temperatūra ir atsiranda skausmai juosmens srityje, nedelsiant reikia kreiptis į urologą. Tai gali byloti apie inkstų ligas.

Prakaitavimas – natūralus kūno termoreguliacijos procesas. Bet padidėjęs prakaito išskyrimas gali būti menopauzės pradžios ir tuberkuliozės požymis.

Padidėjusio prakaitavimo problemą reikia spręsti su gydytoju, o ne kosmetologu.

Atidėdami vizitą į specialisto kabinetą praleidžiame laiką, kai gydymas būna veiksmingas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.