Kodėl pagelsta dantys: higienistė atskleidė netikėtus faktorius ir pasmerkė liaudiškas priemones dantų balinimui

Graži ir sveika šypsena – puikios savijautos, geros nuotaikos ir pasitikėjimo savimi pagrindas. Deja, daugybė žmonių skundžiasi ar net jaučia diskomfortą dėl atspalvį pakeitusių, gelsvų dantų.

 Sandra Burčikaitė.
 Sandra Burčikaitė.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-04-21 10:00

Laidoje „Sveikas rytojus“ gydytojo odontologo padėjėja, burnos higienistė Sandra Burčikaitė pasakojo, kad gana dažnai žmonės kreipiasi dėl gelsvų ar baltumą praradusių priekinių dantų.

„Dantų atspalvis priklauso nuo emalio storio. Išorinis danties sluoksnis – emalis – būna baltas, o apatinis danties sluoksnis – dentinas – geltonas. Dažniausiai dantys tampa gelsvi, nes emalio sluoksnis būna plonesnis. Taip pat įtakos turi genetika: vienų žmonių dantys būna akinamai balti, kitų – gelsvesni. Yra labai daug faktorių, lemiančių spalvos pokyčius“, – pasakojo S. Burčikaitė.

Tačiau yra ir tokių veiksnių, kuriuos galima kontroliuoti, tik žmonės dažnai neįvertina jų reikšmės ir poveikio dantų sveikatai bei estetikai.

„Dantų sveikatai labai kenkia netinkama priežiūra: dantų valymui naudojama per didelė jėga, netinkamos pastos, dažančių maisto produktų vartojimas, dantų traumos, taip pat įtakos gali turėti ir tam tikrų medikamentų vartojimas, rūkymas, kavos, arbatos, kitų dažančių gėrimų vartojimas“, – pasakojo higienistė.

Burnos higienistė S. Burčikaitė pastebėjo, kad pasitaiko žmonių, kurie tiki liaudiškomis priemonėmis bei mitais apie dantų balinimą buityje randamomis priemonėmis.

„Pacientai būna išbandę tikrai labai daug įvairių metodų, nuo kurių, turbūt, visiems burnos priežiūros specialistams šiaušiasi plaukai. Gyvename XXI amžiuje, turime tikrai labai daug informacijos, tad visus mitus ir faktus galime pasitikrinti kiekvieną dieną. Balinant dantis nerekomenduoju naudoti naminių metodų“, – sakė S. Burčikaitė.

Specialistė teigė, kad lygiai taip pat žmonės labai rizikuoja savo sveikata, kai susigundo pigesniais preparatais turguje ar patys internetu iš Kinijos atsisiunčia dantų balinimo priemonių.

„Mažiausia problema yra minimalus dantų jautrumas, tačiau naudojant neaiškias priemones, tikrai galime pažeisti ir patį danties emalį, ir vidinius danties sluoksnius, nes nežinome, kokios koncentracijos medžiagas naudojame. Europoje yra direktyvos, kurios įtvirtina tam tikras medžiagų koncentracijas, kurias galime naudoti. O parsisiuntę produktus iš neaišku kur, tikrai nesame garantuoti, kad ta medžiaga yra saugi“, – kalbėjo burnos higienistė.

Todėl visai atvejais rekomenduojama pasitarti su savo burnos specialistu, o prieš dantų balinimo procedūrą būtina atlikti burnos higieną.

Dantų balinimas negali būti pirminė procedūra. Profesionali burnos higiena turėtų būti pirmasis paciento vizitas. Atlikus profesionalią burnos higieną, dažnai dantys atrodo žymiai estetiškiau, o po atliktos procedūros, galima pasikonsultuoti dėl balinimo metodų, kurie pacientui bus taikomi individualiai“, – pasakojo S. Burčikaitė.

Dantų balinimas – vienas paprasčiausių bei prieinamiausių būdų, padedančių pašviesinti dantis net iki 8 baltos spalvos tonų atspalvių.

„Galima rinktis iš labai daug skirtingų metodų, tačiau pacientas vienareikšmiškai negali priimti šių sprendimų pats. Šiuo metu pagrindiniai balinimo metodai yra dantų balinimas namuose – kapomis, bei lazeriu, procedūrą atliekant odontologijos kabinete arba specialia „Zoom“ metodika“, – pasakojo burnos higienistė.

Dantų balinimas namuose yra patogus ir veiksmingas būdas pašviesinti dantis. Balinimo kapos gaminamos nuėmus silikoninį dantų antspaudą, pagal kurį dantų technikos laboratorijoje pagaminamos kapos viršutiniams ir apatiniams dantims, identiškai atitinkančios dantų formą.

„Tam, kad atliktų balinimą namuose, pacientui vis vien patartina apsilankyti gydytojo odontologo kabinete. Balinimui namuose reikalingos individualios kapos, kurios yra naudojamos su tam tikru balinančiu geliu, kurį lygiai taip pat turėtų rekomenduoti burnos priežiūros specialistas“, – sakė S. Burčikaitė.

Svarbu, kad specialistas parinktų tinkamą balinimo medžiagą, kuri nepadarytų dantims žalos. Klinikoje dantų balinimas atliekamas profesionalia ir saugia sistema, kurios pagalba balinamas dentinas ir emalis, nepakeičiant danties struktūros, todėl dantys netampa jautrūs.

Balinimo metu naudojamo gelio sudėtyje yra kalcio jonų, kurie stiprina dantis, užpildo nedidelius dantų defektus ir dantų emalis tampa blizgesnis, lygesnis. Po procedūros neretai sumažėja ir dantų jautrumas.

„Dažnai užtenka vienos dantų balinimo lazeriu procedūros. Jos metu yra naudojama stipresnės koncentracijos medžiaga, kuri per trumpesnį laiką išbalina danties emalio paviršių. Kabinetinės procedūros, jeigu jų metu yra naudojamos reikiamos koncentracijos medžiagos, dantų jautrumo neturėtų sukelti, nebent labai minimalų, jeigu pacientas jau prieš tai skundėsi dantų jautrumu. Technologija yra labai stipriai pažengusi – sukurtos net nujautrinančios medžiagos“, – kalbėjo burnos higienistė.

Dantų spalva prieš balinimą dažnai yra nustatoma naudojant specialų spalvų ratą arba darant nuotraukas prieš ir po procedūros. Tačiau nustatyti iš anksto, kiek dantys išbals – neįmanoma.

„Rezultatas yra pasiekiamas visais atvejais, jeigu procedūra yra indikuotina pacientui. Tikrai yra dantų, kurių išbalinti negalima, nerekomenduojama ir rezultatų pasiekti neįmanoma. Atlikti dantų balinimo negalima, kai dantų emalis yra pažeistas, nusidėvėjęs arba yra ėduonis, dantenų uždegimas, periodontitas ar kitos dantenų ligos. Dantų balinimą rekomenduojama atidėti, jeigu moteris yra maitinanti, laukiasi, taip pat jeigu pacientas nešioja breketus bei pacientams, kuriems nėra 18 metų“, – įspėjo S. Burčikaitė.

Kiek laiko išliks dantų balinimo procedūros rezultatai, priklauso nuo paciento gyvenimo būdo, higienos įpročių ir net mitybos.

Medikė taip pat įspėjo, kad per ilgas ir per dažnas dantų balinimas dantims gali pakenkti, todėl kiekvienu atveju būtina pasitarti su specialistu.

„Jeigu yra poreikis, tikrai galima kartoti „kabinetinę“ procedūrą. Tai reiškia, apsilankyti odontologijos kabinete vieną kartą metuose, o, esant poreikiui, naminį balinimą galima kartoti po pusmečio. Dažnas ir neteisingas dantų balinimas tikrai gali pakenkti, tačiau, jeigu visas priemones naudojame pagal indikaciją, tai tikrai yra saugu“, – kalbėjo burnos higienistė.

Svarbu žinoti, kad dantų balinimo metu plombos ir vainikėliai spalvos nepakeičia, todėl rekomenduojama visas reikiamas procedūras ir gydymą atlikti po balinimo, kad gydytojas pagal išbalintų dantų spalvą galėtų parinkti derančias plombų ar kitų restauracinių medžiagų spalvas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.