Itin didelis plaukų slinkimas – nuo ko atsiranda ir kaip su tuo kovoti?

Amerikiečių aktorė ir pokalbių laidų vedėja Jada Pinkett Smith (51 m.) dėl židininio nuplikimo nusiskuto galvą. Apie jos ligą tapo žinoma, kai sutuoktinis aktorius Willas Smithas (54 m.) per 2022-ųjų „Oskarų“ teikimą skėlė antausį ceremonijos vedėjui. Tas paleido juokelį dėl plikos jo žmonos galvos.

 Asociatyvi nuotrauka.<br> 123rf.com nuotr.
 Asociatyvi nuotrauka.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 4, 2023, 9:31 PM, atnaujinta Apr 4, 2023, 9:32 PM

Aktorė, atlikėja ir dainų autorė Christina Milian (41 m.) po pirmojo vaiko gimimo susidūrė su labai intensyviu plaukų slinkimu: „Mano plaukai krito didžiuliais kuokštais. Tai sužlugdė mano savivertę.“

Realybės šou žvaigždė vokietė Sharon Battiste (31 m.) jau nuo aštuonerių metų kenčia nuo židininio plikimo. Dėl to nešioja perukus ir plikai skuta galvą.

„Jei noriu, kasdien galiu pasinerti į naują vaidmenį“, – sako Sh.Battiste.

Kanados aktorė Neve Campbell (49 m.), labiausiai žinoma iš trilogijos „Klyksmas“ („Scream“), su plaukų slinkimo problema susidūrė nuo 20 metų. Priežastis – tuo metu streso kupinas jos gyvenimo tarpsnis. Buvusiam britų futbolininkui Wayne’ui Rooney 2011 ir 2013 metais buvo atlikta plaukų transplantacija. Jis jau nuo 20 metų buvo nuplikęs.

Plaukai – viena svarbiausių išvaizdos detalių. Teigiamos emocijos, grynas oras, geras miegas ir tinkamai parinktos plaukų priežiūros priemonės daro gerą poveikį plaukams. Pastebėjus, kad jie pradėjo intensyviai slinkti, reikia nedelsiant imtis priemonių. Alopecija – didelis plaukų slinkimas – būna įvairių formų. Su tuo susiduria tiek vyrai, tiek moterys. Ant galvos turime apie 100 tūkst. plaukų, per mėnesį jie užauga apie centimetrą, bet jų ir netenkame. Dėl iki 100 kasdien prarastų plaukų dar nėra priežastis nerimauti. Tik kai jų iškrenta daugiau, reikia ištirti to priežastis.

95 proc. vyrų ir beveik 30 proc. moterų, ypač po menopauzės ir su ja susijusio estrogenų lygio sumažėjimo, dažniausiai diagnozuojamas paveldimas plaukų slinkimas – androgeninė alopecija. Tuomet plaukų šaknys pernelyg jautriai reaguoja į DHT (dihidrotestosteronas) – androgeninį hormoną, gaunamą iš lytinio hormono testosterono. Jos susitraukia, miršta ir plaukai plonėja. Plaukų slinkimas vyrams prasideda priekinėje galvos dalyje, pereina į viršugalvį, kol jie visai nuplinka. Moterys praranda plaukus visoje galvoje, pradedant nuo sklastymo. Plaukai ties smilkiniais taip pat gali slinkti.

Moterys mažiau linkusios visiškai nuplikti, bet jų plaukai gali suplonėti. Paveldimas vyrų plaukų slinkimas gydomas finasteridu. Tabletės užkerta kelią tris kartus stipresnio už testosteroną – DHT gamybai, į kurį jautriai reaguoja plaukų šaknys, ir turi stabdyti plaukų slinkimą. Finasteridas turi trūkumą: jo atsisakius plaukai vėl ima slinkti. Šis vaistas gali sukelti ir šalutinį poveikį: lytinio geismo praradimą, depresiją, chroniškus skausmus. Vaistas nėra patvirtintas moterims, bet kai kurie gydytojai rekomenduoja jį ir moterims nuo plikimo.

Tyrimų rezultatai skirtingi, bet kai kurios analizės parodė, jog finasteridas stimuliuoja plaukų ataugimą moterų nuplikimo atveju. Alternatyva šiam medikamentui – minoksidilas („Minoxidil“). Tirpalas skiriamas abiem lytims, bet skirtingo stiprumo: 2 proc. – moterims, 5 proc. – vyrams. Rekomenduojamos ir putos, pavyzdžiui, „Minoxidil BIO-H-TIN“. Plaukų augimą skatinantis minoksidilo poveikis buvo įrodytas aštuntajame dešimtmetyje kaip šalutinis rezultatas pacientams, turintiems aukštą kraujospūdį. Tyrimai atskleidė, kad veiklioji medžiaga skatina plaukų augimą abiem lytims. Be kita ko, manoma, kad naudojant šią priemonę susidaro naujos kraujagyslės.

Be to, plaukų šaknys geriau aprūpinamos maistinėmis medžiagomis. Gydymas turi būti nuolatinis, tik po dviejų trijų mėnesių galima pastebėti pirmuosius rezultatus. Moterims skiriama dar ir hormonų terapija su specialiais antiandrogenais – medžiagomis, kurios neutralizuoja vyriškų lytinių hormonų poveikį. Lėtinis plaukų slinkimas dažniau pasireiškia moterims, net jei jos jaunystėje turėjo labai tankius ir storus plaukus.

Ši problema tampa pastebima po 40-ojo gimtadienio. Plaukai slenka tam tikrais laikotarpiais, kurie gali užsitęsti net iki 72 mėnesių. Lėtinio plaukų slinkimo priežastimi gali būti mineralinių medžiagų, pavyzdžiui, cinko, vitamino B12 ir geležies, trūkumas, taip pat hormonų svyravimai paauglystėje, po gimdymo, menopauzės metu arba dėl pernelyg aktyvios ar dažniau nepakankamos skydliaukės funkcijos.

Plaukų „plėšikai“ – ir kai kurios kenksmingos medžiagos bei nuodai, tokie kaip gyvsidabris, amalgama, talis ar arsenas. Taip pat chemoterapijos metu naudojami medikamentai, skydliaukės hormonai, vaistai, kurie mažina kraujyje riebalų kiekį, vaistai nuo širdies ligų (beta blokatoriai). Lėtiniam plaukų slinkimui įtakos gali turėti ir infekcijos – rožinė dedervinė ar grybelinės ligos.

Būtina nustatyti lėtinio plaukų slinkimo priežastis ir taikyti tikslingą gydymą. Tuomet plaukų netekimo procesą galima sustabdyti ir prasideda nauja jų augimo stadija. Be infekcijų ir skydliaukės sutrikimų tyrimų, būtina ir maistinių medžiagų trūkumo analizė. Tyrimais nustatyta, kad su intensyviu plaukų netekimu susidūrusiems žmonėms ypač trūksta mikroelemento cinko. Tai pirmiausia pasakytina apie lėtinį plaukų slinkimą. Bet į tai verta atkreipti dėmesį ir kitų plaukų netekimo formų atveju.

Cinko pakankamai turi maistas, bet šis mikroelementas gana blogai pasisavinamas. Jo trūkumo požymiai – ir šiurkšti, į pūlinius linkusi oda ar lūžinėjantys nagai. Tokiu atveju specialistai pataria vartoti cinko preparatus. Jei vartojant šį mikroelementą nebelieka odos problemos, tai bus naudinga ir plaukams. Cinkas turi lemiamą poveikį keratino ir kolageno susidarymui.

Šie baltymai – svarbios odos, plaukų ir nagų sudedamosios dalys, kurios stimuliuoja plauko folikulą (vieta, iš kurios auga plaukas) ir skatina plauko augimą. Kairo (Egiptas) universiteto studija atskleidė, kad svarbu pasitikrinti ir vitamino D koncentraciją. Tyrėjai nustatė, kad lėtinio plaukų slinkimo kamuojamų moterų ji buvo mažesnė už normą. Dar mįslingesnis nei lėtinis plaukų slinkimas – židininis nuplikimas (Alopecia areata).

Tai plaukų iškritimas plotais įvairiose kūno vietose. Šiuo atveju imuninės ląstelės dėl nežinomų priežasčių atakuoja plauko folikulą ir ten sukelia uždegimą. Židininis nuplikimas priskiriamas prie autoimuninių ligų. Ši plaukų slinkimo forma dažnai susijusi su autoimuninės kilmės ligomis: Bazedovo – skydliaukės veiklos sutrikimu, Hashimoto – skydliaukės uždegimu ar žvyneline.

Prie židininio nuplikimo priežasčių priskiriamas ir per didelis stresas. Židininis nuplikimas gydomas kortizonu – kremo, losjonų, infuzijų ar injekcijų į galvos odą forma. Tokiu būdu turėtų būti stabdoma ataka prieš plaukų šaknis.Deja, tik mažiau nei pusei susidūrusių su židininiu nuplikimu vėl atauga plaukai. Dažni atkryčiai ir nauji plaukų praradimai. Bet savaiminis išgijimas siekia 75–80 proc. Nuo 2022-ųjų patvirtintas ir pirmasis geriamasis medikamentas baricitinibas.

Teigiama, kad jis turi padėti esant sunkioms židininio nuplikimo formoms. Gydymą turėtų skirti medikas, turintis patirties diagnozuojant ir gydant šias ligas. Visada naudingi atsipalaidavimo būdai, kurie mažina streso hormono kortizolio kiekį. Ilgalaikio streso metu išskiriama medžiaga gali pagreitinti plaukų slinkimą per jo ramybės būseną – tokia Harvardo universiteto studijos išvada.

Prie vis populiaresnių metodų priklauso fizioterapija, kurios metu naudojami prieskoniniai augalai ir vaistažolės. Tai Azijos šalyse jau seniai taikoma ir išsamiai ištirta, pavyzdžiui, ženšenio priemonės plaukams stiprinti. Šiuo požiūriu vakarietiškos vaistažolės dar nesulaukė mokslininkų dėmesio. Čia būtų naudingi išsamesni tyrimai. Persirgę kovidu irgi kartais susiduria su plaukų slinkimu, bet pulti į paniką tikrai neverta. Gydytojai ramina, kad toks infekcijos poveikis laikinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.