Išsaugoti jaunystę – misija įmanoma

Išryškėjusios raukšlės, kraujagyslės ar pigmentinės dėmės – visi šie požymiai gali išduoti, kad kūne prasidėjo su senėjimu susiję procesai. Kaip ryškiai pokyčiai atsispindės veiduose ir kūnuose, pirmiausia priklauso nuo mūsų gyvenimo būdo. Vis dėlto klinikos „Sugihara“ gydytojas dermatologas Tadas Raudonis sako, kad pasirinkus tinkamas priemones ir procedūras sulėtinti šiuos procesus įmanoma.

Klinikos „Sugihara“ gydytojas dermatologas Tadas Raudonis.
Klinikos „Sugihara“ gydytojas dermatologas Tadas Raudonis.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 17, 2023, 9:53 AM

– Kokiame amžiuje pastebime pirmuosius odos senėjimo požymius?

– Ankstyvieji senėjimo procesai įprastai prasideda nuo 25 metų. Būtent dėl to nuo šio amžiaus rekomenduojama pradėti žvalgytis į senėjimo procesus veikiančią kosmetiką. Rimtesni su senėjimu susiję pokyčiai pradeda matytis maždaug nuo 30-ies. Vis dėlto labai daug dalykų priklauso nuo mūsų gyvenimo būdo, genetikos, savęs priežiūros – kaip gyvename, kaip elgiamės saulėje, kaip prižiūrime savo odą, kokias priemones naudojame. Didelę įtaką odai daro ir žalingi įpročiai, ypač rūkymas. Dėl rūkymo organizme didėja oksidacinis stresas, sausėja oda, ryškėja raukšlelės aplink lūpas. Taip pat prisideda ir miego trūkumas, stresas – nuo pastarojo daug greičiau sensta ne tik oda, bet ir kiti organai.

– Dažnai manoma, kad prasidėjusius senėjimo procesus išduoda raukšlės. Kokių pokyčių dar galime pastebėti?

– Prasidėjusius senėjimo procesus gali išduoti mažėjantis plaukų kiekis, jų spalvos blukimas, atsirandantys išplikimo židiniai. Kalbant apie veidą, po truputį pradeda mažėti riebalinio audinio ir dėl to atsiranda raukšlelių, oda praranda drėgmę, glemba. Kaklas – dar viena zona, išduodanti žmogaus amžių. Apie jį dažnai pamirštama, tačiau noriu pabrėžti, kad su kaklu turime elgtis lygiai taip pat kaip su veido oda. Moterų amžių dažnai išduoda ir krūtinė, rankos. Kalbu ne tik apie raukšles, bet ir apie pigmentinių dėmių atsiradimą, kraujagyslinių darinių, kapiliarų išryškėjimą, poodinio riebalinio audinio sumažėjimą.

– Kaip galime ilgiau išsaugoti jaunystę?

– Kai kurie patarimai gali atrodyti tarsi savaime suprantami, tačiau mažai kas jų laikosi. Pirmas ir svarbiausias – sveikas gyvenimo būdas. Reikėtų miegoti 7–9 val. per parą, išgerti ne mažiau kaip 2 litrus vandens, vartoti sveiką ir įvairų maistą. Itin svarbus ir streso lygio valdymas.

Taip pat kasdien turėtume naudoti kosmetologo ar dermatologo parinktą drėkinamąjį kremą. Nuo 25 metų reikėtų naudoti priemones su hialurono rūgštimi, nuo 30 metų paieškoti priemonių su retinoliu, niacinamidu. Norint išsaugoti gražią veido odą, kasdien, nepriklausomai nuo metų laiko, reikėtų naudoti apsauginį kremą nuo saulės su kuo didesne apsauga, ne mažiau kaip SPF 50. Vis dėlto į kosmetikos priemones didelių sumų investuoti nepatarčiau. Kremai stebuklų nedaro ir raukšlių nuo jų žymiai nesumažėja.

– Kokios estetinės medicinos procedūros efektyviausios?

– Išlaikyti sveiką ir gražią veido odą efektyviausiai galima pasitelkiant medicinines procedūras. Jeigu odą norime padrėkinti giliau, galima rinktis įvairiausias paviršines injekcijas: biorevitalizaciją, redermalizaciją, mezoterapiją. Šiuo metu itin populiarus ir veiksmingas būdas pakoreguoti mimikos raukšles viršutiniame veido trečdalyje („pykčio“, aplink akis esančias raukšleles) yra botulino toksino injekcijos. Tai greitas ir efektyvus būdas, padedantis išlyginti raukšles. Aplinkiniai tikrai pastebės, kad atjaunėjote. Na, o esant gilesnėms raukšlėms, sunykusiam riebaliniam audiniui veide ar norint paryškinti tam tikrus veido bruožus naudojamos stabilizuotos hialurono rūgšties injekcijos.

Taip pat reikėtų nepamiršti ir aparatinių procedūrų – šiuo metu jų spektras itin platus: pigmento, kraujagyslių šalinimo procedūros lazeriu ar intensyvia pulsine šviesa, radiodažnio ar aukšto dažnio ultragarso neinvazinis odos patempimas bei frakcinis veido atjauninimas įvairiais lazeriais.

Parengta bendradarbiaujant su „Ipsen Pharma“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą