Su šia plaukų problema susiduria įvairaus amžiaus moterys: į kai kuriuos organizmo signalus reaguoti būtina

Plaukų slinkimas – aktuali problema įvairaus amžiaus vyrams ir moterims, tik jo priežastys skiriasi – plaukų slinkimui įtakos gali turėti amžius, ligos, stresas ar net genetika.

Plaukų slinkimas – aktuali problema įvairaus amžiaus vyrams ir moterims, tik jo priežastys skiriasi – plaukų slinkimui įtakos gali turėti amžius, ligos, stresas ar net genetika.<br>123rf nuotr.
Plaukų slinkimas – aktuali problema įvairaus amžiaus vyrams ir moterims, tik jo priežastys skiriasi – plaukų slinkimui įtakos gali turėti amžius, ligos, stresas ar net genetika.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 9, 2023, 2:41 PM

Kaltas ne vien amžius

Kaip pastebi vizažistė ir plaukų stilistė Marina Sivinskienė, jos klientės – įvairaus amžiaus moterys – gana dažnai skundžiasi slenkančiais plaukais ir prašo patarimų, kaip šią problemą spręsti.

Vyresnio amžiaus moterys su plaukų slinkimu ar retėjimu dažniau susitaiko, mano, jog dėl amžiaus tai normalu, nebūtinai susiję su sveikatos sutrikimu, jaunos merginos, vidutinio amžiaus moterys, pradėjus slinkti plaukams, ypač pastebėjusios, kad plaukai slenka nuolat arba ilgesnį laiką, jų po nakties randa ant pagalvės, plaukų vis daugiau lieka šukose, ant grindų, susirūpina dažniau.

Neretai plaukų slinkimu skundžiasi moterys po nėštumo, gimdymo, sutrikus hormonams ar menopauzės metu, vyresnių klasių moksleivės, kurioms stresas prieš egzaminus neišvengiamas.

Stresas – taip pat viena plaukų slinkimo priežasčių. Po koronaviruso pandemijos, nepriklausomai nuo amžiaus, dažnas irgi skųsdavosi kurį laiką slinkusiais plaukais.

Kaip pastebi plaukų stilistė, plaukų būkle rūpinamasi vis labiau. Ji pati klientėms visuomet pataria ieškoti plaukų slinkimo priežasties, kreiptis į gydytoją, kad šis nustatytų tikslią priežastį ir, prireikus, skirtų gydymą.

Kol bendrauja su moterimis, dažnai išgirsta, jog klientė turėjo problemų, galbūt, patyrė stresą, ar plaukai pradėjo slinkti nėštumo ar žindymo metu ir pan.

Pašnekovės žodžiais, plaukų kaukės ar šampūnai, vargu, ar padės – daug veiksmingesnės kitos priemonės.

Šis vitaminas – būtinas

Plaukų, nagų, odos būklei itin svarbus biotinas (vitaminas H, B7), dar vadinamas „grožio vitaminu“. Jis tirpsta vandenyje, nesikaupia žmogaus organizme, o jo perteklius pasišalina su šlapimu.

Biotino gali trūkti dėl nevisavertės mitybos, kai kurių vaistų vartojimo, žarnyno problemų ir pan. Kad šio vitamino trūksta, rodo slenkantys, silpni, trapūs ir anksti pražilę plaukai, susilpnėję, lūžinėjantys, besisluoksniuojantys nagai, išsausėjusi oda.

Vitaminas H padeda palaikyti plaukų struktūrą, maitinti jų folikulus, išvengti plaukų lūžinėjimo ir slinkimo.

Požymiai, kad susirūpinti būtina

Kada plaukų būklė turėtų kelti susirūpinimą? Anot M. Sivinskienės, dažna problema – išretėję plaukai smilkinių zonose. Tam įtakos gali turėti sveikatos problemos arba netinkamai atliekamos procedūros plaukams. Pavyzdžiui, plaukų dažymas. Jei moterys eksperimentuoja namuose, ypač šviesindamos plaukus, juos neretai sugadina: plaukai pradeda lūžinėti, išsausėja, slenka.

„Pakenkusios plaukams moterys patiria dar didesnį stresą, jau vien dėl to plaukai gali pradėti slinkti“, – atkreipė dėmesį plaukų stilistė.

Vasarą – atsakinga priežiūra

Plaukų slinkimui įtakos turi ir orų permainos, patalpų šildymas, pastebima, kad jie dažniau slenka būtent šaltuoju metų laiku. Visgi vasarą atsipalaiduoti per daug nereikėtų, ir plaukų priežiūrai taip pat skirti pakankamai dėmesio.

Pirmiausia – nuo UV spindulių tinkamai saugoti galvos odą. Nors kepurės taip pat gali turėti įtakos plaukų slinkimui, ypač jei jos pasiūtos iš nekokybiško audinio arba per daug spaudžia galvą, vasarą jos būtinos. Galvos oda lengvai pažeidžiama, tai taip pat kenkia plaukų būklei.

Galima naudoti purškiamas priemones su SPF apsauga, visgi geriausia apsauga – skrybėlė, kepurė arba skarelė.

Maudynės vandens telkiniuose taip pat turi įtakos plaukų būklei – vienos maudynės jūroje nieko blogo nepadarys, bet jei namuose vanduo geležingas, jau netrukus nerimą kelia pasikeitusi plaukų spalva, jie apsunsta, labiau riebaluojasi, plonėja, vis dažniau niežti galvos odą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.