Jauniausios milijardierės E. Holmes sėkmė slypėjo kraujo laše

Kai prieš vienuolika metų Elizabeth Holmes (31 m.) ryžosi imtis galvoje kirbančios idėjos įgyvendinimo, daugelis pašiepiamai prunkštė. Prestižinio Stanfordo universiteto nebaigusi 19-metė siekė palikti ryškų pėdsaką pasaulyje. Juk tokių kaip ji – dešimtys, šimtai, tūkstančiai!

Elizabeth Holmes turtas pernai įvertintas puspenkto milijardo dolerių (apie 4 mlrd. eurų), o šiemet ji puikuojasi įtakingiausių pasaulio žmonių sąraše.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Elizabeth Holmes turtas pernai įvertintas puspenkto milijardo dolerių (apie 4 mlrd. eurų), o šiemet ji puikuojasi įtakingiausių pasaulio žmonių sąraše.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 17, 2015, 8:28 AM, atnaujinta Nov 28, 2017, 9:23 AM

Tačiau daugiau nei dešimtmetis uolaus darbo atsipirko su kaupu. Amerikietės įsteigta bendrovė „Theranos“ dabar vadinama viena perspektyviausių biotechnologijų sferos milžinų. Kompanijos vertė siekia net 9 mlrd. JAV dolerių, o Elizabeth kišenėje – net pusė įmonės akcijų. Jos turtas pernai įvertintas puspenkto milijardo dolerių (apie 4 mlrd. eurų), o šiemet ji puikuojasi įtakingiausių pasaulio žmonių sąraše. Sunku patikėti, kad jauniausios pasaulio milijardierės sėkmė slypėjo mažyčiame, tačiau labai reikšmingame kraujo laše.

„Theranos“ sukurtas metodas laikomas rimta grėsme įprastoms kraujo tyrimų paslaugas teikiančioms klinikoms ar laboratorijoms. Jei E.Holmes plėtojamas projektas pasiteisins, tradicinis tyrimas nugrims į užmarštį dėl sąlygiškai mažo informatyvumo ir didelių sąnaudų.

Skirtumai tarp tradicinių kraujo tyrimų ir „Theranos“ siūlomo metodo akivaizdūs – nuo kelių ar keliolikos mililitrų paciento kraujo iki vos vieno ar dviejų lašelių. Be to, durstyti venų neprireiks – kraujo bus be skausmo paimama iš piršto.

Tačiau svarbiausia, jog iš to mažyčio kraujo lašo vos per keletą valandų pavyks išpešti dešimtis kartų daugiau informacijos nei taikant įprastinius metodus, o revoliucinis tyrimas kainuos akivaizdžiai mažiau ir bus prieinamas kiekvienam, besirūpinančiam savo sveikata.

„Visuomet buvau tvirtai apsisprendusi savo gyvenimą skirti sveikatos apsaugos sistemai gerinti. Kai suserga artimas žmogus, regis, atsitrenkiame į sieną. Dažniausiai juk būna per vėlu ką nors pakeisti ir tokie išgyvenimai daužo širdį į šipulius. Mes siekiame ir sieksime, kad kiekvienas žmogus turėtų galimybę gauti detalią informaciją apie savo sveikatą. Šitaip viliamės užbėgti daugybei ligų už akių“, – sako Elizabeth.

Šiandien verslininkė gretinama su šviesaus atminimo „Apple“ įkūrėju Steve’u Jobsu. Toks palyginimas jaunai moteriai yra itin malonus. Jau ilgą laiką ant jos kabineto sienos kabo trumpa S.Jobso biografija – tarytum įkvėpimas siekti to, kas daugeliui atrodo neįmanoma.

Panašūs juodu ir savo praeitimi – „Apple“ įkūrėjas buvo išmestas iš Reedo koledžo jau po pirmojo semestro. E.Holmes Stanfordo universitetas neišmetė. Ji pati jį metė supratusi, kad gali nuveikti šį tą prasmingiau nei knygų graužimas.

Negana to, E.Holmes stilius – juodas plonas aptemptas megztinis aukštu kaklu ir laisvos kelnės – yra panašus į S.Jobso, kuris kasdien vilkėdavo juodą golfą ir mėlynus džinsus. Nepamirškite ir „Facebook“ įkūrėjo Marko Zuckerbergo, kurį retai kada išvysite be kone vizitine kortele tapusių pilkų marškinėlių. Regis, šviesiausi protai turi svarbesnių reikalų nei sukti galvą dėl garderobo.

Nėra jokios abejonės, kad Elizabeth – kitokia nei šiuolaikiniai darboholikai. Ji neturi laiko jaukiems vakarams su knyga rankoje ar puodeliui kavos su seniai matytais draugais. Ji nevaikšto į pasimatymus, nežiūri televizoriaus ir jau dešimtį metų nekuria atostogų planų. Jos šaldytuve – tuštuma, o veganiškus pietus ji valgo čia pat, prie savo darbo stalo. Juk dešimt metų kruopštaus darbo jai suteikė realią progą pagerinti sveikatos apsaugos sektorių.

Kas žino, galbūt per artimiausius dešimt ji sugebės išgydyti pasaulį?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.