„YouTube“ vadelės – penkių vaikų motinos S. Wojcicki rankose

Kai 2014-ųjų pradžioje Susan Wojcicki (46 m.) buvo paskirta naująja „YouTube“ generaline direktore, daugelis mįslingai pasikrapštė galvą ir teištarė: „Susan... kas tokia?“

Pasiekti karjeros aukštumų Susan Wojcicki nesutrukdė net penki vaikai.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Pasiekti karjeros aukštumų Susan Wojcicki nesutrukdė net penki vaikai.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 20, 2015, 5:10 PM, atnaujinta Oct 30, 2017, 3:00 AM

Kas gi galėjo pamanyti, kad į pilką masę įsimaišiusi „Google“ darbuotoja, nuo pat pradžių stebėjusi interneto milžinės kilimą, vieną dieną gaus pareigas, apie kurias daugeliui lieka tik svajoti.

„Dirbant „Google“ svarbiausia – abipusis pasitikėjimas, – teigė vienas buvusių įmonės vadovų. – Jeigu nesugebate pelnyti vadovybės pasitikėjimo ar, dar blogiau, jį prarandate, jūsų dienos suskaičiuotos. Laimė, Susan ryšys su „Google“ įkūrėjais yra artimas ir jie nelaiko jos už trumpo pavadėlio – ši moteris turi daug erdvės reikštis.“

S.Wojcicki su „Google“ įkūrėjais Larry Page’u ir Sergejumi Brinu draugauja jau daugiau nei 17 metų. Retas žino, kad 1998-aisiais įkurta įmonė „Google“ atsirado būtent Susan garaže. Ambicingiems Stanfordo universiteto studentams reikėjo prieglobsčio, vietos, kurioje galėtų vykdyti savo projektą ir jį paversti stambiu verslu, o anuomet pirmojo vaikelio kartu su mylimuoju Dennisu Troperiu besilaukusiai Susan – papildomų lėšų, padėsiančių išsimokėti būsto paskolą.

Verslo pradžia garaže – tarytum savotiška Silicio slėnio tradicija. Tokiame „biure“ savo verslą pradėjo ir „Apple“ įkūrėjai Steve’as Jobsas bei Steve’as Wozniakas. Pirmieji „Hewlett-Packard“ (HP) skaičiuotuvai taip pat buvo pradėti gaminti garaže. Tiesa, už garažo nuomą HP įkūrėjai mokėjo vos 45 JAV dolerius per mėnesį, o L.Page’as ir S.Brinas Susan atseikėdavo net po 1700 JAV dolerių. Į šią sumą, regis, įėjo ir reguliarus S.Wojcicki šaldytuvo nusiaubimas – kalbama, kad būtent dėl šio nekuklaus vyrų pomėgio atsirado viena kompanijos „Google“ tradicijų – nemokamas maisto dalijimas darbuotojams.

„YouTube“ generalinė direktorė iki šiol prisimena, kaip garaže užsidariusi trijulė mėgavosi pica ir „M & M“ saldainiukais, tuo pat metu diskutuodama, kaip technologijos pakeis pasaulį.

Bet, šiukštu, nepamanykite, kad Susan pareigos tėra glaudžių ryšių su „Google“ įkūrėjais rezultatas. Šiandien S.Wojcicki indėliu į įmonės klestėjimą abejoti drįstų retas – ji ne tik matė interneto paieškos gigantės atsiradimą ir augimą, bet ir padėjo sukurti „AdSense“ – revoliucinę, didžiulį pelną generuojančią reklamos sistemą, leidžiančią kitoms įmonėms uždirbti iš to, kad jų svetainėse yra pateikiama „Google“ reklama.

Po jos sparnu – ir vienos efektyviausių reklamos pateikimo sistemų interneto platybėse „AdWords“ bei „DoubleClick“, taip pat duomenų analizės įrankis „Google Analytics“.

Nenuostabu, kad šiandien moteris yra skambiai pristatoma svarbiausiu žmogumi reklamos srityje. Jai klijuojama ir dar viena etiketė – „svarbiausias „Google“ atstovas, apie kurį nesate girdėję“. Tiesos tame išties daug – S.Wojcicki nesipuikuoja savo laimėjimais, retai dalija interviu ir stengiasi išvengti perdėto žiniasklaidos dėmesio. Juk vienos didžiausių interneto svetainių vadovė ir penkių vaikų motina turi kur kas svarbesnių reikalų nei gvieštis visuomenės dėmesio.

Susan pavyzdys – stiprus atkirtis skeptikams, visuomenėje garsiai šaukiantiems, kad motinystė ir karjera – nesuderinami dalykai. Tokios kalbos „YouTube“ vadovei kelia juoką. Juk 16-ąja „Google“ darbuotoja ji tapo būdama ketvirtą mėnesį nėščia, o per visą savo karjerą motinystės atostogų buvo išėjusi net penkis kartus.

S.Wojcicki drąsiai kalba apie motinystės atostogų išmokų svarbą ir siekį išlaikyti pusiausvyrą tarp karjeros aukštumų ir šeimos gerovės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.