Simonos Jakubėnaitės gyvenimas apvirto aukštyn kojomis

Simoną Jakubėnaitę (30 m.) daugelis lietuvių vis dar prisimena kaip „Eurovizijos“ konkurso, kuriame 2004-aisiais ji dalyvavo su Linu Adomaičiu, dalyvę. Šiandien jos, po penkerių metų baigusios studijas Jungtinėse Amerikos Valstijose, aistra – ne tik sava muzikos studija „New Vocal“, bet ir sportas bei sveikas maistas, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „Stilius“.

Savo tinklaraštyje Simona ne tik dalinsis receptais, bet ir pasakos, ko reikia sportuojančiam žmogui, kaip mylėti save ir maitintis kokybiškai.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Savo tinklaraštyje Simona ne tik dalinsis receptais, bet ir pasakos, ko reikia sportuojančiam žmogui, kaip mylėti save ir maitintis kokybiškai.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Sveika mityba Simonai ne naujiena, mat jos mama – sveikuolė ir nuostabi kulinarė. Ji dukrai ir parodė tinkamą kelią sveikos mitybos link.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Sveika mityba Simonai ne naujiena, mat jos mama – sveikuolė ir nuostabi kulinarė. Ji dukrai ir parodė tinkamą kelią sveikos mitybos link.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daigintų grūdų ir fetos sūrio salotos.
Daigintų grūdų ir fetos sūrio salotos.
Šiltos geltonųjų šparaginių pupelių ir skaldytų kviečių salotos.
Šiltos geltonųjų šparaginių pupelių ir skaldytų kviečių salotos.
Trinta žirnelių sriuba su grūdėtąja varške.
Trinta žirnelių sriuba su grūdėtąja varške.
Savo tinklaraštyje Simona ne tik dalinsis receptais, bet ir pasakos, ko reikia sportuojančiam žmogui, kaip mylėti save ir maitintis kokybiškai.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Savo tinklaraštyje Simona ne tik dalinsis receptais, bet ir pasakos, ko reikia sportuojančiam žmogui, kaip mylėti save ir maitintis kokybiškai.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Laura Bulvydė („Lietuvos rytas“)

Jun 26, 2015, 6:53 PM, atnaujinta Oct 29, 2017, 5:12 AM

Baigusi studijas Bostono Berklee muzikos koledže Simona anapus Atlanto neužsiliko – grįžo į gimtąjį Panevėžį. Nusprendusi atversti naują gyvenimo puslapį ir būti atvira pokyčiams, atlikėja čia kiek stabtelėjo ir leido sau neskubėti.

„Norėjau leisti sau tiesiog pabūti. Atsikelti ryte ir neturėti jokių planų. Negalvoti, kas bus. Nurimusiu protu ir siela sulaukti atsakymų, kurių visada ieškojau. Perdegiau, nebegyvenau muzika, norėjau laiko sau. Man rūpėjo suvokti, kas aš esu, kodėl ir kur einu“, – pasakojo jauna moteris.

Vis dėlto ilgai tokia būsena netruko. Dabar Simona vėl gyvena su muzika, tuo džiaugiasi ir jaučiasi subrendusi būti vokalo mokytoja – savo vardu pavadintoje studijoje ji kasdien dalijasi patirtimi ir moko gabų jaunimą.

„Esu laisvas ir laimingas paukštis, skrajojantis savo keliais ir savo ritmu. Viskam – ir meilei, ir šeimai – ateina savas laikas, o jo skubinti nereikia, ne jis ir taip bėga per greitai“, – šypsojosi ji, paklausta apie meilę.

Visos Simonos mintys dabar sutelktos į būsimą „kūdikį“ – sveikos gyvensenos tinklaraštį simsim.fit, netrukus išvysiantį dienos šviesą. Jos tikslas – skatinti žmones būti sveikus, rinktis, kaip ir ką valgyti, pamėgti sportą, ugdyti valią.

Simona juokiasi, kad dabar kur kas svarbiau už sotumo jausmą jai gražiai pateikti ir nufotografuoti patiekalus. Medžiagą tinklaraščiui rengiančios Simonos namiškiai jau įprato matyti ją vis fotografuojančią atšalusį patiekalą, kad išeitų tobula nuotrauka, o daugelį virtuvės rykų ir maisto produktų rasti ne savo vietose, o kieme.

Kaip pati S.Jakubėnaitė pradėjo gyventi sveikai? Ji įsitikinusi, kad tam reikia subręsti natūraliai. Iš Amerikos į Lietuvą ji parsivežė ne tik du lagaminus, bet ir papildomus 10 kilogramų. Pradėjusi treniruotis su asmeniniu treneriu Vygantu Vaitkevičiumi šiandien Simona jaučiasi jau seniai pasiekusi norimą rezultatą, tačiau nebegali sustoti.

„Niekada nebūčiau apie tai pagalvojusi, bet sportas virto aistra ir gyvenimo būdu. Intensyviai treniruojuosi, kartais dalyvauju bėgimo varžybose, man tai – kaip oras. Todėl ir nusprendžiau viskuo pasidalinti tinklaraštyje – gal kam nors trūksta įkvėpimo keisti gyvenimą? Noriu, kad kuo daugiau žmonių pajustų tą nuostabų jausmą, kai ugdai savo valią, matai rezultatus, kai auga tavo savivertė, kai valdai savo mintis ir protą“, – pasakojo S.Jakubėnaitė.

Sveika mityba Simonai ne naujiena, mat jos mama – sveikuolė ir nuostabi kulinarė. Ji dukrai ir parodė tinkamą kelią sveikos mitybos link. S.Jakubėnaitė kasdien dėkoja mamai ir Dievui už grožio suvokimą ir pajutimą, kas tinka ir su kuo, kaip viską pateikti skaniai ir gražiai. Maisto kompozicijos jai – kūrybinis darbas, kurį darydama nebeskaičiuoja laiko. Dabar tai antra merginos aistra po sporto.

Simona – nei žaliavalgė, nei veganė, nei vegetarė. Savo tinklaraštyje ji ne tik dalinsis patiekalų nuotraukomis ir receptais, bet ir pasakos, ko reikia sportuojančiam žmogui, kodėl nereikia badauti, kaip mylėti save ir maitintis kokybiškai, subalansuotai.

„Aš beveik nevalgau mėsos, labai retai – žuvies ar vištienos (kai organizmas po intensyvios treniruotės duoda ženklą). Išmokau įsiklausyti į organizmą, pajusti, ko jam trūksta ar reikia. Blogis man – smarkiai apkeptas ar skrudintas maistas, cukrus. Visiškai nevartoju saldumynų, bandelių“, – šypsojosi pašnekovė.

Ir savo sekėjų ji neverčia atsisakyti jokio mėgstamo produkto. Svarbu įtikinti, ką reiškia gyventi žvaliau, energingiau ir lengviau.

„Mano gyvenimas apvirto aukštyn kojom! Anksti keliuosi, bėgioju, važiuoju ilgas distancijas dviračiu, tada greitai apibėgu ūkį. Daiginu daug visokių ankštinių grūdų – tai vitaminų bombų bomba! Mano kasdienybė šiandien – špinatai, garbanotieji kopūstai, salierai, cukinijos, mėtos, rozmarinai, raudonėliai“, – juokėsi Simona.

Daigintų grūdų ir fetos sūrio salotos

Šias salotas Simona vadina „tuo, kas pakliuvo po ranka“. Namie ji daigina kone viską, ką tik įmanoma. Todėl receptas gali keistis kaskart, kai keičiasi daigai. Kai neturi laiko, mergina tiesiog viską sumeta į lėkštę ir ragauja.

Reikės: 1 šaukšto daigintų grikių, 1 šaukšto daigintų lęšių, 1 šaukšto daigintų liucernų, 1 šaukšto fetos sūrio, jaunų burokėlių lapų, jaunų sultenių lapų, tiršto balzaminio acto pagardui.

Šiltos geltonųjų šparaginių pupelių ir skaldytų kviečių salotos

Reikės: 200 g skaldytų kviečių, 400 g šviežių geltonųjų pupelių, 2 saujų džiovintų spanguolių, 2 saujų moliūgų sėklų, 2 vidutinio dydžio morkų, 1 mažos cukinijos, 2 kupinų saujų garbanotojo kopūsto (galima pakeisti špinatais), žiupsnelio cinamono ir muskato, 1 šaukšto kokosų aliejaus, papuošti – daigintų liucernų.

Kaip ruošti? Skaldytus kviečius pamerkiame šiltame vandenyje 3–4 valandoms. Simonai daržovių forma svarbi ir dėl skonio, todėl kiekvieną daržovę mėgsta pjaustyti vis kitaip. Geltonąsias pupeles supjaustome, paverdame 3–5 min. Nupilame vandenį ir paliekame sietelyje. Morkas ir cukiniją supjaustome ir pakepame keptuvėje su kokosų aliejumi apie 5 min., dedame prieskonių, sumaišome. Kitoje keptuvėje šiek tiek paskrudiname moliūgų sėklas (jos turi vos paruduoti, nesudeginkite!). Garbanotąjį kopūstą stambiai supjaustome. Viską dedame į vieną indą, sumaišome, puošiame daigintomis liucernomis.

Trinta žirnelių sriuba su grūdėtąja varške

Reikės: 1 pakelio šaldytų žirnelių (dar geriau – šviežių iš daržo), 2 bulvių, 1 šaukšto grūdėtosios varškės, 1 saujos moliūgų sėklų, 1 saujos daigintų lęšių, šiek tiek petražolių, 1 vidutinio dydžio svogūno, 4 česnako skiltelių, česnako druskos ir pipirų pagal skonį, 5 šaukštų alyvuogių aliejaus.

Kaip ruošti? Į didelį puodą dedame smulkintus česnakus ir svogūną, pilame 3 šaukštus aliejaus ir pakepame. Dedame nuskustas ir kubeliais pjaustytas bulves, įpilame vandens, kad apsemtų. Paverdame 15 min., tada dedame šaldytus žirnelius. Dar paverdame 5 min., dedame druskos ir pipirų, viską sutriname trintuve iki vientisos masės. Keptuvėje paskrudiname moliūgų sėklas.

Pagardas ant viršaus: sumaišome šaukštą grūdėtosios varškės (gali būti ir natūralus graikiškas jogurtas), daigintus lęšius, skrudintas moliūgų sėklas, smulkiai pjaustytas petražoles, 2 šaukštus aliejaus.

Pilame trintą sriubą į gražų dubenėlį, puošiame paruoštu pagardu, patiekiame su riekele skrudintos itališkos duonos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.