Grožio ambasadorius kolagenas – ir naminėmis priemonėmis

Šiandien daugelis žmonių žino apie kolageno poveikį mūsų organizmui. Tai pats svarbiausias organizmo baltymas, kurio trūkumas ne tik sukelia odos problemų, bet neigiamai veikia ir viso organizmo būklę.

senėjimo procesas neišvengiamas: bėgant laikui oda praranda elastingumą, atrofuojasi prakaito ir riebalinės liaukos, todėl keičiasi veido bruožai.
senėjimo procesas neišvengiamas: bėgant laikui oda praranda elastingumą, atrofuojasi prakaito ir riebalinės liaukos, todėl keičiasi veido bruožai.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 7, 2015, 10:13 AM, atnaujinta Sep 3, 2019, 4:25 PM

Odos chirurgė Birutė Stankevičienė negaili gerų žodžių jau trečius metus Lietuvoje pardavinėjamam geriamajam jūrinės kilmės „Dr. Ohhira kolagenui“ iš Japonijos. Tačiau ji žino ir ne vieną būdą, kaip šios stebuklingos medžiagos gauti namų sąlygomis, kaip pati juokiasi, ūkiškai.

„Norėdami, kad mūsų organizmas gautų kolageno, turime mėgti visokių rūšių drebučius ir valgyti juos labai dažnai“, – šypsojosi specialistė.

Bene paprasčiausia tam panaudoti želatiną – ją išmirkyti vandenyje, įdėti sulčių ar uogienės ir mėgautis. Tai bus ir skanu, ir labai naudinga.

Kolageno pagrindinis šaltinis – žuvis, jūros gėrybės. Kadangi mūsų šalies klimatas šiomis gėrybėmis nelepina, valgykite visokiausių rūšių – marinuotus, konservuotus ir visokius, kokių tik pavyksta gauti – jūros kopūstus.

Negalima pamiršti ir kitų žuvies produktų, stengtis, kad jie būtų ne ežero ar upės, o jūros.

„Puiku, jei jūsų žuvis bus ne iki galo nukaulėta – drąsiai valgykite konservus, kuriuose žuvis yra su kauliukais – tokie yra ir populiarieji šprotai, ir daugelis kitų žuvies gaminių, puikiai tinka ir žuvies sultiniai bei drebučiai“, – sakė kosmetologė.

Nors gyvulinės kilmės produktuose esančias naudingas medžiagas organizmas pasisavina ne taip puikiai, kaip kad esančias žuvyje, tačiau jų nederėtų visai ignoruoti. Geriau mažiau, šypsojosi kosmetologė, negu nei kiek.

„Reikia prisitaikyti prie vietos, šalies, kurioje gyvename. Šiuo klausimu esame vargšiukai, valgome kiaulytes, o ne žuvytes, ir tik sapnuose galime regėti žuvies turgus, kokie yra, tarkime, Japonijoje. Juk nesame ir Viduržemio jūros valstybės, kuriose gausu jūros gėrybių – tad reikia sugalvoti, kas mums tiks iš to, ką turime savo vietovėse“, – samprotavo B.Stankevičienė.

O ką turėtume žinoti apie kosmetiką ir papildus, kuriuose yra šių mums taip reikalingų medžiagų – kolageno ir elastino? B.Stankevičienė atvira – naudodami šių gėrybių prisotintą kosmetiką ar vartodami japonišką geriamą „Dr. Ohhira kolageną“, gausime kur kas daugiau naudos, nei kasdien suvalgydami šaukštą drebučių.

Vartojant į vidų, stangrinamosios medžiagos giliai įeina į mūsų paodį, pasiekia jungiamąjį audinį, vidaus organus, raumenyną, daro odą elastingesnę, didina stangrumą, išlaiko drėgmę ir taip prailgina mūsų jaunystę“, – sakė specialistė.

Apie kolageną ir jo svarbą:

Kolagenas ir elastinas – tai pagrindiniai odos baltymai, suteikiantys jai reikiamo tamprumo ir užtikrinantys tinkamą drėkinimo sistemą. Kolagenas formuoja odos ląsteles, suteikdamas infrastruktūrą elastinui ir hialurono rūgščiai. Jis atsako už odos ir kitų audinių elastingumą, sąnarių lankstumą. Progresuojantis kolageno trūkumas – įvairių sveikatos problemų ir prastėjančios odos išvaizdos priežastis.

Deja, senėjimo procesas neišvengiamas: bėgant laikui oda praranda elastingumą, atrofuojasi prakaito ir riebalinės liaukos, todėl keičiasi veido bruožai. Maždaug nuo 25 gyvenimo metų kolageną gaminančių ląstelių aktyvumas palaipsniui silpnėja, kolageno kiekiai mažėja ir oda praranda stangrumą. Būtent dėl kolageno skaidulų kiekio sumažėjo odoje atsiranda raukšlelės, gilios linijos, oda suglemba, nudrimba; mažėja ir sąnarių lankstumas bei paslankumas, o kai kuriais duomenimis, atsiranda ir moterų priešas – celiulitas. Šis procesas ypač stiprėja menopauzės metu: oda netenka elastingumo ir tamprumo kelis kartus greičiau.

Natūralų senėjimo procesą, vykstantį iš vidaus, pagreitina ir neigiami išorės veiksniai – rūkymas, ultravioletiniai saulės spinduliai, užteršta aplinka, stresas.

Kita vertus, šiuolaikinių technologijų dėka šį procesą galima sulėtinti. Kosmetologijoje kolagenas plačiai naudojamas, gaminant priemones nuo raukšlių. Tačiau kremuose naudojamo kolageno molekulės yra per stambios, kad galėtų prasiskverbti į giluminius odos sluoksnius. Todėl kolagenas dažniau naudojamas mezoterapijoje – kuomet į odą adatos pagalba suleidžiamas raukšles užpildantis Kolageno gelis.

Nors pirmiausia kolagenas siejamas su odos jaunatviškumu, šis baltymų kompleksas turi ir daugiau svarbių pranašumų. Jis aktyviai dalyvauja audinių atstatymo procese, užtikrina kraujagyslių sienelių elastingumą, palaiko dantenų sveikatą, suteikdamas joms stangrumo, elastingumo ir apsaugo nuo periodonto ligų.

Kolagenas stiprina nagus, padeda palaikyti gerą plaukų būklę. Medicinoje jis naudojamas įvairių odos susirgimų ir pažeidimų gydymui, pvz., randų korekcijoje. Esant osteoporozei – kaulų ligai, kuri pasižymi kaulų tankio mažėjimu, maža kauline mase, kaulų trapumu – kolagenas padeda atkurti normalų kaulų tankį.

Daugiau informacijos apie probiotikus galite rasti Ohhira.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.