Kokias klaidas darome odą puoselėdami aliejais?

Augaliniai aliejai yra kosmetikos pramonės auksas dėl daugelio priežasčių. Jų stiprus poveikis odai įrodytas moksliškai, o palyginus su ikrais, tuo pačiu auksu ar kitais itin vertinamais kosmetikos ingredientais, natūralūs aliejai (ne eteriniai) nėra tokie brangūs.

Augaliniai aliejai tinka ne tik kasdienei veido odos priežiūrai, bet ir estetinėms, dermatologinėms problemoms spręsti.<br>123rf nuotr.
Augaliniai aliejai tinka ne tik kasdienei veido odos priežiūrai, bet ir estetinėms, dermatologinėms problemoms spręsti.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 27, 2015, 12:57 PM, atnaujinta Oct 18, 2017, 3:53 PM

Taip pat jie – gana ekologiškas produktas, išgaunamas iš atsinaujinančių gamtos išteklių. „Vis dėlto tam, kad odos priežiūra aliejais džiugintų, turime žinoti, kaip juos naudoti teisingai. Nes juk kuo stipresnio poveikio preparatas, tuo geresnių rezultatų galima pasiekti, tačiau ir rizika nusivilti padidėja“, – sakė „The Body Shop“ grožio konsultantė ir tarptautinių mokymų vadovė Giedrė Eidukaitė.

Geidžiamiausia savybė – jauninimas

Natūralūs augaliniai aliejai yra neįtikėtinai stiprus visų odai reikalingų medžiagų koncentratas. Juose yra nesočiųjų riebalų rūgščių, vitaminų, mineralų ir kitų odai reikalingų medžiagų.

Augaliniai aliejai tinka ne tik kasdienei veido odos priežiūrai, bet ir estetinėms, dermatologinėms problemoms spręsti. Poveikis priklauso nuo konkretaus aliejaus sudėties, tačiau, apibendrinant, gryni aliejai ir kosmetika su aliejais drėkina, maitina ir skaistina odą, mažina pigmentaciją ir atgaivina nuvargusius paakius, malšina uždegimus, kovoja su acne, ramina, minkština odą ir pasižymi daugybe kitų teigiamų savybių.

„Žinoma, moterims bene labiausiai patinkanti augalinių aliejų savybė – gebėjimas skatinti odos regeneracijos procesus ir stipriai jauninti, – pastebėjo G.Eidukaitė. – Taip pat daugelis mėgsta it šilkas švelnią aliejaus konsistenciją, dėl kurios užtepti ir paskirstyti priemonę ant odos ne tik lengva, bet ir malonu“.

Augliniai aliejai bei jais papildyta kosmetika gali būti naudojama visais metų laikais – sezoniškumo nėra. Kaip ir amžiaus cenzo, tačiau, tradiciškai, dėl stiprių regeneruojamųjų savybių augaliniais aliejais praturtinti produktai labiau mėgstami brandžios odos priežiūrai. „Jauninamasis poveikis pastebimas po 4–8 savaičių. Tai lemia ir moters amžius, nes jauna oda regeneruojasi greičiau“, – sakė kosmetologė, tarptautinės estetikų federacijos INFA ekspertė Džamilia Vaickuvienė.

Grynas ar atskiestas?

Nors jau kurį laiką labai populiaru ant veido, taip pat ir kūno odos tepti grynus aliejus, kosmetologė Dž.Vaickuvienė pataria šimtaprocentiniu natūralumu nepiktnaudžiauti.

„Nors aliejai naudojami ir odai drėkinti, tačiau ilgiau vartojami jie gali tapti būtent dehidratacijos priežastimi. Ypač tai aktualu brandžiai odai. Kaip tai nutinka? Aliejuose esančios riebalų rūgštys ima ardyti viršutinio epidermio sluoksnio lipidus, todėl oda gali tapti sausesnė ir pažeidžiamesnė bei prarasti drėgmės balansą, – pasakojo Dž.Vaickuvienė. – O iš kitos pusės – patys aliejai ant odos ima formuoti plėvelę, kuri tampa tarsi apauga ir sulaiko odos drėgmės praradimą dėl išorinių veiksnių, tačiau kuo mažiau oda vandens praranda, tuo lėtesnis tampa jo transportavimas iš gilesnių sluoksnių į viršutinius, todėl natūralus odos drėkinimosi procesas sulėtėja“, – pasakojo Dž.Vaickuvienė.

Laimei, šio proceso išvengti gana nesudėtinga. „Pakanka 2 kartus per savaitę atlikti odos šveitimą. Nes tik ant lygios, nuo negyvų suragėjusių ląstelių nuvalytos odos tepamas aliejus pasiskirstys tolygiai, gerai gersis į odą, o mes pasieksime savo tikslą – atrodysime gražesnės ir jaunesnės, atsiras odos komforto pojūtis“, – sakė kosmetologė.

Mechaniniai (turintys kietųjų dalelių) arba cheminiai (tirpdantys suragėjusias ląsteles cheminėmis medžiagomis, pvz., silpno poveikio AHA rūgštimis) šveitikliai pašalina suragėjusį epidermio sluoksnį, todėl oda atrodys gaivesnė, skaistesnė, gyvybingesnė.

„Tuo tarpu jei tepsime kosmetikos priemonę ant nenuvalytos, nenusluoksniuotos odos, su aliejumi susimaišiusi sunki negyvų ląstelių masė pamažu nuslinks į odos riebalinių liaukų kanalėlius ir juos užkimš, kas galiausiai sukels uždegimą, be to, oda atrodys pilkšva, patamsėjusi“, – įspėjo Dž.Vaickuvienė.

Monotonija – dar viena iš priežasčių, dėl kurių rekomenduojama rinktis ne pavienius aliejus, o kelių skirtingų aliejų mišinius ar jais papildytą kosmetiką. „Vienas aliejus veidui – kaip monodieta jūsų organizmui. Viena priemone puoselėjama oda ilgainiui ima stokoti kitų medžiagų. Nes visi aliejai pasižymi skirtingomis sudėtimis, vieni geriau maitina ir drėkina, kiti – kovoja su laisvaisiais radikalais, treti – skaistina odą ir taip toliau, – sakė G.Eidukaitė. – Todėl bus puiku, jei rinksitės odos priežiūrai ne vieną aliejų, pavyzdžiui, avokadų ar arganų, o kelių pagal skirtingas savybes bei poveikį suderintų aliejų mišinius. Pavyzdžiui, naujas populiarėjantis derinys – erškėtrožių, juodgrūdės ir kamelijų sėklų aliejų mišinys, kuris yra visų odai reikalingų vitaminų šaltinis, ypač – E, turi augalinių kolagenų bei proteinų ir gerai geriasi į odą“.

Dž.Vaickuvienė taip pat rekomendavo verčiau rinktis kompleksines, t. y. ir kitais ingredientais papildytas, aliejines kosmetikos priemones: „Jų nauda – visi sudėtiniai komponentai papildo vieni kitus, sustiprina vienas kito poveikį ir neutralizuoja nepageidaujamas savybes“.

Kaip aliejus naudoti?

– Ant odos juos galima tepti grynus.

– Keliais aliejaus lašais galima praturtinti bet kurį kitą jūsų mėgstamą kremą.

– Lašą aliejaus galima įlašinti į makiažo pagrindą – oda atrodys glotnesnė, labiau švytės, o jei aliejaus nepadauginsite, išvengsite nepageidaujamo blizgesio. Lašas aliejaus dar nepakenkė jokiam makiažui ir jis puikiai laikosi.

– O jei jūsų turimas aliejus pamaišytas su lašu eterinio, pvz., rožių ar levandų, pamasažuokite juo smilkinių zonas – šalina nuovargį, galvos skausmus, atpalaiduoja ir ramina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?