Dekoratyvinė kosmetika: kas svarbu ją renkantis?

Kai renkamės pudrą, tušą, skaistalus, kreipiame dėmesį tik į tai, kaip gerai tas produktas atliks tiesioginę funkciją. Tušas turi gražiai riesti, ilginti, tankinti blakstienas. Kreminė pudra turi tolygiai ir tobulai padengti veido odą, o renkantis šėšėlius svarbi spalvų gama. O kokia turi būti pati produkto sudėtis – juk ji taip pat labai svarbi mūsų odai.

Dar vienas svarbus dalykas, kurio reikėtų nepamiršti naudojant dekoratyvinę kosmetiką – tai yra jos galiojimo laikas.<br>123rf nuotr.
Dar vienas svarbus dalykas, kurio reikėtų nepamiršti naudojant dekoratyvinę kosmetiką – tai yra jos galiojimo laikas.<br>123rf nuotr.
Straipsnio autorė Indrė Urbanavičienė – kosmetikos kūrėja ir seminarų „Protingas grožis“ lektorė.
Straipsnio autorė Indrė Urbanavičienė – kosmetikos kūrėja ir seminarų „Protingas grožis“ lektorė.
Daugiau nuotraukų (2)

Indrė Urbanavičienė

Dec 21, 2015, 3:42 PM, atnaujinta Sep 28, 2017, 2:34 AM

Jei jau apkrauname veidą papildomu svoriu, tai tikrai reikėtų pasidomėti, kokia tų produktų sudėtis.

Dekoratyvinėje kosmetikoje svarbiausią funkciją atlieka pigmentai ir dažikliai. Dalis jų natūrali, dalis sintetinė, tačiau tiek vieni, tiek kiti praktiškai nesukelia erzinančių ar alerginių reakcijų odai. Tiesa ta, kad odą suerzina kiti dekoratyvinės kosmetikos sudėtyje esantys ingredientai, kurie naudojami ir odos priežiūros produktuose.

Taigi, į ką dar reikėtų atkreipti dėmesį, renkantis dekoratyvinę kosmetiką? Jei perkate kreminį makiažo pagrindą, BB ar CC kremą, pasižiūrėkite, ar sudėtyje nėra alkoholio. Jis bus žymimas Alcohol, Alcohol Denat., SD Alcohol, Ethanol, Ethyl alcohol, Methanol Alcohol. Jis turi neigiamą poveikį mūsų odai – ardo odos apsauginį barjerą, sausina, lėtina kolageno gamybą, ląstelių atsinaujinimą, žudo naujas ląsteles, skatina oksidacijos procesus.

Renkantis blakstienų tušą ar serumą taip pat reikėtų pasižiūrėti, ar sudėtyje nėra alkoholio – dažnas gamintojas naudoją jį tokiuose produktuose. Taip pat, kadangi tušas naudojamas arčiausiai akių, reikėtų žiūrėti, kad sudėtyje nebūtų erzinančių ir alergizuojančių medžiagų. Kaip jas atsirinkti? Ieškokite bekvapių priemonių, taip tikrai sumažinsite riziką nusipirkti produktą, kuris suerzins akis ar odą. Taip pat, žiūrėkite, kad sudėtyje nebūtų šių dažniausiai sudėtyje pasitaikančių alergenų: benzyl alcohol, cinnamal, geraniol, citral, citronellol, linalool, limonene, eugenol, benzyl benzoate ir kt. Šie kvapuose esantys alergenai kenkia mūsų odai – suerzina, kelia alergines reakcijas, stabdo kolageno gamybą, ardo apsauginį barjerą, lėtina odos gijimo bei atsinaujinimo procesus.

Lūpų blizgiuose ir lūpdažiuose taip pat galima rasti medžiagų, kurios kenks mūsų lūpoms ir sausins jas. Ypač reikėtų vengti lūpų putlinimui skirtų priemonių – jose dažai naudojamos medžiagos menthone glycerin acetyle, vanillyl butyl ether, kurios suerzina ir taip pasiekiamas lūpų putlumo efektas. O šios ir kitos medžiagos sukelia odos uždegimą, skatina odos senėjimo procesus bei ardo kolageną ir kitas medžiagas. Todėl venkite kosmetikos lūpoms, kuri šaldo, šildo ar turi deginantį poveikį, sudėtyje reikėtų vengti mentolio, visų mėtų, citrusų, pipirų, imbiero ir kai kurių kitų natūralių medžiagų.

Dar vienas svarbus dalykas, kurio reikėtų nepamiršti naudojant dekoratyvinę kosmetiką – tai yra jos galiojimo laikas. Kosmetiką reikėtų naudoti tiek, kiek nurodyta ant pakuotės. Kodėl tai svarbu? Todėl, kad sensta pats produktas ir jo sudėtinės dalys bei didėja produkto užterštumas – jame kaupiasi bakterijos ir grybeliai. Visai nebūtinai produktas turi pradėti skleisti keistą kvapą ar pakeisti spalvą, išoriškai jis gali atrodyti ir nepakitęs. Kalbant apie mikrobus ir bakterijas, taip pat nereikėtų savo dekoratyvinės kosmetikos priemonėmis dalintis ar skolinti kitiems, todėl kad taip pernešamos kitų žmonių bakterijos, kurios gali pakenkti ir suerzinti odą ar akis. Ta pati taisyklė galioja ir šepetėliams, kempinėlėms ir kitiems makiažui naudojamiems įrankiams.

Taigi, renkantis ir naudojant dekoratyvinę kosmetiką, svarbu laikytis kelių taisyklių. Atidžiai rinktis priemones, kuriose nebūtų alkoholio, kvapų alergenų ir odą erzinančių medžiagų. Stebėti galiojimo laiką ir priemonių nebenaudoti, kai jis baigiasi bei nesidalinti savo grožio turtais su geriausiomis draugėmis ar seserimis.

Straipsnio autorė Indrė Urbanavičienė – kosmetikos kūrėja ir seminarų „Protingas grožis“ lektorė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.