Dainė ir Donatas Baumilos Kūčių vakarą tradiciškai buriasi

Nuo tradicinės silkės, spirgutės, kisieliaus, kūčiukų ir senovinių burtų iki modernių patiekalų ant Kūčių stalo ir bandymo kurti savas švenčių tradicijas. Taip didžiąsias žiemos šventes švenčia žinomi Lietuvos žmonės, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „Stilius“.

Dainininkas Donatas Baumila su žmona Daine.<br>D.Umbraso nuotr.
Dainininkas Donatas Baumila su žmona Daine.<br>D.Umbraso nuotr.
LRT televizijos laidų vedėjas Arnas Mazėtis.<br>D.Umbraso nuotr.
LRT televizijos laidų vedėjas Arnas Mazėtis.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Dec 22, 2015, 7:35 PM, atnaujinta Sep 27, 2017, 9:39 PM

Kaip ir dauguma šalies gyventojų, jie per šventes sukaria nemažai kilometrų, kad aplankytų savo artimuosius, gyvenančius kituose šalies miestuose ir miesteliuose.

Pavyzdžiui, LRT televizijos laidų vedėjas Arnas Mazėtis per Kūčias ir Kalėdas skuba į Panevėžį, kur po vienu stogu susirenka artimiausi jo giminaičiai: ne tik tėvai, bet ir tetos su savo šeimomis.

Namuose nesėdi ir dainininkas Donatas Baumila su žmona Daine.

„Mes Kūčias švenčiame netgi du kartus tą patį vakarą: iš pradžių pas mano senelius, kur susirenka visa šeima. Tada važiuojame pas Donato senelius, čia atvyksta ir jo tėvai. Mano ir Donato senelių namus skiria apie 40 kilometrų. O per Kalėdas jau renkamės pas Donato tėvus“, – pasakojo D.Baumilė.

Lankydami senelius Donatas ir Dainė nepamiršta pasiimti ir iš anksto išsikeptų pyragėlių su pačių rinktais grybais. Jie, anot D.Baumilos, yra patys skaniausi.

Šių pyragėlių receptą Dainė sužinojo iš savo močiučių. Jie kepami iš klasikinės mielinės tešlos. Įdaras – kepti grybai su svogūnais. Pyragėliai kepami ne orkaitėje, bet verdami arba apkepami aliejuje, po to sudėti ant sugeriamojo popieriaus nusausinami.

Tokių pyragėlių Dainė prikepa didžiulį dubenį, juos gamindama užtrunka apie porą valandų. Pasak sutuoktinių, jie skanūs ir šalti, ir šilti.

Paklausti, ar per Kūčias laikosi kokių nors tradicijų, abu sutartinai linktelėjo, teigdami, kad tą vakarą visa šeima mielai buriasi: pasisemia saują pupų arba kviečių ir jas skaičiuoja sugalvoję norą ar klausimą. Jeigu skaičius lyginis – atsakymas į klausimą yra „taip“, jeigu nelyginis – „ne“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.