Kas geriau – protinga ir nelabai graži ar kvaila ir labai graži?

Mitas, kad grožis ir protas – tai sunkiai suderinami dalykai, griūva. Praėjusią savaitę „Mis pasaulis“ karūna pasipuošė būsimoji ispanų farmacininkė Mireia Lalaguna Royo (23 m.), o „Mis visata“ titulas atiteko filipinietei televizijos laidų vedėjai ir žurnalistei Pia Alonzo Wurtzbach (26 m.).

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 23, 2015, 10:51 AM, atnaujinta Sep 27, 2017, 7:51 PM

Likus kelioms dienoms iki konkurso finalo, „Mis Ispanija“ M.L.Royo pareiškė trokštanti būti ta, kuri primintų visoms pasaulio moterims, kad tikrasis grožis yra daug daugiau nei dailus veidelis.

Išties, grožis visuomet buvo šių konkursų pagrindas, bet dabar svarbus vaidmuo taip pat tenka protui, įgūdžiams ir įsipareigojimams dėl gerų darbų. Merginų, besivadovaujančių iškreiptomis vertybėmis, dar pasitaiko, tačiau jau nueitas ilgas kelias nuo to laiko, kai komisiją gražuolės priblokšdavo ne grožiu ar gerumu, bet kvailumu.

Daugelis iki šiol atsimena incidentą, kai 2001 metais konkurso vedėjas paklausė „Mis Filipinų“ Jeanie Anderson: ši norėtų būti protinga ir nelabai graži ar kvaila ir labai graži?

„Mieliau būčiau graži, nes grožis įgimtas, o protą gali išlavinti... gali išmokti daugelio dalykų... gali mokytis iš savo patirties... gali mokytis tapti protingu iš daugelio dalykų“, – anuomet juoko bangą sukėlė Jeanie.

Šiandien grožio konkursų koncepcija gerokai pasikeitė. Vertinimo komisija nebekreipia dėmesio į tokias smulkmenas, kad dalyvės veidas nėra idealiai proporcingas ar šypsena kiek kreivoka. Šiandieniame konkurse karūną pelno ta, kuri yra talentinga, aktyvi, geraširdė ir, svarbiausia, protinga.

Net sunku patikėti, kiek daug būsimųjų medikių, teisininkių, IT specialisčių ir mokslininkių pastaraisiais metais pateko į „Mis pasaulis“ ir „Mis visata“ finalus. Dabartinės gražuolės nebemojuoja ant scenos linkėdamos pasauliui taikos, jos pasakoja apie savo didžias svajones: labdaros projektus, siekį išrasti vaistus nuo vėžio, kovą už moterų teises.

„Mano didžiausia domėjimosi sritis – sveika mityba. Svajoju atrasti alternatyvius gydymo būdus“, – savo svajones atskleidė „Mis pasaulis 2015“ M.L.Royo.

Todėl net feministės ėmė šiek tiek atlaidžiau žiūrėti į grožio konkursus. O juk prieš keturis dešimtmečius JAV vyko visuomeniniai protestai dėl grožio konkursų nutraukimo.

Nepaisant šių teigiamų pokyčių, grožio konkursai tebėra seksistinio pobūdžio, o politinės temos čia yra tabu. Politinės pažiūros gali būti atskleidžiamos tik subtiliais būdais. Tarkime, 2013-aisiais „Mis visatą“ surengusi Rusija į konkursą neįsileido gražuolių iš valstybių, kurių Dūma nepripažino. Tuomet nepateko į konkursą ir dalyvė iš Kosovo.

Grožio konkursuose skleidžiama visuotinės taikos ir geraširdiškumo idėja – tik gražus fasadas. O iš tiesų net geriausių norų vedini tokių konkursų organizatoriai negali garantuoti gražuolėms politinio neliečiamumo.

Praėjusiais metais „Mis visatoje“ kilo skandalas, kai socialiniuose tinkluose išplito asmenukė, kurioje užfiksuotos šalia sėdinčios ir besišypsančios „Mis Libanas“ Saly Greige ir „Mis Izraelis“ Dorona Matalon. Daugiau nei šešis dešimtmečius kariaujančių valstybių atstovės neturėjo jokių slaptų intencijų besifotografuodamos, tačiau Libano turizmo ministras Michelis Pharonas pareiškė, kad jei jų šaliai atstovavusi Saly turėjo „blogų tikslų“, jai bus pateikti kaltinimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.