Ieva Krivickaitė sukūrė Kalėdų stebuklą neturtingiems vaikams

Sakoma, kad Kalėdų Senelis spėja visus vaikus apdovanoti džiaugsmu tik padedamas nykštukų. Plungiškė Ieva Krivickaitė (17 m.) subūrė visą nykštukų armiją, kuri pildo vargingiau gyvenančių vaikų svajones, 

Ieva Krivickaitė.
Ieva Krivickaitė.
Kalėdines dovanėles I.Krivickaitės surastam vaikui paruošė aktoriai Mantas (28 m.) ir Indrė (29 m.) Stonkai.<br>T.Bauro ir nuotr. iš asmeninio archyvo
Kalėdines dovanėles I.Krivickaitės surastam vaikui paruošė aktoriai Mantas (28 m.) ir Indrė (29 m.) Stonkai.<br>T.Bauro ir nuotr. iš asmeninio archyvo
Kalėdines dovanėles I.Krivickaitės surastam vaikui paruošė aktoriai Mantas (28 m.) ir Indrė (29 m.) Stonkai.
Kalėdines dovanėles I.Krivickaitės surastam vaikui paruošė aktoriai Mantas (28 m.) ir Indrė (29 m.) Stonkai.
Ieva Mackevičienė (27 m.) ne tik pati pirko dovanėles, bet ir pakvietė kitus tai daryti. Ji pati surinko visas dovanas ir perdavė I.Krivickaitei.
Ieva Mackevičienė (27 m.) ne tik pati pirko dovanėles, bet ir pakvietė kitus tai daryti. Ji pati surinko visas dovanas ir perdavė I.Krivickaitei.
Ieva Mackevičienė (27 m.) ne tik pati pirko dovanėles, bet ir pakvietė kitus tai daryti. Ji pati surinko visas dovanas ir perdavė I.Krivickaitei.
Ieva Mackevičienė (27 m.) ne tik pati pirko dovanėles, bet ir pakvietė kitus tai daryti. Ji pati surinko visas dovanas ir perdavė I.Krivickaitei.
Agnė Jagelavičiūtė.
Agnė Jagelavičiūtė.
Daugiau nuotraukų (6)

Dovilė Lebrikaitė („Lietuvos rytas“)

Dec 25, 2015, 7:33 AM, atnaujinta Sep 27, 2017, 1:01 PM

Labdaringa akcija „Nusiskusiu plaukus dėl sergančių vaikų“ išgarsėjusi paauglė visada pasižymėjo gera širdimi ir atjauta. Jau kelerius metus Ieva dovanoja Kalėdas neturtingiems vaikams. Viską ji rengia viena, bet kasmet Ievai pagalbos ranką ištiesia aplinkiniai. Net tie, kurių ji nepažįsta.

Visi padeda, kas kaip gali: vieni perka dovanas, kiti jas pakuoja, treti padeda išvežioti šeimoms, o dar kiti fotografuoja.

„Idėja kilo iš didelio tikėjimo, kad gerų žmonių yra labai daug, iš supratimo, kad jeigu turi daugiau nei kitas, reikia pasidalyti, iš noro, kad Kalėdos aplankytų visų vaikų namus“, – pasakojo I.Krivickaitė.

– Kaip sužinote vaikų svajones?

– Vaikai patys į mane nesikreipia. Yra keletas šeimų, su kuriomis bendrauju visus metus. Vyresni vaikai, būna, parašo, bet dovanų neprašo niekada, tik klausia, kada atvažiuosiu. Jiems svarbu, kad kam nors rūpėtų, svarbu turėti vyresnį draugą.

Iš tų vaikų ir svajones pati išsiklausinėju, kartais laiškų paprašau. Šiemet norinčiųjų padėti buvo tiek daug, kad negalėjau apvažiuoti visų vaikų, kurių svajones galime išpildyti, todėl, kaip ir kasmet, man padėjo socialinės darbuotojos.

– Padėti kitiems – gera, bet kaip pavyksta viską suspėti? Galų gale juk ir į mokyklą eiti reikia.

– Viskas, ką mes šiame gyvenime turime, – mūsų laikas. Be jo nebūtų nieko. Todėl turbūt reikia žinoti, kam norime jo skirti. Juk para turi net dvidešimt keturias valandas. Aštuonias miegame, aštuonias mokomės ar dirbame, o kur likusios? (Šypsosi.)

Man padeda daug žmonių, aš tik surenku svajones ir paskui jas išvežioju. Tai atima nemažai mano kalėdinio laiko, tačiau aš laiminga tai darydama.

– Kokia vaiko svajonė jus labiausiai sujaudino?

– Tai buvo septynerių metų berniuko laiškas, kuriame jis rašė: „Norėčiau Kalėdoms gauti laikroduką su rodyklėmis, kad jį pažinčiau. Ir jei prašau ne per daug, tai naujų batų, kad kojytės nebešaltų.“

– Apskritai ką vaikai nori rasti po eglute?

– Vaikų svajonės labai skirtingos, kaip ir jų gyvenimo sąlygos. Didžiausios šių metų sunkiai gyvenančių daugiavaikių šeimų vaikų svajonės buvo dviratis ir fotoaparatas. Galvojau, kad gal ir nepavyks išpildyti, tačiau atsirado žmonių, kurie nupirko šiuos daiktus ir perdavė su šiltais linkėjimais. Dauguma vaikų prašė naujų šiltų drabužių, mergaitės – papuošalų, berniukai – įvairių žaidimų ir žaislų. Labai skirtingos svajonės.

– Ar daug atsirado norinčiųjų padėti?

– Padėti norinčių žmonių tikrai daug. Net daugiau nei svajonių. Todėl net kelis kartus rašiau socialinėms darbuotojoms, kad išklaustų dar kurios nors šeimos vaikų svajones. Buvo tokių, kurie dingo, bet atsirado kitų stebukladarių.

– Kokia, jūsų nuomone, yra Kalėdų prasmė?

– Išties mes pamiršome, kokia yra tikroji Kalėdų prasmė. Tai – krikščioniška šventė, kitos religijos jos neturi. Kalėdos – Kristaus gimimo diena. Manau, kad tai turėtų būti bendrystės laikas, juk Jėzus nešė meilės žinią pasauliui, mokė žmones būti gerus. Todėl labai norisi, kad vaikai su dovanomis gautų ir vidinės šilumos, ir supratimo, kad dalytis yra gera, net jei nedaug turi.

– Kokios jūsų pačios gražiausios Kalėdos?

– Pastaraisiais metais daug Kalėdų praleidau ligoninėje dėl prastos sveikatos. Tačiau net ten mes turėdavome mažą šventę. Tai labiau primindavo paprastą sekmadienį ligoninėje, kai nebūna gydytojų ir vaikų nedaug. Bet aš mėgstu sakyti, kad Kalėdas reikia susidėti į širdį ir nešiotis visus metus.

Dauguma žmonių kažkaip nori kompensuoti savo blogus darbus ar elgesį gerais darbais ir tai daro būtent prieš šventes. Bet ar neturėtume geri būti visus metus, be pertraukų? Galbūt, jei Kalėdos visada būtų su mumis ir varpeliai širdyje skambėtų, tai ir to gerumo daugiau savyje rastume. Visiems norėčiau palinkėti tų varpelių, žadinančių tikėjimą, norą tobulėti, ko nors siekti, padėti kitam.

„Nykštukais“ tapo ir garsūs žmonės

Kalėdines dovanėles I.Krivickaitės surastam vaikui paruošė aktoriai Mantas (28 m.) ir Indrė (29 m.) Stonkai. Apie tai jie patys paskelbė socialiniame tinkle „Facebook“, ragindami ir kitus pildyti mažųjų svajones.

„Pirmoji kalėdinė dovana jau paruošta, laiškas parašytas, tačiau jie ilgai neužsibus pas mus, nes keliaus pas vieną didelį berniuką su labai kuklia svajone į Platelius“, – dovanos nuotrauką komentavo I.Stonkuvienė.

Šiuo metu motinystės atostogose esanti dainininkė Ieva Mackevičienė (27 m.) ne tik pati pirko dovanėles, bet ir pakvietė kitus tai daryti. Ji pati surinko visas dovanas ir perdavė I.Krivickaitei.

„Padedu nuostabiajai I.Krivickaitei pildyti mažųjų dideles svajones. Tos svajonės nėra kelionė į Paryžių, brangi „D & G“ striukė, bepilotis lėktuvas, pianinas, firminiai batai ar šinšilų kailiniai. Jų svajonės yra lego, dėlionės, Barbės, stalo žaidimai, piešimo reikmenys, knygelės ar tiesiog minkšti žaislai. Žaislai gali būti ir nenauji. Mes ar mūsų vaikai per Kalėdas po eglute rasime galbūt 14-ąją barbę, ar 9-ąjį dėlionės rinkinį, o yra mažų asmenybių, kurios jau šešerius metus iš eilės svajoja apie tą vienintelį lego“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė Ieva ir pasisiūlė pati atvažiuoti paimti dovanų iš vilniečių namų. Jau po savaitės jos automobilio bagažinė buvo pilna dovanėlių.

Gerus darbus prieš Kalėdas darė ir stilistė Agnė Jagelavičiūtė (35 m.) kartu su drauge Aiste. Visą istoriją Agnė aprašė internete.

 “Aistė papasakojo, kad viename tinklalapyje ji surado mergaitę, kurios svajonė – gauti per Kalėdas džinsus. Žinai, pasakė Aistė, jei ji nori tokio paprasto dalyko per Kalėdas, tu supranti, kaip jai nesaldu? Aistė susisiekė su tą mergaitę lankančia socialine darbuotoja. Ši papasakojo, kad šeimoje – dar trys vaikai.

Šeima normali, tiesiog sunkiai verčiasi. Aistė su bičiuliu nupirko džinsus, palaidinę ir baltą pūkuotą megztuką mergaitei (aš išrinkau!). Prikrovė pilną bagažinę iš draugių surinktų jų vaikų daiktų kitiems vaikams. Atidžiai išrinkome kvepaliukus mažesnei mergaitei (mums buvo sunku sugalvoti, ko romantiško nori 11-metė panelė) ir žaislų dviem mažiukams.

Kai nunešiau tą dėžę saldumynų į mašiną, ten pamačiau dar krūvą mandarinų, apelsinų ir panašiai. Grįžusi namo gavau žinutę: „Dieve, kaip jie apsidžiaugė.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.