Indrė Urbanavičienė pataria, kaip prižiūrėti odą žiemą

Atšalus orams ir temperatūrai nukritus žemiau nulio, daugelis susiduria su išsausėjusios, drėgmę praradusios odos problemomis ir bando visais įmanomais būdais su tuo kovoti.

Būtinai dėmesio skirkite ir lūpoms bei rankoms, kurios yra pirmasis įspėjimas, kad odai trūksta drėgmės.<br>123rf nuotr.
Būtinai dėmesio skirkite ir lūpoms bei rankoms, kurios yra pirmasis įspėjimas, kad odai trūksta drėgmės.<br>123rf nuotr.
Kosmetikos kūrėja ir seminarų „Protingas grožis“ lektorė Indrė Urbanavičienė teigia, kad svarbiausia, jausti, kas reikalinga odai, pasirinkti tinkamas priemones, vengti to, kas silpnina odos apsauginį barjerą.
Kosmetikos kūrėja ir seminarų „Protingas grožis“ lektorė Indrė Urbanavičienė teigia, kad svarbiausia, jausti, kas reikalinga odai, pasirinkti tinkamas priemones, vengti to, kas silpnina odos apsauginį barjerą.
Daugiau nuotraukų (2)

Indrė Urbanavičienė

Jan 22, 2016, 5:34 PM, atnaujinta Jun 10, 2017, 11:00 AM

Šaltis, šildymas, sausas oras, temperatūrų kaita pažeidžia odos apsauginį barjerą ir suardo odos drėgmės balansą, todėl mes jaučiame kaip išdžiūsta veido oda, lūpos, rankos. Su šiomis problemomis būtina kovoti, nes kitaip odos būklė tik dar labiau prastės, o tokį stresą patirianti neprižiūrima oda tikrai sens greičiau.

Kiekvieno žmogaus oda yra labai individuali, jos būklę įtakoja ne tik odos tipas, bet ir lytis, amžius, gyvenimo būdas, mityba, klimato sąlygos ir stresas, todėl labai svarbu mokėti pajausti, ko tam tikru metu reikia jūsų odai. Pamėginkime įvardinti keletą taisyklių, kurių reikėtų laikytis šaltuoju sezonu jaučiant odos išsausėjimą, tačiau kiekvienas turime jas taikyti atsižvelgdami į individualius odos poreikius.

Pirmiausia labai svarbios priemonės, kurias naudosime odos drėgmei palaikyti.

Jei jūsų oda riebi, galbūt užteks gelinį veido drėkiklį pakeisti į lengvą losjoną ar labai lengvą kremuką ir drėgmės pusiausvyra bus atstatyta.

Jei jaučiate sausumą tik tam tikrose vietose, tai ir priemones naudokite dvi – tą pačią gelinę nepakitusioms vietoms ir emulsinę (kreminės konsistencijos) priemonę sausėti linkusioms vietoms. O galbūt jūsų oda jaučia visai nedidelį drėgmės trūkumą ir užteks įsigyti kiek riebesnį (kreminį) prausiklį ir labiau drėkinantį toniką.

Tačiau jei jūsų oda linkusi sausėti, priežiūros greičiausiai reikės daugiau. Peržvelkite visas naudojamas priemones – rinkitės gan riebų veido prausiklį, stipriai drėkinantį toniką, gelinį veido serumą pakeiskite į kreminės konsistencijos. Naudokite stipriai drėkinančinančią, bet ne per riebią priemonę.

Nakčiai išsausėjusias vietas galima įmasažuoti nedideliu kiekiu natūralių aliejų. Nakvišų, juodųjų serbentų, agurklės aliejai gausūs gama linoleno rūgštimis, kurios skatina atsinaujinimo procesus, veikia kaip antioksidantai, malšina uždegimus ir minkština odą. Abrikosų, alyvuogių, rapsų, sezamų, simondsijų, saldžiųjų migdolų aliejus bei taukmedžio sviestas padeda atstatyti odos drėgmės pusiausvyrą ir palaikyti sveiką tarpląstelinę matricą. Antra svarbi taisyklė – atkreipti dėmesį į naudojamų priežiūros produktų, ypač kremų, sudėtį. Ieškokite priemonių su geriausiai drėgmę palaikančiomis bei natūralias odos funkcijas stiprinančiomis medžiagomis – hialurono rūgštimi, glicerinu, lecitinu, keramidais, cholesteroliu, lipidais, glikozaminoglikanais, gliceridais, riebiosiomis rūgštimis ir proteinais. Svarbu, kad šios medžiagos nebūtų ingredientų sąrašo gale, geriau bent jau viduryje, kad gebėtų padėti drėgmę prarandančiai odai. Šios medžiagos ypač aktualios riebiai odai, kurios drėgmės balansui atstatyti negalime naudoti natūralių aliejų. O sausaodėms reiktų rinktis kremus ne tik su šiais ingredientais, bet ir su aukščiau išvardintais aliejais, tik žiūrėti, kad produktas nebūtų labai riebus, nes gali pradėti kimšti poras. Dar vienas svarbus dalykas, kurio reikėtų nepamiršti net ir šaltuoju sezonu – apsauga nuo saulės. Tai ypač svarbu, jei daugiau laiko praleidžiate lauke. Sniegas sugeba atspindėti apie 80-90proc. saulės spindulių, kurie taip pat pasiekia mūsų odą. Tai reiškia, kad saulėtą žiemos dieną buvimas lauke, važinėjimasis su rogutėmis ar slidinėjimas padidina gaunamų žalingų spindulių kiekį.

Taip pat nepamirškite ir odos šveitimo procedurų. Jokiais būdais nenaudokite mechaninių pilingų, kurie tik prisideda prie odos apsauginio barjero ardymo. Rinkitės rūgštinius pilingus, tik gal kiek švelnesnius ir ne tokius stiprius nei šiltuoju sezonu, kad sumažintumėte odos suerzinimo riziką. Bet šveisti būtina – taip pašalinamos negyvos ląsteles, skatinamas odos atsinaujinimas ir greitėja kitos odos funkcijos.

Būtinai dėmesio skirkite ir lūpoms bei rankoms, kurios yra pirmasis įspėjimas, kad odai trūksta drėgmės. Lūpoms naudokite riebius blizgius ar vazelinus, bet žiūrėkite, kad jų sudėtyje nebūtų odą erzinančių ir sausinančių medžiagų – mentolio, mėtos, eukalipto, pipiro ar kitų medžiagų.

Rankoms – riebesni nei vasarą kremai, idealu, jei su jau minėtais aliejais ir jų mišiniais.

Yra keletas dalykų, kuriuos reikėtų riboti, ypač šaltuoju metų laiku. Venkite ilgo mirkimo vonioje ar ilgų maudynių, nes ilgiau pabuvus vandenyje silpnėja odos apsauginis barjeras. Prauskitės ne karštu, o šiltu vandeniu. O po prausimosi procedūrų, ypač jei oda sausa, iš karto tepkite ją kremu, taip sulaikydami po maudynių likusią drėgmę odoje ir sutvirtindami jos apsauginį barjerą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.