Nepopuliari tiesa apie kosmetologines procedūras

Veido odos priežiūra ir kosmetologinės procedūros yra dažna moterų pokalbių tema. Kiekviena norime turėti gražią odą, atitolinti raukšlelių atsiradimą bei ilgiau džiaugtis stangria oda. Todėl labai dažnai kreipiamės į grožio specialistus, kad būtent jie padėtų pasiekti geriausią rezultatą.

Didensę įtaką odos būklei turi kasdieninė priežiūra, o ne madingos grožio procedūros.<br>123rf nuotr.
Didensę įtaką odos būklei turi kasdieninė priežiūra, o ne madingos grožio procedūros.<br>123rf nuotr.
Straipsnio autorė Indrė Urbanavičienė.
Straipsnio autorė Indrė Urbanavičienė.
Daugiau nuotraukų (2)

Indrė Urbanavičienė

Jan 26, 2016, 10:25 PM, atnaujinta Jun 10, 2017, 3:29 AM

Giluminis drėkinimas, mezoterapija, masažai, cheminiai pilingai ir kitos populiarios procedūros siūlomos praktiškai kiekvienoje rimtesnėje grožio paslaugas teikiančioje įstaigoje (salone). Kas yra tinkamiausia ir veiksmingiausia? Kas labiausiai padeda kovoti su senstančia oda?

Pagrindinė tiesa apie odos priežiūra yra ta, kad pastovi kasdienė odos priežiūra yra daug svarbiau nei retkarčiais atliekamos procedūros pas kosmetologą. Odoje be sustojimo vyksta įvairios sintezės, reakcijos, auga naujos ląstelės, oda pastoviai turi kovoti su aplinkos poveikiu, oksidacija, todėl ir priežiūra reikalinga čia ir dabar. Tačiau pastovią ir teisingą odos priežiūrą namuose tikrai galime papildyti veiksmingomis grožio procedūromis.

Adatiniai voleliai, mezoterapija ir biorevitalizacija. Yra teigiama, kad šios procedūros skatina kolageno gamybą, odos atsinaujinimo procesus, stangrina, lygina spalvą, mažina raukšles, drėkina odą. Yra atliktų tyrimų dėl šių procedūrų efektyvumo, tačiau jie pakankamai prieštaringi – vieni jų rodo teigiamus tokių procedūrų rezultatus ir pagerėjusią odos būklę, kiti – nerodo jokių odos būklės pokyčių. Yra keletas svarbių dalykų, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį renkantis procedūras su mikro adatomis. Adatėlės bet kokių atveju žaloja mūsų odą ir dažnai kartojant šias procedūras yra rizika sutrikdyti natūralią kolageno sintezę. Kitas svarbus faktorius – kartu su vitaminais, hialuronu ar kitomis aktyviomis medžiagomis į gilesnius odos sluoksnius patenka ir kitos sudėtyje esančios medžiagos, tokios kaip konservantai ir kitos pagalbinės medžiagos, kurios gali turėti neigiamą poveikį.

Ne taip seniai atsiradusios – procedūros su placenta ir kamieninėmis ląstelėmis. Rimtų mokslinių tyrimų dėl šių medžiagų veiksmingumo nėra. Yra tik gamintojų teiginiai ir jų minimaliai atskleidžiamų subjektyvių tyrimų rezultatai apie augalų, gyvūnų ir žmogaus kamieninių ląstelių stebuklingą poveikį. Tiesa yra ta, kad tam, kad šios ląstelės skatintų kažkokius atsinaujinimo procesus, jos turi būti gyvos. Kosmetikos priemonėse ir procedūroms naudojamos ląstelės nėra gyvos, todėl ir žadamo poveikio jos neturi. Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį ir į tai, kad augalų kamieninės ląstelės visiškai skiriasi nuo žmogaus kamieninių ląstelių ir net būdamos gyvos jos negali skatinti žmogiškųjų ląstelių augimo ir atsinaujinimo. Augalų ląstelės, naudojamos kosmetikos priemonėse, geriausiu atveju veiks kaip geri antioksidantai. Taip pat, būtina paminėti, kad naujų ląstelių augimą gali skatinti tik to paties organizmo kamieninės ląstelės. Taigi, įvertinus informaciją, tikrai galima teigti, kad ši naujovė tikrai nėra efektyvus būdas kovoti su odos senėjimo procesais.

Vis tik vienos efektyviausių ir moksliškai patvirtintos kaip veiksmingos yra procedūros su rūgštimis, taip vadinami cheminiai šveitimai. Dažniausiai šioms procedūroms naudojamos AHA, BHA, TCA, azelaino rūgštys. Rūgščių pagalba šalinamas negyvų ląstelių sluoksnis, skatinama kolageno ir elastino gamyba, odos atsinaujinimas, lyginama odos spalva bei kovojama su aknės problemomis. Glikolio rūgštis yra viena veiksmingiausių AHA rūgščių, ji tikrai gerai nušveičia odą, skatina kolageno, elastino gamybą, gerina odos tekstūrą bei lygina spalvą. Ji labiausiai tinkama didesnių problemų neturinčiai odai su stipriai nesikemšančiomis poromis, gali šiek tiek lyginti aknės randelius. Salicilo rūgštis (BHA) turi savybę skverbtis giliau ir ji labiau tinka jautriai odai, kadangi turi ir raminamąjį poveikį. Dėl gebėjimo skverbtis giliau ši rūgštis padės spręsti aknės problemas bei užsikimšusias poras, taip pat skatins odos atsinaujinimo procesus, kolageno gamybą bei stiprins odos apsauginį barjerą. Trichloracto rūgštis (TCA) veikia stipriau nei prieš tai minėtos rūgštys, jos pagalba galima sumažinti mimikos raukšles, ji labiau naudojama dėmių mažinimui, tačiau vertinama kaip pakankamai saugi. Azelaino rūgštis labiausiai tinkama aknės problemoms spręsti. Taip pat dažnai naudojami šių ir kitų rūgščių mišiniai aknės, pigmentacijos, randų ir nelygumų problemoms spręsti bei raukšlelėms mažinti.

Kitos odos priežiūros procedūros, tokios kaip drėkinimas, raminimas, maitinimas ar prisotinimas duoda labai trumpalaikį poveikį ir jau po dienos kitos jo visiškai nebelieka. Bet, pavyzdžiui, gera drėkinimo procedūra gali būti kaip startas odos drėgmės atstatymui ir apsauginio barjero stiprinimui.

Atskirai reikėtų vertinti aparatinę kosmetologiją, lazerius bei impulsinę šviesą – yra tikrai daug veiksmingų procedūrų ir odos problemoms spręsti, ir senėjimo procesams pristabdyti bei raukšlėms mažinti. Bet apie tai – jau kitame straipsnyje. Ir nepamirškite, kad vis tik didensę įtaką odos būklei turi kasdieninė priežiūra, o ne madingos grožio procedūros. Straipsnio autorė Indrė Urbanavičienė – kosmetikos kūrėja ir seminarų „Protingas grožis“ lektorė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.