Treniruotas kūnas dvyniams lemia sėkmę ant podiumo

Dešimt metų plaukimo takelyje lenktyniavę dvyniai Lukas ir Rokas Kišonai (20 m.) dabar žingsniuoja mados podiumu. Tobulo kūno modeliais vadinami broliai neatsigina kvietimų filmuotis reklamose, demonstruoti dizainerių drabužius, tačiau renkasi tik finansiškai naudingus pasiūlymus.

Lukui (kairėje) ir Rokui Kišonams kelią į mados pasaulį parodė garsus dizaineris.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lukui (kairėje) ir Rokui Kišonams kelią į mados pasaulį parodė garsus dizaineris.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė („Lietuvos rytas“

Mar 19, 2016, 11:16 AM, atnaujinta Jun 1, 2017, 7:04 AM

Vilniečių brolių karjera ant podiumo prasidėjo prieš porą metų, kai juos draugai įtikino pabandyti sėkmę modelių atrankoje. Tuo metu buvo ieškoma vaikinų, kurie galėtų demonstruoti jaunų dizainerių kūrybą festivalyje „Mados infekcija“.

Aukštaūgius Luką ir Roką kaipmat atsirinko „Mados infekcijos“ dizaineriai, tad ir šį pavasarį broliai žino, kad vėl žingsniuos šio mados renginio podiumu.

Nors broliai nepriklauso jokiai modelių agentūrai, juos lydi sėkmė.

„Jeigu tau nebus skirta būti modeliu, juo netapsi, net jei ir badausi“, – įsitikinęs žinomo dizainerio Juozo Statkevičiaus gatvėje pastebėtas L.Kišonas.

Atsitiktinė pažintis su J.Statkevičiumi prie prekybos centro, iš kurio dizaineris išėjo nešinas mediniais padėklais, Lukui suteikė galimybę demonstruoti ir šio mados guru vadinamo kūrėjo drabužius.

Tie padėklai atstojo paplūdimio takelio imitaciją, kai J.Statkevičius 2015-ųjų gegužę pristatė maudymosi kostiumų kolekciją. Lukui susipažinus su mados guru, neliko nepastebėtas ir jo brolis Rokas. Tad netrukus dvyniai sulaukė J.Statkevičiaus kvietimo pristatyti kitą jo kolekciją „Slaptas JS gyvenimas“.

Nors iš pradžių juodu baiminosi žingsniuoti podiumu, sulaukę žinomo dizainerio patarimų jaučiasi drąsiai. O Lukas netgi jau svarsto apie galimybes pristatyti užsienio mados kūrėjų drabužius – šią vasarą tikisi išmėginti modelio darbą kurioje nors Europos mados sostinėje. Bet Rokas tokių tikslų nepuoselėja.

Be to, dvyniai nori kartais pabūti ir atskirai. O kokia veikla šiuo metu juos sieja labiausiai?

Lukas: Abu studijuojame Vilniaus Gedimino technikos universitete, antrame kurse: aš – finansų inžineriją, Rokas – multimediją ir kompiuterinį dizainą.

Rokas: Prieš tai kelis mėnesius studijavau architektūrą Danijos Orhuso universitete. Šiuos mokslus mečiau – miestas buvo nuostabus, bet studijų kryptis neišplėtota. Be to, išsiaiškinau, kad diplomas galiotų tiktai Danijoje. O aš neketinau ten pasilikti visam laikui.

– Grįžote į Vilnių dar ir dėl to, kad čia studijavo brolis?

Rokas: Neturėjau tokio plano. Man nepatiko tai, kad Orhuse architektūros studijų pradžia nenuteikė tobulėti. Baigęs multimedijos ir kompiuterinio dizaino studijas ketinu antro bakalauro diplomo siekti užsienyje.

Lukas: Anksčiau svajojau studijuoti archeologiją, bet ši specialybė reikalauja finansinių atsargų. Jeigu norėčiau atlikti kokius nors tyrimus kitose šalyse, būtų sudėtinga pragyventi iš archeologo profesijos, nes keliauti po pasaulį kainuoja nemažus pinigus. Bet baigęs finansų inžineriją neatmetu galimybės pastudijuoti ir archeologiją.

Rokas: Dviejų šakų studijuoti neįmanoma, jeigu tėvai nėra pasiturintys. Kai studijuoji vieną specialybę, gali ieškoti darbo, kad šiek tiek užsidirbtum pragyvenimui.

– Modelio darbas suteikia finansinės naudos?

Lukas: Modelio darbas nėra svarbiausias užsiėmimas, juo visą gyvenimą nebūsiu. Kaip visa tai netikėtai užklupo, taip greitai ir atslūgs. Po truputį iš to uždirbame. Reikia tik nesusiteršti vardo, kaip mums sakė J.Statkevičius, ir viskas bus gerai. Jo nuomone, susiteršti vardą galima tuo atveju, jei dirbi su bet kuo. Tos srities profesionalai turi žinoti, kad esi brangus modelis.

Rokas: Neseniai man pasiūlė dalyvauti modelių šou, kuris vyks viename prekybos centre. Už visos dienos darbą žadėjo sumokėti vos dvidešimt eurų. Manęs toks atlyginimas netenkina.

– Demonstruoti J.Statkevičiaus drabužius ne kiekvienas galėtų, nes dizaineris aukštai iškėlęs modelių atrankos kartelę.

Rokas: Mums tai buvo atsitiktinė sėkmė, nes iki tol buvome niekam nežinomi. Nelabai ir žinojome, kas tas modelio darbas.

Lukas: Pamenu, kai su draugais stovėjome ant šaligatvio ir aptarinėjome prabangų automobilį, eidamas iš prekybos centro J.Statkevičius mane užkalbino. Pasiteiravo, ar nenorėčiau pereiti podiumu. Apie tai pašnekėjau su broliu, vėliau susitikome su Juozu. Su dizaineriu tapome gerais draugais, jis mums duoda gerų patarimų, jeigu ko nors toje sferoje nesuprantame. Per jį atsivėrė naujų pažinčių.

– Ar dizaineris nedraudžia demonstruoti kitų kūrėjų drabužių?

Rokas: Jis anksčiau buvo minėjęs, kad neitume į agentūras, būtume jo modeliai. Galbūt toks pasakymas reiškia draudimą.

Lukas: Daugelis pažįstamų mums patarė būti laisvai samdomiems. Bet norint būti nepriklausomam reikia turėti daugiau pažinčių. Norėčiau išvykti į užsienį, todėl ieškausi agentūros, kuri užtikrintų finansines garantijas.

– Kaip rūpinatės kūnu?

Lukas: Apibūdinimas „tobulas kūnas“ – išpūstas burbulas. Juk dešimt metų abu buvome plaukikai, po to aš trejus metus užsiėmiau kūno rengyba. Kai lankiau kultūristo Dainiaus Barzinsko treniruotes, vienu metu buvau priaugęs nemažai svorio, svėriau 110 kilogramų.

Po praėjusią vasarą įvykusios motociklo avarijos patyriau sužalojimų, negalėjau sportuoti. Dabar einu tik į kardiotreniruotes, darau prisitraukimus, atsispaudimus. Ir šiuo metu sveriu 81 kilogramą.

Rokas: Sportuoju namuose – darau mankštą, kaip ir dažnas žmogus. Man to pakanka, juolab kai tiek treniruočių esu lankęs baseine.

Lukas: Plaukimui skirdavome po dvi tris valandas kasdien. Kartą apskaičiavau, kad per dešimt metų vandenyje esame praleidę kone ištisus metus. (Juokiasi.)

Plaukimo sugebėjimais nesiskundžiame, o plaukiko kūno sudėjimas tinkamas modelio darbui. Esame aukšti ir liekni. Mano ūgis – 193 centimetrai, brolis vienu centimetru aukštesnis.

– Galėjote tapti ir krepšininkais?

Rokas: Mums siūlė.

Lukas: Neužtenka vien ūgio, kad žaistume krepšinį. Kiekvienoje veikloje rezultatų pasiekiama daug dirbant.

Mano brolis šiuo metu nesportuoja, tik šiek tiek prisižiūri – padaro pratimų namuose. Ir vis tiek jis atrodo geriau nei 95 procentai šalies vaikinų.

Rokas: Kai tu pasirinkai kūno rengybą, aš nežiūrėjau į sportą rimtai. Mėgau piešti, tam skyriau savo laiką. Džiaugiuosi, kad esu lieknas, turiu raumenų.

– Ar laikotės dietų?

Lukas: Valgome picas su padažais, kebabus, geriame energinius gėrimus su cukrumi. Kartais visą uždarbį išleidžiame vien maistui. Visi klausia, kaip tiek daug valgydami esame liekni. Atsakysiu vienareikšmiškai: daug sportavome, medžiagų apykaita greita, todėl maistas netapo mūsų priešu ir neturime antsvorio.

Dabar tėvams galime padėkoti, kad vertė mus lankyti treniruotes. Dėl to su jais pykdavomės, nes plaukimas buvo nusibodęs. Draugai lankydavo ir krepšinį, ir karatė, ir boksą. O mes lankėme tik baseiną.

Rokas: Negalėdavome pasidžiaugti šeštadieniu ir sekmadieniu, nes ir tomis dienomis lankėme baseiną. Nesilankėme vakarėliuose, nes treniruotės būdavo vakare. Po jų namo grįždavome pavargę.

Bet dietų niekada nesilaikėme. Modelių pasaulyje mane labiausiai nervina, kad dažna mergina nori mesti svorį ir dėl to mažiau valgo. Man per nugarą eina šiurpas, kai matau, kad modelio darbas verčia žmogų tapti ligoniu.

Lukas: Buvęs treneris kartą taikliai pasakė: „Žemas žmogus niekada nebus krepšininkas. Tas, kuris neturi plačios pečių juostos, didelių plaštakų ar pėdų, netaps geru plaukiku. Žmogus, kuris neturi valios, nepadarys daugelio dalykų.“

Tad jeigu nesi gimęs modeliu, juo netapsi. O jeigu porą mėnesių visiškai badausi, kad numestum kelis kilogramus, vadinasi, nesi modelis.

– Modelių pasaulyje vyrauja ne tik mitas apie dietų laikymąsi, bet ir apie tai, kad podiumas dažniausiai traukia netradicinės lytinės orientacijos vyrus.

Lukas: Su broliu esame pakantūs, nesakome niekam, kad su tavimi nebendrausime, nes esi kitos lytinės orientacijos. Tikrai nesame homofobai. Patys augome šeimoje su mama ir tėvu. Aš taip pat noriu turėti puikią žmoną, tapti tėčiu.

– Turite širdies drauges?

Lukas: Turėjau draugę, prieš metus išsiskyrėme. Brolis bendrauja su viena mergina, kuri jam patinka.

Rokas: Dramų gyvenime būna. Jeigu tampu vienišas, ieškau merginos.

– Su tėvais gyvenate?

Lukas: Mūsų tėvai prieš ketverius metus išsiskyrė. Gyvename su mama penkių kambarių bute. Nėra prasmės persikelti kitur, nes reikėtų mokėti nuomą, pirktis maistą.

Rokas: Pasakyk paprasčiau – su mama sutariame labai gerai. Todėl reikia pasinaudoti tuo, kol galime, nes vėliau reikės kurti savarankišką gyvenimą.

– Šeimoje yra daugiau atžalų?

Rokas: Esame vieninteliai vaikai. Kol tėvai dar gyveno kartu, svarstė, kad norėtų susilaukti dukters. Mes jiems apie tai buvome užsiminę.

Vaikystėje su broliu pasimušdavome, dabar taip pat pasipykstame, bet žinome, kad užklupus problemoms pirmiausia vienas su kitu pasitarsime.

– „Mados infekcijoje“ podiumu žingsniuosite kartu?

Rokas: Šiame renginyje dalyvavau jau keliskart. Lukui tai bus antras kartas. Nusprendėme podiumu eiti kartu, nes esame komplektas. Jei man pasiūlo darbą, siūlau jį ir broliui. Jeigu broliui pasiūlo, jis nepamiršta ir manęs.

Lukas: Dizaineriams lengva atsirinkti – jeigu reikia, kad viršutinė kūno dalis būtų apnuoginta, demonstruoti drabužius siūlo man. Mano kūno sudėjimas šiek tiek geresnis nei Roko. Kai reikia „pakabo“, kviečia brolį.

– Rengiatės vienodais drabužiais?

Lukas: Ne visada.

Rokas: Kai buvome maži, tėvai mus rengė panašiai.

Lukas: Esame skirtingi žmonės, todėl neatrodome panašūs nei savo aprangos stiliumi, nei mąstymu. Rokas – dailininkas, galiu pasakyti, kad jis dar šiek tiek vėjavaikis.

Rokas: Apie brolį galiu pasakyti – jis irgi vėjavaikis, tik nepiešia. (Juokiasi.) Būdamas dvidešimtmetis neprivalau būti rimtas, labai atsakingas. Aišku, yra sričių, kur turi jaustis atsakingas ir dabar. Tai – universitetas ir darbas su J.Statkevičiumi.

– Ateityje ruošiatės gyventi atskirai?

Lukas: Žinoma, galėsime gyventi ir atskirai. Kai susiruošiu į miestą, manęs dažnai draugai klausia: kur tavo brolis? Sakau: aš jam – ne mama. Ką jis nori, tą tegul ir veikia.

Rokas: Už rankų susikibsime tik tada, kai kurį nors iš mūsų ištiks bėda ir pabirs ašaros.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.