Taisyklės, kurios neleis kristi veidu į purvą ant raudono kilimo

Ar dera daryti asmenukę su žvaigžde? Kaip patekti į šventę, į kurią jūsų niekas nekvietė? O jei užsimanote mėsainio rinktiniais užkandžiais besipuikuojančioje elegantiškoje šventėje? Kaip rytą elgtis susidūrus su praėjusios nakties svečiais, su kuriais gerai pašėlote, bet net vardų neprisimenate?

Aktorė Elle Fanning ir režisierius Nicolas Winding Refn.<br>AP nuotr.
Aktorė Elle Fanning ir režisierius Nicolas Winding Refn.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 22, 2016, 2:28 PM, atnaujinta May 24, 2017, 4:40 PM

Greičiausiai mama jus puikiai išauklėjo, tačiau visada gyvenime būna pirmas kartas ar...pirmas raudonas kilimas. Visoje Europoje dirbanti, galingų ir turtingų atžalas elgesio meno mokanti etiketo žinovė Tatjana Poliakova pasidalijo patarimais, kaip elgtis tokio aukšto lygio renginiuose, kaip, tarkim, Kanų kino festivalis.

Jeigu trokštate patekti į vakarėlį jachtoje, derėtų kreiptis į šventės šeimininką ar jachtos kapitoną – į pagrindinius asmenis, o ne tuos, kurie padeda tą šventę rengti. O jei jau patekote, elkitės oriai – palikti šventę privalu kartu su svarbiausiais svečiais – nedera išeiti paskutiniu.

Šventėje, kurios metu sėdima prie stalo, paprastai būna sudėliots kortelės su vardais ir pavardėmis. Tam šeimininkai skiria labai daug dėmesio – juk nuo to didele dalimi priklauso vakaro sėkmė, tad bandymas sukeisti korteles vietomis – akiplėšiškas išsišokimas. Ir kai jau atsisėsite, dera bendrauti su kaimynais iš kairės ir dešinės – bendrauti su priešais sėdinčiais negražu.

Palaikyti pokalbį su nepažįstamaisiais, vadinamąjį „small talk“ – menas. Tam reikia pasiruošti. Dera kalbėti apie gėrimų pasaulį – šampano, konjako namus ir jų istorijas, skonio savybes, apie architektūrą, keliones bei meną. Nelieskite politikos, dietos, sveikatos ir religijos – lai tai lieka jūsų draugų ratui. Gerai parengtose šventėse šeimininkai paprastai pristato kiekvieną svečią atskirai, trumpai užsimindami apie jo pomėgius ar aplinkybes, kuriomis jie susipažino – taip vėliau lengviau užmegzti pokalbį susirinkusiems.

Jei esate Kanų kino festivalyje, šiaip bet kokioje premjeroje, kritikuoti išvysto meno kūrinio nederėtų – tai meno kritikų darbas. Jūs atėjote pasveikinti, išreikšti pagarbą kūrėjams, šventėms organizatoriams, gerai praleisti laiko.

Jei sumanysite tik pereiti raudonu kilimu ir nedalyvauti numatytoje programoje – filmo, operos, spektaklio ar parodos peržiūroje, pasielgsite labai negražiai. Toks tiesmukas savęs demonstravimas – siaubingas netaktas.

Fotografuotis – žvaigždžių pareiga. Taip, su jomis galima darytis asmenukes, tačiau netraukite žinomo žmogaus iš užstalės, geriausia fotografuotis prie tam paruoštos sienelės. Geras tonas reikalauja parodyti padarytą kadrą žvaigždei ar ją atlydėjusiam agentui.

Briliantų savininkėms privalu turėti ne tik brangių papuošalų, bet ir palydovą. Pasirodyti su brangakmeniais vienai – nesusipratimas. Dienos renginiams dera rinktis kuklesnius briliantus, šviesius, vakarui – sodresnio atspalvio ir didesnės karatų vertės.

Ar galima, pavyzdžiui, pasiūlytos vakarienės metu užsisakyti mėsainį ar kitokį patiekalą? Ne! Tokie kaprizai – taip pat blogo savęs pristatymo viešuomenėje dalis, be to – didelis įžeidimas virtuvės meistrui. Jei taip norite to, ko nepasiūlyta šventinių vaišių metu, užsisakykite norimą patiekalą sau į viešbučio numerį.

Ar sveikintis rytą su žmonėmis, su kuriais išvakarėse gerokai pašėlote, bet nesate itin gerai pažįstami, net vardų neprisimenate? Žinoma, o šypsena akimis iš viso efektingai perteiks patirtus vakaro nuotykius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: G. Landsbergio ir Europos Tarybos generalinės sekretorės komentarai