Stilingas šventinis jaukumas: interjero dizainerio Dovo Serapino patarimai

Eglutės, vainikai, girliandos ir kitokie papuošalai, šakelės – be šių atributų jaukus šventinis interjeras neapsieitų. Kiekvieną šaltąjį sezoną namų ir kitų erdvių šventinės puošybos tendencijos kiek keičiasi, o pastaraisiais metais Kalėdos tampa vis natūralesnės, įdedama daugiau meilės ir rankų darbo.

D.Serapinas pataria rinktis kuo daugiau natūralių medžiagų, bet nepamiršti atsižvelgti į namų interjerą.<br>„123rf“ nuotr.
D.Serapinas pataria rinktis kuo daugiau natūralių medžiagų, bet nepamiršti atsižvelgti į namų interjerą.<br>„123rf“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rugilė Ereminaitė („Lietuvos rytas“)

Dec 17, 2016, 9:02 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:07 PM

Šventinė puošyba Lietuvoje ne tik intensyvėja, bet ir tampa ankstyvesnė. Lietuviai namus ir darbo erdves ima puošti vis anksčiau, tam skiria daugiau dėmesio ir laiko – didesne švente tampa ne pačios svarbiausios datos, o pasiruošimo procesas.

Vis labiau populiarėja natūralios gamtos detalės, ant eglučių kabinami rankų darbo papuošalai, vainikai pinami netgi iš natūralių gėlių – tiek skintų, tiek vazoninių. Nors kai kurie klasikiniai Kalėdų akcentai nekinta niekada.

Šventės vargu ar apsieitų be Kalėdų eglutės, tačiau minimalios šių medžių ir jų puošybos tendencijos įgyja naujų formų.

Kad puošiant namus svarbu atsižvelgti į aplinką ir interjerą, priminė interjero dizaineris Dovas Serapinas. Aplinka turi būti susijusi su puošyba, juolab kad išmanėjant interjerams derinimas tampa vis svarbesnis.

„Vienose erdvėse galima pritaikyti labai daug stilistinių viražų, tačiau kitose taisyklės griežtesnės.

Skandinaviškame interjere puošyba gali būti labai minimalistinė, paremta ekologija. Šviesioms erdvėms ir švarioms formoms reikia nuosaikių derinių. Kita vertus, tokioje erdvėje dera ir labai išraiškingi, ekstravagantiški akcentai.

Jeigu interjeras labai šviesus ir subtilus, užtenka vos vienos spalvos ir minimalaus ryškumo akcento, o jei ekscentriškas, modernus, eklektiškas ir dinamiškas, būtina išlaikyti tą patį spalvų ir nuotaikos toną, naudoti ryškius puošybos elementus. Tiesa, dabar vyrauja tendencija moderniuose interjeruose taip pat naudoti vos kelias spalvas“, – aiškino interjero dizaineris.

D.Serapinas bijantiems eksperimentuoti taip pat siūlo nepamiršti klasikinių kalėdinių spalvų: žalios, raudonos, aukso. Būtent šios spalvos labiausiai asocijuojasi su šventėmis ir kuria pakilią nuotaiką. Kita vertus, galima pasirinkti ir vieną pagrindinę iš šios spalvų trijulės.

„Įvairių spalvų papuošalais padabinta eglutė yra morališkai ir estetiškai pasenęs pasirinkimas, ne toks grynas ir įdomus. Čia galima pasitelkti unikalių sprendimų, pavyzdžiui, šviesių šakų eglutę apkabinėti šermukšnių uogomis, o vazoną papuošti šviesiais, saulės nudegintais kankorėžiais.

Moderniame interjere nuostabiai atrodo stiklinėje kolboje pamerkta pušies šaka arba egzotinio augalo lapas didelėmis šaknimis, pagyvintas mažai į akis krintančiais žaliais papuošalais.

Apskritai puošiant erdves šventėms šiuo metu vyrauja nuosaikumo, paprastumo tendencija, stengiamasi atsisakyti dirbtinumo“, – dėstė D.Serapinas.

Natūralios stilistikos akcentai, tokie kaip kedrų šakelės, medinės lentos ar senas aptrintas medžio stalas, beržo malkos su tošimi ir įsmeigtomis žvakėmis, samanos ar net šiaudai, anot interjero dizainerio, puikiai atrodytų Provanso stiliumi, etnomotyvais įrengtuose namuose.

„Šalia natūralių papuošalų dera ir auksas, ir sidabras. Tačiau dabar tikrai nemadingos tokios spalvos kaip geltona ir mėlyna, nes jos šaltos. Lietuvoje ypač juntama jaukumo ir intymumo namuose tendencija.

Juolab kad daugelis modernių interjerų dabar – su pramoniniais elementais. Tad norėtųsi, kad tokiu atveju į puošybą būtų įlieta šilumos. Tam puikiai tinka geltonos šviesos klasikinės lemputės, kuriančios jaukų apšvietimą“, – aiškino D.Serapinas.

Besiruošiantiems puošti namus jis pataria atsisakyti tokių senamadiškų elementų kaip ryškios karpytos plastiko girliandos ar LED lemputės – siūlo rinktis purškiamąjį šerkšną ar auksą, o nenorintiems didelės eglės – eglišakėmis puošti didelius veidrodžius, Kalėdų vainikais dekoruoti sienas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.