Kosmetologė pataria, ką daryti, kad turėtume švytinčią veido odą

Gydytoja-kosmetologė Evelina Sinkevičienė, sukaupusi didžiulį žinių ir patirties bagažą, dalina naudingus patarimus, kaip prižiūrėti ir puoselėti veido odą, "Lietuvos ryto" televizijos žiūrovams laidoje "Švytintis veidas" (penktadieniais, 16:50 val. arba www.lrytas.lt).

Gydytoja-kosmetologė Evelina Sinkevičienė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Gydytoja-kosmetologė Evelina Sinkevičienė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Gydytoja-kosmetologė Evelina Sinkevičienė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Gydytoja-kosmetologė Evelina Sinkevičienė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 12, 2017, 10:16 AM

Gydytoja-kosmetologė Evelina Sinkevičienė, sukaupusi didžiulį žinių ir patirties bagažą, dalina naudingus patarimus, kaip prižiūrėti ir puoselėti veido odą, "Lietuvos ryto" televizijos žiūrovams laidoje "Švytintis veidas" (penktadieniais, 16:50 val. arba www.lrytas.lt).

Evelina pabrėžė, jog rūpinimasis veido oda prasideda nuo taisyklingos ir pilnavertės mitybos. "Nesubalansuotos dietos, kuriose trūksta vienų ar kitų maisto medžiagų, be abejo, atsiliepia ir mūsų odos išvaizdai", - sakė E.Sinkevičienė. 

- Kokius maisto produktus reikėtų vartoti, o kokių atsisakyti, kad galėtume džiaugtis sveika veido oda?

- Norint džiaugtis sveika oda, pirmiausia reiktų maitintis pilnavertiškai. Stipriausiai veikia odą vitaminai, mineralai ir, be abejonės, vanduo. Jis yra sveikos, gražios odos pagrindas. Vandens per dieną turime išgerti bent 1,5-2 litrus. Rekomenduoju valgyti produktus, kuriuose gausu vitamino C – citrusinius vaisius, špinatus, braškes, pomidorus. Vitaminas E – stiprus antioksidantas, saugantis nuo odos senėjimo. Jo galime rasti grūdinėse kultūrose, žirniuose, pupelėse, pieno produktuose. 

Vitaminas A, kuris būtinas odos atsinaujinimui, randamas žuvų taukuose, kiaušiniuose, morkose, salotose, kopūstuose. Taip pat, ypač svarbus vitaminas PP (B3), kuris padeda išlaikyti odos drėgmę. Jį organizmas įsisavina valgant grikius, bulves, liesą mėsą. Cinkas, kaip mineralas, reguliuoja riebalų gamybą odoje. Jo trūkumas skatina spuogų atsiradimą. Cinko gausu grūdinėse kultūrose. Vis daugiau reikšmės teikiama omega 3 rūgštims bei vitaminui D.

Reikėtų vengti maisto, kuriame yra dažiklių, kvapiklių, nenatūralių priedų. Gazuoti gėrimai, kofeinas, perdirbti riebalai, rafinuoti angliavandeniai, taip pat nėra odos draugai.

- Kaip pasirinkti tinkamas priemones veido priežiūrai? Kaip žinoti, kokie produktai yra tinkami būtent mūsų odai?

- Pirmiausiai reiktų pasitikėti profesionalais – kosmetologais, dermatologais, išmanančiais veido odos tipus bei kosmetikos priemonių sudedamąsias dalis. Klauskite jų patarimo, nes skaitant etiketes pasirinkti sudėtinga. Taip pat, svarbu bandyti. Juk turite jaustis maloniai naudodamos veido priežiūros priemones. Tik pati išbandžiusi pasirinksite jums labiausiai patinkantį ir tinkantį kremo, serumo, pienelio kvapą, tekstūrą, konsistenciją. Oda pati jums leis suprasti.

- Ko gero, dauguma moterų tiksliai nežino, koks yra jų odos tipas. Kokie yra skiriamieji riebios ir sausos odos bruožai?

- Sausa oda turi beveik nematomas poras, dažnai  smulkių raukšlelių, raudonų ar net šerpetojančių dėmelių. Ją stipriai veikia išorės veiksniai, tokie kaip šaltis, vėjas, temperatūrų skirtumai. Tokia oda gali tapti šiurkščia, pleiskanota, sutrūkinėti.

Riebi oda pasižymi išsiplėtusiomis poromis, yra stora, blizgi, dažnai gali atsirasti spuogų. Tokia oda yra gan problemiška ir ją prižiūrėti nelengva, bet ji linkusi lėčiau senti, kas yra didžiausias jos privalumas.

Dažnai moterys nuspėja savo veido odos tipą, pagal išsakomus skundus. Tik joms trūksta žinių kaip odą prižiūrėti tinkamai.

- Dauguma moterų veidą mėgsta prausti karštu vandeniu. Ar tai nėra kenksminga? Apskritai su kokiu vandeniu derėtų plauti veido odą: karštu, šiltu, drungnu?

- Tikrai nerekomenduoju veido odą prausti karštu vandeniu. Tai skatina riebalų išsiskyrimą, todėl kemšasi poros, oda užsiteršia. Veidą reiktų prausti vėsiu vandeniu, naudojant prausiklį, parinktą pagal veido odos tipą.

- Vis populiaresnės tampa namuose gaminamos veido kaukės. Ką manote apie jas? O gal geriau rinktis veido kaukę iš parduotuvės?

- Moterys, mėgstančios natūralumą, dažnai bando įvairias namuose pagamintas veido odos priežiūros priemones. Uždėjus ant odos agurko ar grietinės odai gal ir nepakenksime, tačiau kaukės, kuriomis prekiaujama parduotuvėse, turi turtingą sudėtį, ne vien vandenį ar riebalus, kaip, pvz., agurkas ar grietinė. Jie sukurti pažangiausių technologijų pagalba, išbandyti laboratorijose ir skirti odos priežiūrai, ne salotoms. 

Taip pat, naudojant „pirktines“ veido kaukes mažesnė tikimybė, kad ji sudirgins odą, nes jų sudėtis subalansuota, o sudedamosios dalys yra atitinkamos koncentracijos. Aš rekomenduoju naudoti kaukes, kurių vienintelė paskirtis - spręsti odos problemas. Naudoti „pirktines“ kaukes yra patogu ir malonu. Jos supakuotos taip, kad jas lengva tepti ar dėti ant veido, turi malonų kvapą, kas leidžia papildomai ir pailsėti bei pasimėgauti.

- Šiandien egzistuoja daugybė mitų apie pieno produktų vartojimą. Ar pieno vartojimas veikia veido odą?

- Kaip reikėtų taisyklingai rūpintis veido oda? 

- Svarbiausias ryto ir vakaro veido priežiūros ritualas yra jo nuvalymas. Ryte nuo susikaupusių per naktį riebalų, vakare nuo makiažo, susikaupusių nešvarumų. Kitas priemones rinkitės individualiai, pagal poreikį, atsižvelgiant į veido odos tipą, amžių, sezoną. Man labiausiai patinka vadinamas K-Beauty protokolas, kurį rekomenduoja Korėjos grožio specialistai. Jį galėčiau rekomenduoti kiekvienai. 

- Veido priežiūros priemonių apstu. Kaip derėtų išsirinkti kokybiškus produktus, į ką atkreipti dėmesį? Kokių sudedamųjų dalių neturėtų būti veido odos priežiūros produktuose?

- Produktus reiktų įsigyti jiems parduoti skirtose vietose, tuomet gausite patikimus, sertifikuotus produktus. Visada rekomenduoju pasitikėti žinomais prekiniais ženklais, taip pat pasitarti su profesionalais, kurie jums rekomenduos tinkamiausią kosmetiką. 

Vargu, ar visiškai pavyks išvengti chemijos produktų sudėtyje, kadangi ji privaloma, siekiant prailginti veido priežiūros priemonių galiojimo laiką. 
Tačiau sudėtinių dalių, kurios naudojant dideliais kiekiais gali būti žalingos, kosmetikoje taip pat gausu. Pavojingiausi mūsų odai yra parabenai, naftos perdirbimo produktai, tokie kaip parafinas, taip pat sintetiniai vaškai, aliejai, kvapai. 

Paprasčiausias būdas, kaip atpažinti odos priežiūros produktus, kuriuose gausu žalingų medžiagų, atkreipti dėmesį į jų galiojimo laiką. Jis neturėtų būti ilgesnis nei 1 metai. Paskui galima ir atidžiau panagrinėti produkto sudėtį. Dabar tikrai pakanka informacijos, tik reikia skirti laiko analizei, palyginimui.

- Kaip veido oda reikėtų rūpintis atšilus orui? Ar būtinai naudoti kremą apsaugantį nuo saulės spindulių?  O galbūt paplūdimyje galima nenaudoti apsauginio kremo?

- Atšilus orui renkamės lengvesnės tekstūros veido priežiūros priemones, kurios neužkemša porų, leidžia odai kvėpuoti. Pasikeitusi odos būklė pati jums “pasako”, kada ji jaučiasi negerai. 

Apsauginį kremą nuo saulės būtina naudoti visus metus, ne tik vasarą, kadangi jis apsaugo ne tik nuo senėjimo, bet ir nuo pigmentinių dėmiu, odos ligų. Tiesiog vasarą renkamės priemones su didesniu UV filtru. Rinkdamiesi apsauginį kremą, pasitarkite su specialistais. Jie rekomenduos tinkamiausius produktus, įvertinę jūsų odos tipą, atsižvelgę į vietą, kur planuojate leisti vasarą, nes skiriasi saulės indeksas Lietuvoje ir šiltose šalyse.

- Ar makiažo naudojimas kenkia veido odai? Galbūt reikėtų stengtis naudoti kuo mažiau dekoratyvinės kosmetikos?

- Kokybiška dekoratyvinė kosmetika odai nekenkia, tačiau būtina ją kas vakarą kruopščiai nuvalyti, leisti odai pailsėti. Jei veidas prižiūrimas, tuomet gera odos būklė tiesiog natūraliai nereikalauja daug makiažo, kadangi ir be jo atrodo puikiai. Rekomenduoju pirmiausia investuoti į sveiką odą.

- Visos moterys kuo ilgiau nori turėti jaunatvišką veido odą, o atsiradus pirmosioms raukšlelėms ima naudoti veido kremus. Kelerių metų moterims reikėtų pradėti naudoti kremus, kurie nutolina raukšlių atsiradimą?

- Dabar vis rečiau rekomendacijos skirstomos pagal amžių, kadangi keičiasi mūsų gyvenimo būdas, įpročiai. Reiktų atsižvelgti į konkrečią odą ir situaciją. Bendrai, būtų galima sakyti, kad pirmosios raukšlelės atsiranda maždaug 30. Tokio amžiaus reiktų pradėti stipriau drėkinti odą. Gilesnės raukšlės pastebimos 40-ies. Tada praverčia turtingesnės sudėties kremai. Tai bendros gairės. Aišku viena, jog oda reikia rūpintis visada, kada matome jog jos pačios resursų nebeužtenka.

- Kokias veido priemones reikėtų naudoti pavargusiai veido odai? Kaip ją atgaivinti?

- Pirmiausiai gerai išsimiegoti, visiškai mesti rūkyti, sumažinti kofeino bei alkoholio suvartojamą kiekį. O tada imtis prižiūrėti odą pagal visus anksčiau išvardintus punktus kasdien. O jei norima greito efekto, tuomet masažas, veido kaukė gali padaryti stebuklą tam kartui.

- Kaip dažnai reikėtų apsilankyti pas kosmetologę: veido valymui ir panašioms procedūroms? 

- Individualu. Geriausia tokį poreikį aptarti su savo kosmetologe. Paprastai, normaliai, ne probleminei odai, veido valymas rekomenduojamas porą kartų per metus. Na o masažais, įvairiomis intensyvesnėmis procedūromis veido odai prižiūrėti galima mėgautis gerokai dažniau. 

 

10 svarbiausių priežiūros žingsnių pagal gydytoją-kosmetologę Eveliną Sinkevičienę:

1. Odos nuvalymas pasirinktu valikliu (vakare).
2. Odos prausimas su prausikliu ir vandeniu (ryte, vakare).
3. Šveitiklio naudojimas (1-2 kartus per savaitę).
4. Toniko naudojimas (ryte, vakare).
5. Serumo naudojimas (kasdien ar pagal poreikį).
6. Koncentratai, ampulės, "boosteriai" (pagal poreikį).
7. Kaukės naudojimas (1-2 kartus per savaitę).
8. Paakių kremo naudojimas (ryte, vakare).
9. Veido kremas, parinktas pagal veido odos tipą, sezoną, skirtingas rytui ir vakarui (kasdien ryte ir vakare).
10. Apsauga nuo saulės (ryte kasdien, net ir žiemą).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.