Ar yra produktų, kuriuos privalu naudoti norint ilgiau išsaugoti odos jaunystę?

Labai dažnai moterys manęs klausia, kokias svarbiausias odos priežiūros priemones reikia naudoti. Ar yra produktų, kuriuos privalu naudoti norint tinkamai rūpintis oda ir ilgiau išsaugoti jos jaunystę?

 Jautriai odai itin svarbi tinkama priežiūra.<br> 123rf nuotr.
 Jautriai odai itin svarbi tinkama priežiūra.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Urbanavičienė

Jun 14, 2017, 4:09 PM, atnaujinta Jun 14, 2017, 4:10 PM

Jautrumas mūsų dienomis yra dažnai įprasta odos savybė. Ir visiškai nesvarbu odos tipas. Vieno oda jautriai reaguoja į oro sąlygas ar saulę, kito – į mitybą ar tiesiog naudojamą kosmetiką, todėl labai svarbu tinkamai ir švelniai prižiūrėti jautrią odą ir gerai ja rūpintis, o ne erzinti papildomais dirgikliais. Taigi, keletas patarimų, kaip prižiūrėti jautresnę tapusią odą, kaip gerinti jos būklę ir ko labiausiai reikėtų vengti.

Vienas svarbiausių dalykų, kai kalbame apie jautrią odą, yra švelnios priežiūros priemonės. Kosmetika gali turėti didelę įtaką jautrios odos būklei. Jei naudojama netinkama ir odą erzinanti kosmetika, odos jautrumas gali tapti nuolatine problema.

Oda tapti jautresnė dėl netinkamų priemonių naudojimo gali nebūtinai iš karto – tai gali atsitikti ir ilgiau naudojus kosmetikos produktus. Jei taip nutiko, reikėtų nenaudoti vieno ar kito produkto tam tikrą laiką, kad suprastumėte, kas erzina odą.

Apsišarvuokite kantrybe, nes odos būklė nepagerės per parą – gali prireikti kelių savaičių ar net mėnesių. Taip pat svarbu įvertinti turimų priežiūros priemonių ir dekoratyvinės kosmetikos sudėtyje esančias medžiagas ir pašalinti produktus, kurie gali suerzinti ir alergizuoti odą.

Štai keletas dalykų, į kuriuos reikėtų atkeipti dėmesį peržiūrint turimą kosmetikos krepšelį:

Kvapai. Geriausia būtų naudoti bekvapes priemones ir visai nesvarbu, ar kvapai sintetiniai, ar natūralūs (eteriniai aliejai). Kvapuose esantys alergenai yra didžiausi ir dažniausi odos suerzinimo ir alerginės reakcijos sukėlėjai, ir jų tikrai rasite ir natūraliuose, ir sintetiniuose kvapuose.

Erzinančios medžiagos. Gaminant kosmetiką naudojama tikrai nemažai medžiagų, kurios, kaip įrodyta mokslo, gali suerzinti odą, todėl jautriai odai reikėtų naudoti priemones, kuriose nebūtų tokių medžiagų kaip alkoholis, mėtos, mentolis, eukaliptai, citrusiniai vaisiai, cinamonas, anyžiai, kamparas, hamameliai, čiobreliai, citrinžolės, levandos, pankoliai, pačiuliai, aitriosios paprikos ir panašios medžiagos.

Prausikliai. Ypač svarbu naudoti švelnią priemonę makiažui ir nešvarumams pašalinti. Rinkitės priemones, kurios turėtų daug raminančių elementų ir neturėtų aršių paviršiaus aktyviųjų medžiagų, tai sodium lauryl sulfate, TEA-lauryl sulf sodium cocoate, cocamide DEA/MEA, sodium palmate, sodium C14-16 olefin sulfonate. Muilo taip pat neturėtų būti tarp jautrios odos priežiūros priemonių. Ieškokite prausiklių, kurių sudėtyje būtų šios aktyviosios paviršiaus medžiagos: lauric acid, sodium laureth-13 carboxylate, poloxamer 184, disodium cocoyl glutamate, soapwort, arachidyl glucoside, disodium cocoamphodiacetate, lauryl alcohol, coco glucoside, sodium cetearyl sulfate, sodium lauroyl lactylate, sodium cocoyl isethionate, lauryl glucoside, sodium cocoamphoacetate, magnesium laureth sulfate, glyceryl oleate ir kiti. Jos yra gerokai švelnesnės, tad rizika suerzinti odą yra labai minimali.

Odos šveitimas. Pagrindinė taisyklė – griežtai jokio mechaninio odos šveitimo, aštrių kempinėlių, veido valymo šepetėlių, mikrodermabrazijos ir panašių priežiūros procedūrų. Tai tik papildomai erzins odą ir silpnins jos apsauginį barjerą. Būkite atsargūs ir su rūgštinėmis šveitimo priemonėmis. Geriausias pasirinkimas – šveitikliai su salicilo rūgštimi, jie ne tik valo odą, bet ir ramina uždegimą bei mažina paraudimus. Atsargiai bandykite šveitiklius su AHA rūgštimis – glikolio, pieno, obuolių (malatu).

Apsauga nuo saulės. Tai privaloma ne tik jautriai odai, tačiau jai tokiai tapus tai pasidaro dar svarbiau. Saulės spinduliai taip pat gali pabloginti jautrios odos būklę. Apsaugai nuo saulės naudokite priemones su mineraliniais filtrais (titano, cinko oksidu) – jie švelnesni, beveik negali suerzinti odos, aišku, labai nesma-gu, kad sunkiau pasiskirsto ant odos ir palieka baltų žymių. Todėl galite atsargiai pabandyti ir kremus su sintetiniais filtrais. Jei matote, kad oda juos toleruoja, naudokite juos – jie geriau pasiskirsto ant odos ir nepalieka žymių. Dabar, atėjus pavasariui, odos apsauginės priemonės turėtų turėti mažiausiai spf 30 apsaugą.

Naudingos medžiagos kremuose. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į raminančias ir uždegimus slopinančias medžiagas. Labiausiai šiomis savybėmis pasižymi ramunėlės, įvairios arbatos, saldymedžiai, varnalėšos, lotosų sėklos, arbatmedžių aliejus (nedideliais kiekiais), meškauogės, raugerškiai, avietės, sojos, medaus ekstraktas, avižos, vitaminai C ir B3, beta gliukanai, chitozanas, propolis, salicilo rūgštis. Būkite atsargūs su vitaminu A ir retinoliu. Naudokite produktus, kuriuose būtų stiprių drėkiklių, galinčių ne tik drėkinti, bet ir stiprinti odos apsauginį barjerą, – tai hialuronas, glicerinas, proteinai, ceramidai, aminorūgštys, šlapalas, cholesterolis, peptidai, glikozaminoglikanai ir pan. Taip pat svarbią apsauginę funkciją atlieka antioksidantai – apie juos išsamiau galite pasiskaityti mano knygoje „Protingas grožis: švytinčios odos biblija“.

Tai būtų pagrindiniai dalykai, padėsiantys kovoti su jautria oda. Turite atidžiai rinktis priemones ir stebėti odos reakciją į jas. O tokie kosmetikos gamintojų užrašai kaip „hipoalerginis“, „be alergenų“, „be parabenų“, „be dirgiklių“ neturėtų paveikti jūsų sprendimo pirkti produktus, nes tai tik reklaminiai teiginiai, padedantys didinti pardavimo mastą, o ne parodantys tikrąsias produkto savybes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.