Amžinos šlovės kaina: šokiruojantys Holivudo ikonų grožio ritualai

Grožio, seksualumo ir elegancijos samprata laikui bėgant keičiasi, tačiau klasika neįsileidžia nieko naujo. XX amžiaus elegancijos, seksualumo ir santūrios erotikos pažibos Marilyn Monroe, Joan Crawford, Marlene Dietrich ir Audrey Hepburn standartus diktuoja iki šių dienų. Kokios jų neblės-tančio grožio paslaptys?

 Audrey Hepburn ir Marilyn Monroe. <br> ViDA Press nuotr.
 Audrey Hepburn ir Marilyn Monroe. <br> ViDA Press nuotr.
Joan Crawford.<br> ViDA Press nuotr. 
Joan Crawford.<br> ViDA Press nuotr. 
Marilyn Monroe.<br> ViDA Press nuotr. 
Marilyn Monroe.<br> ViDA Press nuotr. 
Gloria Grahame.<br> ViDA Press nuotr. 
Gloria Grahame.<br> ViDA Press nuotr. 
Audrey Hepburn.<br> ViDA Press nuotr. 
Audrey Hepburn.<br> ViDA Press nuotr. 
Marlene Dietrich.<br> ViDA Press nuotr. 
Marlene Dietrich.<br> ViDA Press nuotr. 
Audrey Hepburn. <br> ViDA Press nuotr. 
Audrey Hepburn. <br> ViDA Press nuotr. 
 Gloria Grahame.<br> ViDA Press nuotr. 
 Gloria Grahame.<br> ViDA Press nuotr. 
 Joan Crawford.<br> ViDA Press nuotr. 
 Joan Crawford.<br> ViDA Press nuotr. 
 Marilyn Monroe. <br> ViDA Press nuotr. 
 Marilyn Monroe. <br> ViDA Press nuotr. 
 Marlene Dietrich. <br> ViDA Press nuotr. 
 Marlene Dietrich. <br> ViDA Press nuotr. 
 Audrey Hepburn. <br> ViDA Press nuotr. 
 Audrey Hepburn. <br> ViDA Press nuotr. 
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

Oct 21, 2017, 9:54 AM, atnaujinta Oct 21, 2017, 9:57 AM

Kiekviena moteris turi savo grožio ritualus, kuriais tyliai, bet noriai dalijasi su kitomis. Ikonomis tituluojamos moterys taip pat ne išimtis – legendomis apipintą XX amžiaus gražuolių žavesį šiais laikais, ko gero, atkurti nėra taip sunku. Kaipgi atrodė Holivudo grožio deivių ritualai ir kokia buvo jų žavesio kaina?

Aktorės J.Crawford grožis apipintas legendomis apie negirdėtus ritualus, dažnai itin skausmingus, kuriuos ji atskleidė 1971 metais išleistoje biografijoje. Vienas išraiškingiausių moters veido bruožų – didelės akys. Nesuklyskite, tai – ne tik gamtos dovana, jas grožio deivė puoselėjo vonelėmis. Joan akys spindėjo nuo boro rūgšties, kuri buityje buvo naudojama sunkiai išvalomoms dėmėms, vabzdžiams daržuose naikinti ir žaizdoms dezinfekuoti. Nors boro rūgštis šiandien yra daugelio akių lašų sudedamoji dalis, Joan ja piktnaudžiavo.

Aktorė taip pat naudojosi kitų moterų grožio paslaptimis. Vieną ritualų pasivogė iš Katharine Hepburn – spindinčias garbanas puoselėjo trinkdama plaukus kiaušiniais. Keturi žali kiaušiniai, šlakelis raudonojo vyno arba romo, ir turite J.Crawford šampūną.

Toms, kurių riebūs plaukai, grožio legenda turėjo senamadišką patarimą – moteris maišydavo avižinius dribsnius su šiltu vandeniu, medumi, hamamelių ekstraktu, kepimo milteliais ir kiaušiniu.

Šiais grožio ritualais Joan mielai dalijosi su viso pasaulio moterimis ir pabrėždavo, kad visa tai reikia atlikti prieš grįžtant vyrui.

„Europietės šiuos grožio triukus žino jau daugybę metų. Jų vyrai nė nenutuokdavo apie tai, nes damos grožio procedūras atlikdavo dienos pabaigoje, prieš pat jų vyrams grįžtant namo. Taip daroma dėl to, kad su ant veido džiūstančia kauke atrodai taip pat tragiškai kaip ir su plaukų suktukais“, – savo biografijoje rašė Joan.

Garsioji aktorė taip pat atskleidė vieną svarbiausių savo ginklų – veido išraišką sakant žodelį „taip“. Pasak Joan, privalomas jaunystės ir grožio elementas – šypsena.

„Nė viena grožio priemonė nepadės, jei būsite kuo nors nepatenkintos. Ar kada nors pastebėjote, kad sakydamos „ne“ atrodote kaip akmeninio veido vienuolių mokyklos mokytoja? Nors, žinoma, moteris visuomet juk negali sakyti „taip“, kaip tai daro Marilyn Monroe“, – kritikos strėlių gražuolei negailėjo Joan. Ji aktorę laikė vulgaria ir pernelyg saldžia.

Dabar M.Monroe – grožio ir seksualumo simbolis, tačiau kelias iki šio titulo buvo sunkus ir kupinas kritikos. Nepakartojamo žavesio moteris kartą atskleidė karščiu degančių raudonų lūpų paslaptį – ji naudojo 5 skirtingus lūpų dažus ir blizgius. Tamsiai raudonu pieštuku moteris apvesdavo lūpų kampučius, kiek švelnesnį atspalvį, kad suteiktų putlumo, naudodavo lūpų centre, o ryškiai raudonus tonus naudodavo iškiliose lūpų vietose.

Taip sudėtingai pasigražinti dažnai trukdavo net valandą, tačiau ne veltui – šį triuką moterys naudoja ligi šiol.

Kitas M.Monroe įprotis buvo labai intymus – ji miegodavo su liemenėle. Taip moteris stengėsi krūtinę išlaikyti standžią ir palaikyti dailią formą.

Aktorė turėjo ir daugiau paslapčių – į liemenėlę dažnai įsprausdavo stiklo rutuliukų arba įsiūdavo tris sagutes, kurios sukurdavo standžių spenelių įspūdį.

Skaisčiaveidė M.Monroe garsėjo balta it drobė oda. Švytintį veidą ji puoselėjo įvairiais kremais, kad apsaugotų nuo saulės spindulių ir suteiktų spindesio, mat mėgo jaustis „blondine nuo galvos iki kojų“. XX amžiaus viduryje moterys ypač uoliai pabrėždavo veido skaistumą nusiskusdamos plaukelius, tačiau M.Monroe griežtai atsisakydavo šio triuko, mat veido plaukeliai prieš kameras suteikdavo jos veidui spindesio.

Vos 24-erių išsiskyrusi kino deivė Gloria Grahame jautė didelį spaudimą atitikti Holivudo grožio standartus.

Tuometės tobulybės išvaizda buvo artima šių dienų standartams – kaip niekas kitas buvo aukštinamos putlios lūpos. Gloria tapo tikra grožio auka – jos viršutinė lūpa buvo visiškai paralyžiuota nuo daugybės plastinių operacijų.

Baimindamasi, kad praras vaidmenis kine, Gloria ėmėsi neįprastų būdų išlaikyti grožį – už lūpos kišdavo vatos, kad suteiktų putlumo. Šis grožio ritualas filmavimo aikštelėje sukeldavo nepasitenkinimo bangų, mat kolegoms tekdavo nuolat stabdyti filmavimą ir laukti, kol Gloria tualete pasikeis vatos tamponus ir iš naujo pasidažys lūpas.

Kita Holivudo dievaitė M.Dietrich, pasiekusi karjeros aukštumas, buvo daugiausia apmokama aktorė. Būdama atvirų pažiūrų ir neslėpdama savo biseksualumo ji be konkurencijos pelnė sekso simbolio titulą.

M.Dietrich buvo gerai žinoma dėl narciziško elgesio filmavimo aikštelėje, ypač dėl perukų.

Marlene plaukai buvo prasti, bet tai žinojo tik artimiausi žmonės. Holivudo plaukų stilistas Maxas Factorius į jos auksines sruogas įveldavo tikrų aukso dulkių, kad suteiktų joms spindesio ir vizualiai padidintų apimtį.

Tuo metu tikro aukso dulkių uncija kainavo 60 dolerių (šių laikų atitikmuo būtų 842 doleriai), kiekvienam Marlene perukui prireikdavo pusės uncijos dulkių, kad būtų sukurtas ikoniškasis auksinių garbanų įvaizdis.

Savo biografijoje Marlene plaukų stilistas Maxas pasakojo, kad nemėgo švaistyti pinigų kurdamas įvaizdį filmavimo aikštelėje. Netikrus plaukus, kurie buvo naudojami aktorės šukuosenai pagražinti, jis iššukuodavo ir iš kiekvieno peruko galėdavo susirinkti iškritusių aukso dulkių, kurių vertė – 23 doleriai (šių laikų atitikmuo – 322 doleriai).

M.Dietrich stilius ir gyvenimo būdas buvo garsiai aptarinėjami, mat moteris nevengė romanų su įtakingais ir garsiais vyrais – jos meilužių sąraše puikavosi Johnas Wayne’as, netgi prezidentas Johnas F.Kennedy ir jo tėvas Joe.

Kalbant apie ikonišką grožį negalima nepaminėti vienos žaviausių visų laikų moterų – A.Hepburn. Tiek vidinis, tiek išorinis grožis buvo neatsiejama jos įvaizdžio dalis – XX amžiaus Holivudo elito atstovė sugebėjo sukurti savo vardo kultą.

Ilgos, tankios Audrey blakstienos iki šiol yra vienas didžiausių idealų – jos pabrėždavo išraiškingas aktorės lašo formos akis.

Aktorės sūnus Seanas 1999 m. išleistoje knygoje apie motiną A.Hepburn rašė, kad elegancija alsuojantį jos stilių kūrė makiažo meistras Alberto de Rossi. Tobuloms blakstienoms jis naudodavo daug tušo, o vėliau kiekvieną jų atsargiai atskirdavo sąvaržėle. A.de Rossi buvo nuolatinis Audrey palydovas, mat buvo atsakingas už grožio standartu tapusios detalės kūrimą.

Parengė UGNĖ MINGĖLAITĖ

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.