Dainininkė Ingrida Martinkėnaitė išdavė dailios figūros paslaptis

Grupės „69 danguje“ narė Ingrida Martinkėnaitė (39 m.) prieš keletą mėnesių įkūrė sveikos gyvensenos tinklaraštį „Su Ingrida“, kuriame dalijasi asmenine patirtimi, kaip paskatinti save sportuoti, kokius maisto produktus vartoti, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „Stilius“

Ingrida per dieną išgeria  2,5–3 litrus vandens.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Ingrida per dieną išgeria 2,5–3 litrus vandens.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Ingrida Martinkėnaitė.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Ingrida Martinkėnaitė.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Vykdama į koncertus su Karina Krysko ir Nijole Pareigyte (centre) Ingrida pasiima dėžutę sveiko maisto.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Vykdama į koncertus su Karina Krysko ir Nijole Pareigyte (centre) Ingrida pasiima dėžutę sveiko maisto.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Rita Piliponytė

Nov 2, 2017, 6:30 AM

Idėją moteris brandino seniai, nes pati dažnai sulaukdavo klausimų, kaip išsaugo puikią figūrą, kaip sveikai maitintis. „Viskas kilo iš asmeninės patirties, todėl sukūriau erdvę, kurioje šiomis temomis galime bendrauti atvirai. Pasidalyti savo sėkmės ir grožio receptais labai naudinga, kai nori įkvėpti ir kitus. Juk kartais tiesiog pritrūksta paskatų, jėgų, noro“, – įsitikinusi Ingrida.

– Ingrida, pati daugybę metų sukatės scenoje ir iš šalies atrodo, kam dailiai, lieknai moteriai papildomai dėti pastangas dėl figūros?

– Galbūt atrodo, kad nieko man dėl to nereikia daryti, tačiau taip atrodau dėl darbo su savimi. Lengviau dėl to, kad man nereikia mesti svorio, o tik palaikyti jį stabilų: sveikai maitinantis, sportuojant ir nesilaikant drastiškų dietų. Tai daryti reikia nuolat.

Neslėpsiu, kartais tenka prisiversti išeiti iš namų pasportuoti, bet juk jei jau išeini pasiruošęs – atgal namo negrįši. (Juokiasi.) Polinkį valgyti ar patinginiauti turiu kaip ir visi. Tai – žmogiška. Tačiau mano kūno linijos – nuolatinis darbas su savimi.

– Kokios esminės trys mitybos taisyklės, kurių derėtų laikytis siekiant figūros pokyčių?

– Pirmiausia, reikia siekti, kad sveikos gyvensenos normos taptų įpročiu, rutina, nuolatiniu gyvenimu. Naudinga atsisakyti lengvųjų angliavandenių ir riboti suvartojamą cukraus kiekį, skaityti maisto produktų etiketes. Neperku varškės sūrelių, desertų, juose – nežmoniškai daug cukraus. Taip pat negeriu vaisvandenių.

Antroji taisyklė – gerti kuo daugiau vandens. Tai reikėtų nusistatyti pagal kūno svorį, poreikius, gyvenimo ritmą. Man optimalus kiekis yra 2,5–3 litrai per dieną.

Trečioji – druskos vartojimas. Regis, skanu, bet vėliau tai gali paskatinti įvairias ligas. Juk yra daugybė būdų, kuo pakeisti druską, kad ir prieskoninėmis žolelėmis. Gomurį prie to pratinti reikėtų pamažėle.

– Ar nebuvo sunku staiga atsisakyti įprasto mitybos ritmo? Juk tai, kas jau nusistovėję, pakeisti labai sunku.

– Jei tai būčiau nutarusi vieną dieną ir staiga pradėjusi iš esmės keisti mitybos įpročius, būtų buvę sunku. Dietų negaliu laikytis todėl, kad neturiu valios. (Šypteli.) Kartais juk norisi ir vaisių, jais galima mėgautis rytais. Iš esmės pakeisti gyvenimo būdo iškart ir nepavyktų. Manau, iš pradžių galima atsisakyti saldumynų, ilgainiui jų tiesiog pradėjau vengti ir parduotuvėse. Juk jei turi namuose, tai ir suvalgai. (Juokiasi.) Po mėnesio galima pradėti reguliuoti vandens kiekį, nors iš pradžių prie to priprasti sunkoka. Vandenį gardinu agurkais ar granatų uogomis. Mano dukra tokį vandenį irgi labiau mėgsta gerti.

– Tačiau kiekviena moteris kartais tikrai užsinori kokio deserto ar pyrago... Kaip tam atsispirti?

– Mano būdas – kartais leisti pamaloninti sielą ir kūną kokiu nors desertu. Juk dėl tokių malonumo akimirkų ir gyvename. Kitu atveju įsprausi save į rėmus – o tai skatina nemalonius pojūčius – ir nenorėsi laikytis sveikos gyvensenos. Tačiau išlygos turi būti už gerus darbus.

– Ar namuose maistą gaminate pati? Kaip semtis idėjų virtuvėje, kai, atrodo, ir to negalima, ir ano?..

– Įdomiausia, kad visiškai supaprastėjo receptai. Dar mažiau laiko praleidžiu virtuvėje. Kuo mažiau apdorotas maistas – tuo sveikesnis. Dažnas sako, kad nespėja pavalgyti pusryčių. Pati jiems taip pat negaištu laiko rytais. Iš vakaro mėgstamą košę užpilu vandeniu, ryte ją kiek pašildau, paskaninu pagardais, ir ji paruošta. Neužima daug laiko.

Keletą kartų per dieną stengiuosi valgyti žalių daržovių, pridedu dar saują špinatų ar gražgarsčių. Ir padažams nebegaištu laiko – puikiai tinka pašlakstyti alyvuogių aliejumi. Dukrai taip pat tai skaniausios salotos. Vaikai – puikus pavyzdys. Juk jiems kuo paprastesnis maistas – tuo skanesnis.

– Jūsų kasdienybėje vis dar daug koncertų, kartais tenka skubėti iš vieno Lietuvos galo į kitą. Atlikėjai dažniausiai valgo kas pakliūva po ranka. Kaip gelbėtis tokioje situacijoje?

– Anksčiau su merginomis tikrai dažnai suvalgydavome maisto, siūlomo degalinėse. O ir stabtelėjusios kavinėje dažnai dėl laiko stokos negalime ilgai rinktis, valgyti tą ar aną. Bet bėgant laikui visos išmokome įsidėti maisto dėžučių, kuriose viršų ima daržovės. Įsidedi agurko, šiaudeliais pjaustytų morkų. Tuomet ir nebesinori nei traškučių, nei riešutų. (Šypteli.)

– Ką patartumėte tiems, kuriems laikas sporto salėje nėra pats maloniausias?

– Ir manęs visos tos geležys sporto klubuose netraukia. Radau puikią alternatyvą – bėgimą.

Gyvename šalia Vingio parko, su šeima daug laiko praleidžiame vaikščiodami lauke, ir laikas tarsi prabėga, kai turi įvairių temų, apie ką pasikalbėti. Priverstinai nieko nereikia daryti, svarbu atrasti širdžiai mielą veiklą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.