Kosmetologė papasakojo, ką būtina žinoti apie brandžios odos priežiūrą

Veido oda išduoda moters istoriją, o kiekviena raukšlelė atspindi tam tikrą gyvenimo įvykį. Biologinis odos senėjimas prasideda sulaukus 25-erių metų, nuo 35-erių organizme mažėja estrogeno, progesterono gamyba, plonėja poodinis riebalinis sluoksnis, elastinis odos pluoštas tampa nebe toks tamprus. Keturiasdešimties sulaukusių moterų oda jau vadinama brandžia ir reikalauja ypatingos priežiūros. Kaip nepasimesti šiuolaikinių technologijų ir kosmetikos priemonių gausoje?

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 7, 2018, 4:29 PM, atnaujinta Apr 12, 2023, 10:24 AM

„Brandžią odą dažniausiai pažinsime iš smulkių, gilesnių raukšlių, odos sausumo, stangrumo trūkumo, veido kontūrų pasikeitimo, netolygaus odos atspalvio, ryškesnio kapiliarų tinklo ar pigmentinių dėmių.

Brandų amžių išduoda kaklo ir rankų raukšlės, ant jų ilgainiui atsiranda pigmentinės dėmės, išryškėja venos, – pasakoja profesionalios prancūziškos kosmetikos „Maria Galland“ kosmetologė Eglė Sasnauskienė – Dermos senėjimui daro įtaką gyvenimo būdas, stresas, ligos, miego trūkumas, netinkama odos priežiūra, saulė, šaltis, vėjas.

Svarbu prisiminti, kad norint pristabdyti odos senėjimą ja reikia pradėti rūpintis kuo anksčiau.“

Į klausimus atsako profesionalios prancūziškos kosmetikos „Maria Galland“ kosmetologė Eglė Sasnauskienė:

Brandi oda – kas svarbiausia, prižiūrint tokią odą?

– Viena svarbiausių taisyklių, prižiūrint brandžią odą – vengti visų faktorių, galinčių pakenkti lipidų sluoksniui ir mažinančių odos ląstelių regeneraciją. Šiems veiksniams priskiriama: muilas, UV saulės spinduliai, spirituoti gaminiai, aštrūs stambiagrūdžiai šveitikliai, nesubalansuotos dietos, stresas, užterštas oras, nekokybiškos kosmetikos priemonės.

Odos priežiūra po 40 nereikalauja daug laiko, pakanka tam skirti 10-15 minučių ryte ir vakare darbo dienomis ir šiek tiek daugiau savaitgaliais. Pagal galimybes reikėtų apsilankyti kosmetologo kabinete, kuris ne tik atliks jums tinkančią procedūrą, bet ir atsakys į iškilusius klausimus, padės susidaryti tinkamą odos priežiūros planą namuose.

Labai svarbu kosmetines priemones tepti pagal masažo veido linijas. Nestiprūs veido paplekšnojimai, užsitepus dieninį ar naktinį kremą, suaktyvins veido odos kraujotaką ir padės veikliosioms produkto medžiagoms geriau įsisavinti. Perkant kremus reikėtų atkreipti dėmesį, kad jie būtų skirti brandžiai odai, juose būtų antioksidantų – vitamino C, E, Q10, A (retinolio) senėjimą stabdančių ingredientų – ginkdmedžio, vynuogių, obuolių, Alpių rožių, pupelių ar aviečių lapų kamieninių ląstelių ekstrakto, artišoko lapų peptidų, makadamijos riešutų aliejaus ir t.t.

Brandžios odos priežiūrai rekomenduojama naudoti serumus, nes tai yra didelės veikliųjų medžiagų koncentracijos gaminiai. Reikėtų turėti bent du kremus veidui ir kaklui (maitinamąjį ir drėkinamąjį) ir, aišku, nepamiršti paakių zonai skirtų kosmetinių priemonių. Kaip ir veidą, taip ir rankas, reikėtų saugoti nuo saulės ir kasdien naudoti drėkinantį kremą su SPF.

Siekiant sustabdyti odos senėjimo procesus sukurti regeneruojantys kremai su G FACTOR – augimo faktoriumi, neleidžiantys odai išplonėti, skatinantys ląstelių regeneraciją. Brandžiai odai restruktūrizuoti į kosmetikos pramonę įvedami prabangūs ingredientai: ikrų, sraigių sekreto ekstraktai, 24 karatų auksas, bičių nuodai ir t.t. Dar vienas sparčiai į Lietuvos rinką žengiantis produktas, gerinantis odos elastingumą ir stangrumą – geriamasis jūrinės kilmės kolagenas.

– Bėgant metams odos elastingumas mažėja. Kaip pristabdyti šį natūralų senėjimo procesą?

– Šiuo laikotarpiu būtina pradėti naudoti kosmetinius preparatus su bioaktyviomis medžiagomis – tai gerina odos elastingumą. Lengvas masažas pagreitina medžiagų apykaitą, stimuliuoja mimikos raumenis, greičiau dingsta šlakai. Kosmetika „po 40“ turi būti efektyvi ir tausojanti. Neverta taupyti odos sąskaita ir pirkti pigiausius produktus.

– Kokios procedūros tinka brandžiai odai? Ar jos priklauso nuo sezoniškumo?

– Senėjimo procesui pristabdyti šiuolaikinė medicininė grožio industrija siūlo itin didelį pasirinkimą įvairių grožio procedūrų. Nuo paprasčiausių veido kaukių, veido odos raumenų stimuliavimo procedūrų, limfodrenažinių masažų, galvaninės srovės aparatinių stangrinančių procedūrų, mezoterapijų, biorevilitalizacijų iki 3D veido odos restruktūrizacijos kolagenu, botulino toksino injekcijų.

Daugelį procedūrų galima atlikti visus metus, išskyrus rūgštines procedūras – pastarąsias patartina atlikti atvėsus orams. Namų sąlygomis rekomenduočiau naudoti bent dvi skirtingas kaukes per savaitę.

Viena jų turi drėkinti ir prisotinti odą hialurono rūgštimi, kolagenu, o kita turėtų maitinti odą, todėl reikia rinktis produktus, kurių sudėtyje būtų aliejų ar sausai odai puikai tinkančio taukmedžio sviesto. Ypač efektyvūs – „Maria Galland“ produktai. Reikia nepamiršti, kad kaukę, kaip ir kremą, reikia rinktis pagal odos tipą.

Svarbu žinoti, jog oda maitinama ir iš vidaus vitaminų A, D, E, C, o geležies turintys maisto produktai turėtų būti kasdieniame brandžios moters mitybos racione. Emocinė būsena taip pat labai svarbi, norint kuo ilgiau išlaikyti stangrią odą. Streso hormonas – kortizolis naikina odos baltymus, paversdamas juos cukrumi, todėl geras miegas ir mokėjimas valdyti stresą – taip pat yra puikios procedūros, padedančios išsaugoti jaunystę.

– Kaip saulė veikia brandžią odą? Kokiomis priemonėmis ir procedūromis odą galima atgaivinti po vasariškų malonumų?

– UV spindulių poveikis nulemia net 90% priešlaikinio odos senėjimo požymių – šie pokyčiai vadinami fotosenėjimu. Dėl kolageno ir elastino skaidulų nykimo brandi oda yra išplonėjusi, todėl labiau pažeidžiama kenksmingų saulės spindulių. Pažeidžiamas melaniną gaminančios ląstelės, todėl sutrinka normalus odos pigmento gamybos procesas.

Atsiranda rusvų dėmių, vadinamų pigmentinėmis dėmėmis. Be to, UV spinduliai naikina pagrindinę stangrumą palaikančią medžiagą – kolageną ir slopina natūralius odos atsinaujinimo procesus. Dermoje vyksta distrofiniai pokyčiai, todėl atsiranda raukšlių.

Oda reikia rūpintis tiek prieš saulės procedūras, tiek ir po jų. Viena iš apsaugos nuo saulės spindulių priemonių – kremai su apsauginiu filtru (SPF). Po saulės vonių būtina gaivinti odą, naudojant drėkinamuosius kremus, kaukes, kurias reikia tepti dažniau – pavyzdžiui, kas antrą dieną dvi savaites.

Kaukių sudėtyje turėtų būti aktyvūs drėkinamieji komponentai: hialurono rūgštis, kolagenas, baltųjų trumų ekstraktas, natūralus alijošius, tamaridų sėklų ekstraktas.

Jojoba aliejai nuramina, pamaitina, sumažina smulkias raukšleles, intensyviai drėkina. Norint išvengti fotosenėjimo sukeltų padarinių, kremus reikėtų rinktis su vitaminais C, E, kofermentu Q10, hialurono rūgštimi, retinoliu, alfa hidroksi rūgštimis. Rekomenduojamos procedūros, kurios pagerins ir pagreitins odos atsinaujinimo procesus: cheminiai šveitimai, mikrodermabrazija, mezoterapija, biorevilitalizacija.

– Ar įmanoma penkiasdešimtmetei turėti trisdešimtmetės veido odą?

– Dvasia gali būti amžinai jauna, tačiau veidas – keisis. Svarbiausia, po tam tikro amžiaus tarpsnio, nenorėti atrodyti jaunesniu ir bėgančius metus priimti natūraliai, su tam tikra elegancija.

Būtina suvokti, kad senėjimas yra neišvengiamas, todėl džiaugtis dvidešimtmetės oda visą gyvenimą neteks. Kaip bebūtų, siekti ją tokią išlaikyti – patartina ir sveikintina. Moterys turi nepamiršti odą drėkinti, maitinti, apsaugoti nuo agresyvios aplinkos, skatinti atsinaujinimo procesus. Pilnavertė mityba, vanduo ir harmoningas gyvenimo būdas – neatsiejami grožio ir jaunystės komponentai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.