Kristina Savickytė: „Vaikai – geriausias būdas ugdyti suaugusiųjų kūrybiškumą“

Kūrybiškumas technologijų amžiuje – viena svarbiausių žmogaus savybių. Šis unikalus gebėjimas formuojasi nuo pat vaikystės, tačiau mažiesiems ūgtelėjus, kūrybiškumo gyslelė kartais ima ir pradingsta.

Aktorė Kristina Savickytė. <br>Organizatorių nuotr. 
Aktorė Kristina Savickytė. <br>Organizatorių nuotr. 
Aktorė Kristina Savickytė. <br>Organizatorių nuotr. 
Aktorė Kristina Savickytė. <br>Organizatorių nuotr. 
Aktorė Kristina Savickytė. <br>Organizatorių nuotr. 
Aktorė Kristina Savickytė. <br>Organizatorių nuotr. 
Aktorė Kristina Savickytė. <br>Organizatorių nuotr. 
Aktorė Kristina Savickytė. <br>Organizatorių nuotr. 
Aktorė Kristina Savickytė. <br>Organizatorių nuotr. 
Aktorė Kristina Savickytė. <br>Organizatorių nuotr. 
Aktorė Kristina Savickytė. <br>Organizatorių nuotr. 
Aktorė Kristina Savickytė. <br>Organizatorių nuotr. 
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Oct 18, 2018, 10:28 AM

Tad kaip šiuolaikiniame pasaulyje neišbarstyti kūrybiškumo? Aktorės Kristinos Savickytės knygoje „Kuriame pasaką su aktore Kristina Savickyte“, atsigręžiama į šimtmečių patikrintą kūrybinių gebėjimų ugdymo priemonę – pasakas. Autorė tiki, kad gyvename laike, kuomet ypatingą reikšmę įgyja paprasti kasdieniai dalykai ir buvimas drauge.

Kiekvieno žmogaus kūrybiškumas gali būti ugdomas visą gyvenimą bet kuriame žmogaus amžiuje, tačiau kartu reikia nepamiršti ugdyti(s) ir polinkį į kažką naujo, neįprasto. Tėvelius autorė ragina mokytis į pasaulį žvelgti plačiau, o netradicinių vaikų ugdymo būdų paieškoti kasdienybėje: „Įprasti daiktai labai greitai gali virsti kuo nors kitu, jeigu į juos pažiūrėsime kitaip. Manau, kad viskas, kas mus supa gali pradėti kalbėti: puodeliai, knygos, gėlės – tai tereikia paversti žaidimu. Pažvelkime į tuos pačius daiktus kitaip, juos transformuokime ir įpūskime gyvybės. Kartais gali pakakti ant puodelio nupiešti šypseną ir ši maža smulkmena taps kūrybiškų pusryčių su šeima dalimi“.

Autorė pasakoja, kad buvimas aktore ir trijų vaikų mama leido išbandyti pačius įvairiausius ugdymo metodus, į patį ugdymą pažvelgti netradiciškai ir suvokti, jog vieno, visiems vaikams tinkančio auklėjimo recepto nėra. Įkūrusi ankstyvojo ugdymo mokyklėlę ir vesdama tėvams skirtą radijo laidą, žinoma aktorė nusprendė savo sukaupta patirtį išreikšti kita forma – gražiausių lietuvių liaudies pasakų rinkiniu.

„Kuriame pasaką su aktore Kristina Savickyte“ – tai knyga, skirta ne tik vaikams, bet ir mažųjų tėveliams bei tiems, kurie yra šalia vaikų ir ieško kūrybiškų būdų vaikų ugdymui. Autorė atskleidžia – knygos puslapiuose iš naujo atgims Jono Basanavičiaus tarmiškai užrašytos pasakos, kurios praplės mažųjų žodyną.

O tam, kad vaikų kalbiniai gebėjimai vystytųsi visokeriopai, aktorė pasakoms taip pat adaptavo daineles su natomis, padėsiančias vaikams geriau pajusti kalbos ritmą.

K.Savickytė pasakoja, kad knygoje ypatingai daug dėmesio skirta vaikų kalbinių gebėjimų ir motorikos lavinimui, nes tai vienas pagrindinių dalykų, į kuriuos tėveliai jautriai reaguoja augant vaikui. Jie džiaugiasi kiekvienu vaikučio pasakytu žodžiu ir nuolat stebi mažylio bandymus samprotauti, fiksuoja, kokius garsus jam sekasi ištarti ir kokius ne. Tad kaip vieną iš efektyviausių kalbėjimo ir kalbos ugdymo metodų, autorė ir įvardija pasakas.

Ugdymo mokyklėlės įkūrėja įsitikinusi, kad pasakos – vienas seniausių, tačiau iki šių dienų aktualumo nepraradęs kūrybiško ugdymo būdų. Per pasakas vaikai pažįsta pasaulį, mokosi amžinųjų vertybių bei atskiria gėrį nuo blogio. Pasakose saugoma amžių išmintis, jos ne tik lavina vaiko fantaziją, bet ir puoselėja šiltus vaikų ir tėvų santykius.

„Pasakos yra vadinamos žmonijos išmintimi ir savo simboliais kartais primena sapnus. Netgi manoma, kad kažkada žmonės prie laužo dalindavosi savo sapnais ir tie, kurie paliesdavo daugelį širdžių, galiausiai virsdavo pasakomis. Žaviuosi tuo, jog per pasakas mes iš tiesų galime prisiliesti prie išminties. Jų sekimas – tai tarsi ritualas, kuriantis magišką ryšį su vaikais“, – sako autorė.

Tai, kad visi vaikai kūrybiški – įrodyta ne kartą. Tuo įsitikina kiekvienas tėvelis, stebėdamas, kaip atžalos auga ir bando pažinti pasaulį. Vis dėlto, patiems tėveliams mažiesiems prilygti kūrybiškumu ir rasti originalių būdų, kaip juos sudominti turiningai leisti laiką – nelengva užduotis. Pasak K.Savickytės, kūrybiškumą galimą ugdyti ir išsaugoti, tačiau tam reikia pasiryžti ir nebijoti klysti – tiek patiems tėvams, tiek vaikams.

„Savo kūrybiškumą pradedame prarasti tada, kai tik kas nors pradeda bandyti įsprausti mus į „rėmus“. Dažniausiai tas „kas nors“ yra mokykla arba darbas. Tuomet imame bijoti suklysti, nerimaujame dėl to, ką pagalvos kiti, kaip mus įvertins, pradedame savimi nepasitikėti, o tai užkerta kelią veikti kūrybiškai. Tėvai turi drąsinti ne tik savo mažuosius, bet ir patys save. Mažieji yra geriausias bilietas į suaugusiųjų kūrybiškumo ugdymo pamokas. Jie leidžia mums būti kvailiems, juokingiems, laisviems. Juk vaikai iki paauglystės nevertina, tad mes jiems esame gražūs ir įdomūs tokie, kokie esame“,– teigia trijų vaikų mama.

Kristina Savickytė – aktorė, ankstyvojo ugdymo mokyklėlės „Šilkaus pupa“ įkūrėja, radijo laidos „Tėvystės įkvėpimai“ sumanytoja ir vedėja bei trijų vaikų mama. Per daugiau nei penkiolika metų, kuriuos praleido augindama savus bei dirbdama su kitais vaikais, K.Savickytė suprato, kad pasakos, dainavimo, teatro ir improvizacijų derinys yra puikus būdas ugdyti vaikų kūrybiškumą.

K.Savickytės knygą „Kuriame pasaką su aktore Kristina Savickyte“ išleidusi leidykla „Alma littera“ jau daugiau kaip 25 metus vykdo savo misiją – skatina pažinimo ir skaitymo poreikį, teikia pažinimo džiaugsmą ir skaitymo malonumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.