Sezoninė odos priežiūra – ypač aktuali lietuvaičių odai

Atėjęs ruduo turėtų mums priminti, kad jau pats laikas pagalvoti apie besikeičiančius odos poreikius atšalus orams ir apsišarvuoti amunicija, padėsiančia palaikyti tinkamą odos būklę rudens ir žiemos metu.

123rf.com
123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Urbanavičienė

Nov 6, 2018, 1:51 PM

Neseniai atliktas tyrimas, publikuotas britiškame dermatologijos žurnale, dar kartelį patvirtino, kad odos būklę ir sveikatą labai veikia klimato pokyčiai. Daugeliui tai tikrai nebe naujiena, o kadangi Lietuvoje pereiname per visus metų laikus ir temperatūros svyravimo skalė labai plati, sezoninė odos priežiūra mums turėtų būtų visiškai įprastas dalykas.

Taigi nuo ko pradėsime tuos pokyčius? Pirmiausia rekomenduočiau apsilankyti pas kosmetologą veido valymo procedūrų. Kadangi saulė jau nebe tokia aktyvi, o oras dar stipriai neatšalęs, ruduo – tinkamiausias laikas rūgštiniam veido valymui.

Rūgštys ne tik efektyviai nušveis odos paviršių ir išvalys poras, bet ir paskatins odos atsinaujinimo procesus, kolageno sintezę, padės sureguliuoti drėgmės pusiausvyrą, skaistins ir šviesins odą. Po keleto procedūrų tikrai pamatysite, kad oda atrodo gražesnė ir sveikesnė.

Kiek procedūrų reikia? Tai labai individualu, bet jei turite riebią odą su problemiškomis poromis, gali prireikti ir daugiau nei 4–5 procedūrų. O jei oda normali ar kiek linkusi į sausumą, gali užtekti ir 2–3 apsilankymų.

Kaip koreguoti kosmetikos krepšelio turinį? Prausiklis, tonikas ir šveitiklis tikrai gali likti tas pats, nebent norite spręsti tam tikras odos problemas – tada galima keisti ir juos.

Daugiausia dėmesio reikėtų skirti drėkinamosioms priemonėms – kremui, losjonui ar emulsijai.

Žema temperatūra ir sumažėjusi santykinė drėgmė labai veikia odos būklę, todėl svarbiausia užduotis – palaikyti tinkamą odos drėgmės pusiausvyrą.

Noriu pabrėžti, kad ypač svarbu palaikyti išorinio, dar kitaip raginio, sluoksnio optimalią drėgmės pusiausvyrą ir apsaugą.

Kokie produktai padės tai padaryti? Ogi tie, kurių sudėtyje bus medžiagų, panašių į odoje natūraliai esančias ir drėgmę reguliuojančias medžiagas. Pavyzdžiui, mokslo dar visai neseniai pastebėta veiksmingoji trijulė – ceramidai, riebalų rūgštys ir cholesterolis. Drėkinimas bus efektyvesnis, jei šie elementai bus naudojami kartu. Hialurono rūgštis padės palaikyti drėgmę ir neleis išgaruoti vandeniui iš odos paviršiaus. Glicerinas. Nors daugelis jį vertina skeptiškai, ši medžiaga tikrai naudinga, kai kalbama apie odos drėgmės atkūrimą. Jei oda sausa, tikrai geras drėkiklis žiemą bus lanolinas, jei oda riebi – nepelnytai nuvertinta, bet labai veiksminga medžiaga mineralinis aliejus.

Ką daryti, jei kosmetika nepadeda atkurti odos drėgmės? Siūlyčiau pakoreguoti mitybą – daugiau vartoti riebalų rūgščių gausių produktų – natūralių aliejų, riešutų ir sėklų, riebios žuvies, avokadų, alyvuogių ir kt. Tik jei turite riebią odą, su šia produktų grupe turite elgtis atsargiai ir jų nepadauginti.

Taip pat į pagalbą pasitelkite vitaminus – vitaminai A ir E gerina odos būklę, vitaminas C skatina kolageno gamybą, pakankamas omega-6 riebalų rūgščių kiekis organizme taip pat palaiko gerą odos būklę, todėl žiemą vartoti žuvų taukus beveik būtina. Tikrai galite pabandyti ir kolageno bei hialurono papildus.

Taigi iki žiemos turime atlikti namų darbus – rasti laiko veido valymo procedūroms, turėti kantrybės pasirenkant optimalią drėkinamąją priemonę, pasidomėti vitaminais ir papildais odai bei tinkamesne mityba. Tikrai galiu pažadėti, kad jei pradėsite ruoštis jau dabar, šaltuoju sezonu odos problemos jums taps svetimos.

Straipsnio autorė yra seminarų lektorė ir knygos „Protingas grožis. Švytinčios odos biblija“ autorė, „Driu Beauty“ kosmetikos kūrėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.