Infarktą patyręs Antonio Banderasas: „Nenoriu gyventi lyg jau būčiau miręs“

„Mečiau rūkyti, daug sportuoju, laikausi gydytojų rekomendacijų. Bet staiga supratau, kad tuščiai eikvoju savo gyvenimą. Ką darau? Nieko. Ir tai gyvenimas? Nenoriu gyventi taip, lyg jau būčiau miręs“, – sako kino žvaigždė Antonio Banderasas (58 m.).

Dėl Pablo Picasso vaidmens aktorius nusiskuto plaukus ir antakius.<br>Scanpix nuotr. 
Dėl Pablo Picasso vaidmens aktorius nusiskuto plaukus ir antakius.<br>Scanpix nuotr. 
Antonio Banderasas su finansininke olande Nicole Kimpel dabar gyvena Londone.<br>Scanpix nuotr. 
Antonio Banderasas su finansininke olande Nicole Kimpel dabar gyvena Londone.<br>Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 13, 2018, 12:05 PM

Pastaraisiais metais garsusis ispanų aktorius patyrė daug skaudžių įvykių. Skyrybas su žmona Melanie Griffith (61 m.) – nuo pirmųjų santuokos dienų jiems buvo žadama daugių daugiausia pusė metų.

Ši sąjunga išsilaikė apie 20 metų, nepaisant amžiaus skirtumo ir Melanie problemų dėl alkoholio ir narkotikų. Dėl visų išgyvenimų prieš metus A.Banderasą ištiko infarktas.

Nors romanas su finansų ir banko reikalų specialiste olande Nicole Kimpel (38 m.) dar nesibaigė vedybomis, pora visur kartu ir nesuteikia dingsties abejoti jų santykių tvirtumu.

Iš pastarojo meto nuotraukų žvelgia truputį pasenęs ir pavargęs, bet vis dar savo berniokiško žavesio nepraradęs A.Banderasas. Gal jis neatsigavo po praėjusiais metais ištikusio infarkto?

Tai atsitiko aktoriaus namuose Sario (Anglija) grafystėje. Ten dabar dažniausiai ir gyvena A.Banderasas. Jis prisipažįsta, kad buvo gana baisu.

Ir anksčiau Antonio retsykiais paskaudėdavo širdį, bet taip arti pajutęs mirties alsavimą išsigando.

Aktorius buvo nugabentas į kliniką, jam buvo įstatyti trys stentai arterijoms praplėsti, kad kraujas galėtų patekti į širdį.

A.Banderasas neslepia, kad liga jį pakeitė. Tapo ramesnis, mažiau emocijų stengiasi įlieti į savo vaidybą. Ir dėl viso to mažiausiai jaudinasi.

Dabar aktorius stengiasi viską daryti su meile, mėgautis kiekviena gyvenimo akimirka ir būti patenkintas savimi.

Pasikeitė ir jo gyvenimo būdas. Antonio metė rūkyti, daug sportuoja, vartoja vaistus, kuriuos rekomendavo gydytojai.

Nors pradžioje aktorius manė, kad daugiau nebedirbs, greitai suprato – tai ne jam. Kartais jaučia nuovargį, tuomet ilsisi vieną, antrą dieną, o trečią pradeda save graužti, kad tuščiai leidžia laiką.

„Priėjau išvadą, kad nenoriu gyventi taip, lyg jau būčiau miręs. Man nesinorėtų, kad tiek daug dėmesio būtų skiriama mano sveikatai. Milijonus žmonių ištinka tai, kas ir mane, bet viešai apie juos niekas nekalba. Ir jie nereikalauja gailesčio ar užuojautos. Kuo esu geresnis ar svarbesnis už kitus, patiriančius ar patyrusius tokias pat kančias? Niekuo“, – sako A.Banderasas.

Aktorius džiaugiasi, kad santykiai po 2015-aisiais įvykusių skyrybų su žmona, taip pat aktore M.Griffith išliko draugiški. Nebuvo skandalų, viešo drabstymosi purvais.

Dar ir dabar Antonio daug laiko praleidžia su jų bendra dukra Stella. Nenutrūko bendravimas su Melanie, jos sūnumi Alexanderiu ir dukterimi Dakota, kurių ji susilaukė su aktoriais Stevenu Baueriu ir Donu Johnsonu.

„Net jei mes išsiskyrę, Melanie lieka mano šeima ir ją mylėsiu iki savo mirties“, – sakė A.Banderasas.

Nepaisydamas sveikatos problemų, aktorius sutiko suvaidinti savo garsųjį tėvynainį Pablo Picasso. 10 serijų televizijos filmas „Genijus: Picasso“ apie įžymaus dailininko gyvenimą ir kūrybą sukurtas kanalo „National Geographic“ užsakymu. Šis darbas A.Banderasui pelnė prestižinės televizijos premijos „Emmy“ nominaciją.

Nors šis vaidmuo jam buvo siūlomas dar jaunystėje, aktorius atsisakydavo. Tik būdamas 57-erių sutiko įkūnyti genialųjį dailininką – nuo 40 metų iki 91-erių – jo mirties.

„Pagalvojau, kad jei ir dabar atsisakysiu, būsiu paskutinis niekšas!“ – sako aktorius.

Išvaizdžiam ispanui dėl P.Picasso vaidmens teko nusiskusti galvą ir antakius. Prieš kiekvieną filmavimą iš A.Banderaso veido buvo daroma kone kaukė.

Į aikštelę aktorius ateidavo ketvirtą valandą ryto ir penkias valandas būdavo grimuojamas. Ir tai truko penkis mėnesius.

Nepaisant didelio kiekio visokių ant veido dedamų priedų, plastikinio grimo, aktorius savo veidu galėjo perteikti daugybę emocijų. Ir tai aukščiausio lygio profesionalų – grimuotojų ir vizažistų – darbo rezultatas.

Televizijos kanalo „National Geographic“ režisierius, vienas filmo „Genijus: Picasso“ prodiuserių pakluso primygtiniam aktoriaus pageidavimui.

A.Banderasas norėjo, kad dalis serijų apie P.Picasso būtų filmuojamos dailininko (ir jo) gimtojoje Malagoje, jo namuose, bažnyčioje, kur jis krikštytas, ir arenoje, kur jis, mažas berniukas, stebėjo koridą su savo tėvu.

Aktorius nėra aukštas, o jo herojus P.Picasso buvo dar žemesnis. Buvo griebtasi mažos optinės apgaulės. Visos A.Banderaso kelnės ir bridžiai buvo didesni keletu dydžių. Kojos sutrumpėdavo ir atrodydavo dar trumpesnės.

A.Banderaso herojus keitė meilužes kaip pirštines, jomis pasinaudodavo ir palikdavo. O ką apie jį mano aktorius?

„Gyvenimas išmokė mane teisingumo. Neturime teisės žmonių kaltinti tuo, ko jie nedarė. P.Picasso elgesys vertinamas skirtingai. Netikiu, kad jis naudojo jėgą prieš moteris, jas mušė, kaip rašė viena jo meilužių. Ar jomis pasinaudodavo? Taip. Genijus – tai visada patologija. Ir jos negalėjo išvengti ir P.Picasso“, – sako A.Banderasas.

Kurdamas genialaus dailininko paveikslą aktorius buvo susitikęs su nesantuokine P.Picasso dukterimi Maya ir anūku Olivier.

Maya Picasso sakė, kad jis buvo geras tėvas, – apskritai geras žmogus.

P.Picasso buvo paskendęs į amžinas naujos mūzos – meilužės paieškas, pajutęs, kad dabartinės žmonos ir draugės nustojo buvusios jo įkvėpimo šaltiniu.

A.Banderaso įsitikinimu, jo herojui buvo reikalingos naujos pažintys, kurios reiškė naują asmenybę, naują kūną. Be to genijus negalėjęs gyventi ir kurti. Tai buvo tarsi P.Picasso kūrybos narkotikas.

„Ir nereikia rimtai vertinti kai kurių jo moterų prisiminimų. Vis dėlto svarbu daug ką žinoti ir suprasti tam, kad pasirinktum, kuo tikėti ir kuo ne“, – įsitikinęs A.Banderasas.

Ar šie ginčytini ispanų aktoriaus samprotavimai reiškia, kad jis lieka nuošalyje nuo pagrindinės dabartinio Holivudo tendencijos – judėjimo vyrų prievartos aukoms apsaugoti?

„Visiškai palaikau šį judėjimą. Koks sveiko proto žmogus to nedarytų? Grupė moterų kovoja, kad nepatirtų prievartos, ir viešina baisius dalykus, nutikusius joms prieš daugelį metų.

Bet tuo pat metu kviečiu visus būti itin atsargius pateikiant vertinimus ir samprotavimus. Antraip lengva nuslysti į priešingą kraštutinumą. Pavirsti tais, kuriems paskelbta kova“, – tokia A.Banderaso nuomonė.

Į šį judėjimą įsitraukė ir jo kolegė, meksikiečių kilmės aktorė Salma Hayek. Ji viešai prabilo apie siaubingą Harvey Weinsteino elgesį „Fridos“ filmavimo aikštelėje.

Jis pasinaudojo savo, Holivudo prodiuserio, įtaka ir galybe, nuo kurios priklausė S.Hayek svajonė – suvaidinti garsiąją Meksikos dailininkę Fridą Kahlo.

Po viešos kolegės išpažinties A.Banderasas nedelsdamas jai paskambino ir pažėrė priekaištų. Kodėl Salma tuomet jam nepapasakojusi, ką prodiuseris išdarinėjo?

„Nenorėjau įtraukti nė vieno savo draugų. H.Weinsteinas galėjo sugadinti jums karjerą, jei būtumėte mėginę jį nusodinti. Jis turėjo pernelyg daug įtakos ir už mano gynybą būtumėte sumokėję labai didelę kainą“, – toks buvo S.Hayek atsakymas.

Aktorės teigimu, didelį populiarumą A.Banderasui pelnė ne tik tokios juostos kaip „Desperado“, „Zoro kaukė“, „Zoro legenda“, „Šnipų vaikučiai“, bet ir batuotas katinas – personažas, kurį A.Banderasas įgarsino animaciniame filme „Batuotas katinas Pūkis“.

S.Hayek teko pagrindinio herojaus – batuoto katino draugės katytės vaidmuo.

„Tereikia, pavyzdžiui, pasirodyti prekybos centre, kai prie manęs būtinai prieina kokia nors mamytė su vaiku ir pradeda maldauti. Ne, ne autografo, o pavaizduoti katiną. Ir be vaikų prieina ir prašo. Keblu, bet vaizduoju, ką jau padarysi! Aš jau seniai batuotas katinas – dar nuo animacinio filmo „Šrekas“. Sakoma, kad į jį esu panašus ne tik balsu, bet ir išvaizda“, – šmaikštauja A.Banderasas.

Aktoriaus gyvenimas ir karjera klostėsi labai įdomiai. Ispanijoje A.Banderasą atsitiktinai pastebėjo garsusis režisierius Pedro Almodovaras.

Būdamas 30-ies aktorius išvyko į Los Andželą (JAV), o P.Almodovaras liko Ispanijoje. Įsižeidęs dėl tokio A.Banderaso poelgio režisierius jo daugelį metų nefilmavo.

Ispanų aktoriui, iki šiol kalbančiam su ryškiu anglišku akcentu, pavyko Holivude padaryti karjerą.

2011-aisiais režisierius P.Almodovaras atlyžo ir A.Banderasas vėl suvaidino jo filme „Oda, kurioje gyvenu“.

Amerikoje A.Banderasas vedė legendinės Holivudo aktorės Tippi Hedren dukterį M.Griffith. Dabar jis vėl grįžo į Europą.

Čia, pasak A.Banderaso, jam šiuo metu patogiau gyventi. Naujoji aktoriaus draugė kilusi iš Olandijos ir dėl savo finansininkės profesijos tapo pasaulio žmogumi. Dėl to pora nusprendė apsistoti Londone.

Pasak aktoriaus, jis niekada nėra itin nerimavęs dėl karjeros, svarstęs, koks bus kitas kino projektas. A.Banderasas nenorėjęs prisirišti prie tam tikro aktoriaus tipažo, įvaizdžio.

Kai aktorius to neišvengia, praranda pasirinkimo laisvę, jo laukia vienodi vaidmenys. Tai – spąstai, iš kurių sunku, o kartais negalima ištrūkti.

Dėl to mažai kas nustebo, kai prieš trejus metus A.Banderasas pradėjo lankyti trumpalaikį, siauros specializacijos Londono meno ir dizaino koledžo kursą. Aktorių domino vyriškų gobtuvų su pelerinomis dizaino eksperimentai.

Veikiausiai tokį posūkį lėmė dalyvavimas filmuose apie Zoro. Ši idėja žlugo. Aktorius šmaikštauja, kad daugelis sukiojo pirštu prie smilkinio: esą A.Banderasas kuoktelėjo.

Ar yra kažkas, ko aktorius gailisi?

„Taip. Turėjau du P.Picasso paveikslus. Vieną jų po skyrybų atidaviau Melanie. Dabar labai gailiuosi. Tikriausiai vertėjo ieškoti kitokio susitarimo“, – sako A.Banderasas.

Ko trokšta?

„Jei turėčiau daug pinigų, labai norėčiau nusipirkti keletą savo mėgstamų P.Picasso paveikslų. Iš tų, kurie, mano nuomone, visam laikui pakeitė dailės meną“, – sako A.Banderasas.

Vargu ar aktoriui reikėtų aimanuoti dėl pinigų. Praėjusiais metais į kino teatrus atkeliavo šeši, šiais – keturi filmai. 2019-ųjų planuose – dar keturi.

Aktorius svajoja dar kartą išeiti į teatro sceną. Pastarąjį kartą jis tai darė 2003-iaisiais Brodvėjuje.

Malagoje A.Banderasas nupirko teatrą – du statinius. Vieną – vaikų teatrui, kitame vyksta jaunųjų atlikėjų repeticijos ir vaidinimai.

Aktorius derasi su vienu stambiausių Brodvėjaus prodiuserių dėl spektaklio Malagoje, jo teatre.

Paskui jis galėtų būti perkeltas į Brodvėjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.