Eskedar Maštavičienė pasiekė savo: Etiopijoje žaliuos lietuviški miškai

„Noriu, kad mano gimtoji Etiopija sužaliuotų. Šį troškimą galbūt padės įgyvendinti lietuviškų medžių miškai“, – kalbėjo viena veikliausių Lietuvoje gyvenančių užsieniečių etiopė Eskedar Maštavičienė (33 m.). Moters iniciatyva į tolimą Afrikos šalį jau iškeliavo rinktinių Lietuvos medžių sėklos.

Eskedar į savo gimtinę išsiuntė lietuviškų augalų sėklų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Eskedar į savo gimtinę išsiuntė lietuviškų augalų sėklų.<br>M.Patašiaus nuotr.
 Eskedar į savo gimtinę išsiuntė lietuviškų augalų sėklų.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Eskedar į savo gimtinę išsiuntė lietuviškų augalų sėklų.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 21, 2018, 10:01 PM

Mintis Etiopijoje užveisti lietuviškus miškus E.Maštavičienei kilo maždaug prieš pusmetį, kai ji sutiko ir lydėjo iš Etiopijos Debre Birhano universiteto į Vilnių atvykusių mokslininkų grupę.

Visuomeniška veikla pasižyminti už lietuvio Mindaugo Maštavičiaus ištekėjusi ir tris vaikus auginanti moteris nuolat skiria daug dėmesio tam, kas vyksta šalyje, iš kurios ji daugiau nei prieš dešimtmetį buvo priversta bėgti dėl politinio persekiojimo.

„Su svečiais iš mano gimtinės diskutavome įvairiais klausimais, aptarėme abiejų šalių bendradarbiavimo galimybes, dalijomės problemomis, ypač daug kalbėjome apie ekologiją, gamtos tausojimą.

Mokslininkai iškėlė itin svarbų kalnuotų Etiopijos vietovių skaudulį – sparčiai nykstančius miškus“, – pasakojo E.Maštavičienė.

Iš jų moteris išgirdo, jog miškai Etiopijoje daugelį metų buvo negailestingai kertami, todėl žaliųjų plotų smarkiai sumažėjo.

O naujai pasodinti medžiai neprigyja, nes klimatas jiems netinkamas: išskyrus vasarą, yra šalta, vėjuota, pernelyg drėgna. Žiemą oro temperatūra kalnuose nukrinta iki minusinės.

Daugelis iš gerokai šiltesnių vietų atvežtų medžių sodinukų žiemą tiesiog nušąla, sudžiūsta. Problema atsodinti miškus tapo labai didelė.

„Mokslininkai tvirtino, jog miškus atauginti padėtų vėsiam klimatui atsparesni medžiai. Garsiai išsakiau į galvą šovusią mintį: o gal Etiopijoje galėtų žaliuoti lietuviškos eglės, pušys, kiti medžiai, kuriems nebaisus net didelis šaltis? Ji svečiams pasirodė įdomi“, – tikino pašnekovė.

E.Maštavičienė pradėjo domėtis, ką šiuo klausimu būtų galima padaryti. Nugabenti didelį kiekį medžių sodinukų iš Lietuvos į Etiopiją būtų pernelyg sudėtinga. Konsultuojantis su Lietuvos ir Etiopijos gamtos mokslų specialistais paaiškėjo, jog geriausia išeitis – medžių sėklos.

Jų įsigyti E.Maštavičienė vyko į Kauno rajone įsikūrusį Dubravos medelyną, kur sukaupta įspūdingo dydžio įvairių medžių rinktinių sėklų kolekcija.

„Medelyno darbuotojai atskleidė, jog į saugyklas specialistų atrinktos sėklos atkeliavo iš įvairių Lietuvos vietų. Jos laikomos šaldytuvuose, kur temperatūra siekia iki 4 laipsnių šalčio. Pati tuo galėjau įsitikinti vaikščiodama po šaltas patalpas.

Man buvo įdomu sužinoti, kad dėl įvairių gamtos veiksnių medžiai ne kiekvienais metais subrandina kokybiškas sėklas. Todėl galima rasti ne vienų metų senumo sėklų. Vienos ilgiausiai šioje vietoje saugomų – 2001-aisiais surinktos kelių rūšių medžių sėklos“, – pasakojo E.Maštavičienė.

Moteris įsigijo maždaug po 100 gramų eglių, pušų, juodalksnių, ąžuolų ir beržų sėklų. Iš kiekvienos rūšies tokio kiekio sėklų, išskyrus ąžuolų, turėtų išaugti nuo 15 iki 30 tūkstančių augalų. Ji išgirdo, kad pakaunėje saugotų lietuviškų medžių sėklos į Afriką keliaus pirmąkart.

Ar Etiopijoje sėklos išdygs, iš jų išaugę sodinukai prigis ir virs dideliais medžiais, E.Maštavičienės teigimu, priklausys nuo klimato ir vietos mokslininkų pastangų. Jie stebės šį procesą, tirs dirvožemį ir orą. Jeigu pavyks užveisti miškus, sėklų iš Lietuvos bus gabenama daugiau.

Nugabenti bandomąją medžių sėklų siuntą ir ją perduoti specialistams sutiko E.Maštavičienės bičiulė projekto „Diena su kava“ autorė Rima Aukštuolytė, kuri praėjusį savaitgalį išskrido į Etiopiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.