Rimvydas Širvinskas-Makalius ryžosi rimtam iššūkiui

Žinomas kelionių organizavimo profesionalas ir Makalius.lt įkūrėjas Rimvydas Širvinskas šią savaitę ryžosi avantiūrai – sutiko dalyvauti Birštono mineralų namų „Vytautas mineral SPA“ siūlomoje programoje „Offline“ ir trims dienoms atsisakė telefono, naudojimosi socialiniais tinklais bei televizijos. Pasak jo, atidavus telefoną į viešbučio seifą trims dienoms, buvo puiki proga pažvelgti į technologijų užvaldytą pasaulį ir save kitomis akimis.

Makaronų namų antrojo gimtadienio akimirka.<br>Organizatorių nuotr.
Makaronų namų antrojo gimtadienio akimirka.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 8, 2019, 11:11 AM

„Šių metų mano iššūkis – džiaugtis mažais ir paprastais dalykais, tad nusprendžiau išbandyti, ar galėčiau tris dienas išbūti be socialinių tinklų ir telefono. Dar pasunkinau sau viską, tas tris dienas atsisakęs televizijos – specialiai nežiūrėjau jokių žinių. Esame per daug įpratę prie socialinių tinklų, žinoti viską, kas nutiko pasaulyje minutės tikslumu ir skubame gyventi – pamiršau jausmą nieko nežinoti ir niekur neskubėti, tad pagalvojau, kad atsisakius telefono, gal pavyktų šį jausmą atgauti“, – sako R. Širvinskas.

Pasak jo, sunkiausia buvo ne sutikti, bet sutikus, pasiruošti šiai avantiūrai: žinomas vyras peržiūrėjo telefono kontaktų sąrašą, ką reikia perspėti, kokius darbus susidėlioti, ką socialiniuose tinkluose paskelbti, kad žmonės jo neieškotų bei nustatyti autoatsakiklį. Dėl itin skubių dalykų Rimvydas nurodė „Vytautas mineral SPA“ administracijos numerį. Be to, jis pasirūpino ir namų saugumu, kad, viešai pasiskelbus, jog trims dienoms atitrūks nuo pasaulio, jie nenukentėtų. Pasirodo, ne tik namai gali būti piktavalių nužiūrėti – kol R. Širvinskas buvo atsijungęs, 7 kartus kažkas bandė įsilaužti į jo socialinių tinklų paskyras.

„Būdamas be telefono supratau, kad mes visi esame vienodi: prieš masažą laukdami visi žmonės aplink naršė telefonuose, o aš skaičiau knygą, kitą kartą tiesiog atsipalaidavau užsimerkdamas ir laukdamas, kol mane pakvies, o aplinkiniai naršė telefone. Poilsio kambaryje žmonės ne ilsėjosi (piešė mandalas, skaitė knygas), bet naršė telefonuose, o aš tuo metu skaičiau. Viešbučio restorane „Moon“ vakarienės metu netgi įsimylėjėlių porelės, užuot kalbėjusios tarpusavyje, naršė telefonuose – tai man šiomis dienomis, stebint viską iš šalies, buvo taip keista, nors supratau, kad iki tol elgdavausi lygiai taip pat. Dar keista buvo eiti miegoti be telefono, neturėti žadintuvo ir nežinoti, kiek tuo metu yra valandų – iki šiol laikrodis ant rankos man buvo tik aksesuaras. Dabar išmokau valandas tikrinti laikrodyje. Taip pat pastebėjau, kad rytais susiruošiu daug greičiau, nes nebetikrinu naujienų telefone, o imuosi to, ką reikia atlikti“, – įspūdžiais dalinosi R. Širvinskas.

Kaip pripažįsta žinomas žmogus, ypač keista jam buvo pirmą dieną išeiti iš kambario be telefono – jis daug kartų tikrindavo, ar kišenėje jį tebeturi, nors telefonas tuo metu saugiai gulėjo viešbučio seife. Pasak jo, neramu būdavo net išvažiuoti dviračiu į šalia viešbučio esantį mišką, kad nepaklystų, nes iki tol jis vadovaudavosi telefone esančiu GPS.

„Mielai dar pakartočiau šį eksperimentą, bet ilgesniam laikui, nes, kuo ilgiau buvau be telefono, tuo geriau jaučiausi. Žinau tikrai, kad nuo šiol tam tikrais momentais neturėsiu su savimi telefono – vakarienių, susitikimo su draugais metu. Be to, kai nežinai kito žmogaus nuomonės apie save ar savo sprendimus, nuotaika yra daug geresnė, tad jaučiausi puikiai, nežinodamas, ką kiti mano apie mano šį savanorišką atsiskyrimą nuo socialinių tinklų. Ši avantiūra davė dar vieną gerą pamoką – nuo šiol sakysiu tik geras pastabas, o blogas (juk visi turime savo nuomonę įvairiomis temomis) pasiliksiu sau. Supratau, kad gyvenimas daug smagesnis, kai gyveni dėl savęs, ne dėl kitų. Per tas tris dienas „praleidau“ tik daug reklaminių laiškų ir tai, kad visas pasaulis solidarizavosi su manimi ir taip pat trumpam buvo atsijungęs nuo socialinių tinklų dėl Facebook veiklos trikdžių“, – šypsosi kelionių organizatorius.

Pasak jo, ši programa – tikras išsigelbėjimas norint „pravėdinti galvą“, nes namuose tokio atsiribojimo pasiekti nepavyktų, kadangi žmonės linkę apgaudinėti save.

„Tokia detoksikacija reikalinga visiems, nes nuo telefono esame priklausomi visomis formomis, ne tik naršymu internete – jame įdiegtas žadintuvas, kalendorius, orų prognozės, juk net apsirengti nebegalime be telefono. Tikiu, kad mano senelis, kai papasakosiu, kaip jaučiausi, labai stipriai juoksis – juk jis įpratęs gyventi be jo. Apibendrinant, supratau, kad mes per daug savęs išdaliname socialiniuose tinkluose ir kai kurias akimirkas verta pasilikti pačiam sau“, – sako Makalius.lt įkūrėjas R. Širvinskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.