Viktorija Kuliomina: tai ar aš stora?

Taip, tu stora, norisi atsakyti kaskart išgirdus šį klausimą iš draugės, kuri stovi prieš veidrodį, viską mato pati, bet kažkodėl tikisi, kad pasakysiu žodžius, nuo kurių vaizdas susitrauks per taliją ir dar kelias strategines vietas, lūpų.

 Viktorija Kuliomina: tai ar aš stora?<br>123rf nuotr.
 Viktorija Kuliomina: tai ar aš stora?<br>123rf nuotr.
 Viktorija Kuliomina: tai ar aš stora?<br> 123 rf nuotr.
 Viktorija Kuliomina: tai ar aš stora?<br> 123 rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Viktorija Kuliomina

Jan 17, 2020, 3:22 PM

Dauguma vyrų turbūt mane supras, o aš pradedu suprasti juos, nes tarp skirtingo amžiaus moterų vyrauja celiulitinis virusas nuolat teirautis ne tik savo išrinktųjų, bet ir draugių, įkyriai kartojant tą patį klausimą: tu man pasakyk nuoširdžiai, ar aš tikrai tokia stora?

Žanro klasika išgirsti tokį klausimą, kai Madam ką nors matuojasi ir save apžiūrinėja veidrodyje. Kai mačiau tokias situacijas iš šalies, vyras dažnai burbtelėdavo: oi, ne, mieloji, baik tu, viskas gerai. Bet tai būdavo tik žaidimo įžanga, nes moteris virsdavo įstrigusia plokštele ir pradėdavo toliau tardyti išrinktąjį, kol pasidarydavo nebeaišku, ką ji norėtų išgirsti.

Vyras dažnu atveju turbūt iš savisaugos instinkto žino, kad turi laikytis pozicijos ir kartoti tą patį sakinį, nes jei palūš ir įgarsins objektyvią tiesą, mainais gaus garsią arba tylią isteriją, ašaras, kurios išsilies parėjus namo, o agonija užsitęs keletą dienų. Visą tą laiką kitų temų namie nebus, o jam teks būti guodėju vėl grįžtant prie versijos, kad tu nestora ir aš tave myliu. Turbūt būtent meilė ir gelbėja tą nepakeliamą situaciją, nes asmeniškai aš nežinau, ar be jos įmanoma ištverti kvailą storumo matavimo žaidimą. Kadangi draugių taip intensyviai nemyliu, nukertu iš karto, kad veidrodis nemeluoja, o ką su tuo daryti – spręsk pati, ta proga kuo greičiau keičiam temą.

Čia, viešumoje, kur jūs lyg veidrodyje galbūt pamatėte ir savo situaciją, kviečiu susipažinti su informacija, kuri gali praversti norint išeiti iš žaidimo.

Jei tu esi TA moteris, kuri užduoda TĄ klausimą, atsimink – tu turi akis ir veidrodį, todėl rask jėgų priimti realybę, kurią matai, ir užduok sau padedantį kontraklausimą: ar tau tikrai reikia lieknumo?

Nesvarbu, ar turi simbolinį antsvorį, o gal visą gyvenimą viršijai normas keliasdešimčia kilogramų, – jums dėl savęs, brangiausios, reikia žinoti, kodėl naudinga keisti mitybos ir gyvenimo įpročius, koks prizas laukia po tų pastangų ir ar neapgaudinėji savęs siedama svorį su nesėkmėmis darbe bei asmeniniame gyvenime. Gal visai ne dėl antsvorio su tavimi vengia bendrauti žmonės, o būtent tavo elgesys visus varo iš proto, tad prieš grauždama pesticidinį salotų lapą pabandyk pakeisti elgesį, gal tuomet nereikės kankinti skrandžio. Patikėk, su nuolat dejuojančia, pikta, save kritikuojančia moterimi niekas nenori bendrauti ir net gėlės šalia vysta.

Draugams ir darbdaviams tavo kilogramai nerūpi, svetimiems vyrams – taip pat, tad susiauriname lieknumo poreikį iki to, kad tu turi būti patraukli sau ir mylimam partneriui. Faktiškai jeigu vienas žmogus pamilo tave su visomis riestėmis ant pilvo, lieki tik tu, kuriai aktualu jų atsikratyti, bet jei nejauti diskomforto dėl savo figūros, galime ramiai atsikvėpti, belieka palaikyti svorį neperžengiant sveikatos ir komforto normų, o tam badauti ir persekioti visų su TUO storumo klausimu tikrai nereikia.

Jeigu manai, kad nerandi to vienintelio vyro, nes esi stora, nusiramink – daug plonų moterų neturi vyrų, kai kurios yra pripažintos pasaulio gražuolės, turi perspektyvius darbus ir kvepia prabanga.

Nelauk, kol sulieknėsi, eik į pasimatymus, nes yra atskira vyrų grupė, kuriems patinka sultingas kūnas, o į lieknas jie gyvenime nežiūrėtų. Bet jei žinai, kad tiesiog esi ne savo rogėse ir dėl to negali savęs mylėti, tau turbūt teks tapti kitu žmogumi ir sukurti save iš naujo.

Alia Crum, vadovaujanti „Mind and Body“ („Mintis ir kūnas“) laboratorijai Stanfordo universitete Kalifornijoje, užfiksavo daug būdų, kaip mūsų nusiteikimas gali kenkti. Pavyzdžiui, nocebo, neigiamo įsitikinimo, efektas gali paleisti vėjais pastangas atsikratyti antsvorio.

2011 m. A.Crum savanoriams laboratorijoje pasiūlė pieno kokteilį ir išmatavo jų alkio hormono grelino lygį kraujyje. Paprastai pavalgius jis sumažėja, bet rezultatai buvo skirtingi. Pateiktas kokteilis visiems buvo vienodas, bet kai kuriems buvo pasakyta, kad jis sveikas, o kiti manė, kad tai – nuodėmingas skanėstas.

Maniusiųjų, kad gavo mažai kalorijų turintį kokteilį, kraujyje grelino lygis buvo gerokai aukštesnis ir jie jautėsi išalkę, skirtingai nei tie, kurie gavo informaciją, kad kokteilis riebus.

Paradoksalu, kad tas pats produktas buvo suvirškintas absoliučiai skirtingai. Ši informacija jokiu būdu nereiškia, kad manydamas, jog valgai sveikai, o iš tikrųjų rydamas greitojo maisto bandeles tapsi lieknas, bet ji parodo, kad mintys taip pat gali padėti arba pakenkti metant svorį.

Grelinas veikia ne vien apetitą, signalizuodamas apie maisto stoką, hormonas dar ir sulėtina metabolizmą, skatindamas kūną kaupti riebalus, užuot juos deginus. Pateiktas pavyzdys reiškia, kad mintys duoda aiškią užduotį kūnui, kaip reaguoti į maistą.

Gal dėl to dauguma mano pažįstamų apkūnių žmonių nuolat laikosi dietų, badauja, bet rezultatų nėra tik dėl to, kad tai daro netinkamai nusiteikę: užuot motyvavę, jie užsiima savęs kankinimu, sekinimu, o organizmas jaučia stresą ir pradeda gintis, kaupti skysčius ir pan.

Esu liekna, bet vis tiek patarsiu, nes ir man nesvetimas valgymas kompensuojant neigiamas emocijas. Prieš einant pas mitybos specialistus ir į sporto salę aš sau aiškiai įvardyčiau, kas esu ir kokia noriu būti, tada sudėčiau poelgius bei mintis, kurie padėtų tokiai tapti.

Galbūt tai daryčiau su psichologu, nes žinau, kad mūsų mintys lemia labai daug, o savarankiškai jas surikiuoti ne visada pavyksta taip greitai ir kokybiškai, kaip galima padedant profesionalams.

Manau, atlikus savianalizę ir, pavyzdžiui, išmokus tvarkant namus suprasti, kad tuo pat metu vyksta ne tik katorga, bet ir puiki mankšta, galima maloniu būdu suderinti savo norus su tikslais. Mintys keičia ne tik figūrą, bet ir gyvenimą. Aš tuo tikiu. O tu vis dar nori žinoti, ar esi iš tikrųjų stora?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.