Odą meno kūriniu laikanti dermatologė: „Jauni žmonės visiškai nepažįsta savo kūno“

„Mano mimika be botokso išraiškingesnė“, – tai dermatologės ir bestselerių „Tavo oda. Viskas, ką turite žinoti apie didžiausią savo organą“ ir „Apie tai nekalbama. Jokių tabu kūnui“ autorės Yael Adler (46 m.) žodžiai.

Yael Adler.<br>imago/VIADATA/Scanpix nuotr.
Yael Adler.<br>imago/VIADATA/Scanpix nuotr.
Yael Adler.<br>Scanpix nuotr.
Yael Adler.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 19, 2020, 11:01 AM

Visame pasaulyje garsi vokiečių gydytoja odą laiko meno kūriniu, kuris nusipelno daugiau dėmesio.

– Savo knygose gilinatės į temas, kurios daugeliui yra tabu, – spuogai, bėrimai, hemorojus. Ar esama ko nors, ką jums būtų nemalonu aptarinėti?

– Labai daug. Dėl to manau, kad galiu tikrai suprasti savo pacientus, kai jiems sunku kalbėti apie savo problemas. Man, kaip ir daugumai moterų, nemalonūs kūno kvapai. Vyrai, priešingai, tuo didžiuojasi. Pavyzdžiui, tualeto reikalai niekada nebuvo mano mėgstama tema.

– Kaip pavyksta nuslopinti pacientų gėdos jausmą?

– Per apsilankymą konsultacijoje dažniausiai būtina nusirengti, o tai pacientui nemalonu.

Dermatologai žiūri ir į kiekvieną ertmę, o tai neteikia pasitenkinimo.

Bandau situaciją sušvelninti. Pavyzdžiui, sakau: „Jokios diagnozės per kelnes.“ Tai padeda. (Šypsosi.)

– Ar susidarėte įspūdį, kad jaunesni žmonės varžosi labiau nei anksčiau?

– Taip, pastebiu tai kasdien. Daugelis jaunų žmonių gėdijasi to, kas visiškai normalu, kaip antai strijos, celiulitas, randai ar apgamai.

Bet juk tai žmogaus kūnas, kaip ir ausys ar kojų pirštai. Jie visiškai nepažįsta savo kūno.

– Kaip tuomet elgiatės?

– Sakau, jog suprantu, kad dabar jiems nemalonu, o aš tai esu mačiusi šimtus kartų ir jie nėra vieninteliai, bet jų problema išsprendžiama.

Tuomet dauguma giliai įkvepia, sukaupia drąsą ir pradeda kalbėti. Juk galiu padėti, ir tai puiki patirtis visiems.

– Metai iš metų daugėja žmonių, kurie kenčia dėl odos problemų. Ar galite paaiškinti, kodėl?

– Sakyčiau, kad 20 proc. atvejų odos ligų kaltininkas – pats žmogus, pavyzdžiui, dėl sudirginto veido, sausos rankų odos ar sėdmenų niežėjimo. Ne vienas pagalvoja, kad tas vietas reikia dar kruopščiau plauti. Bet šitaip elgiantis kenkiama odai, nes muilas stipriai dirgina.

– Susargdiname save?

– Taip. Dėl agresyvaus plovimo sunaikiname apsauginius odos barjerus. Dabar beveik į visų prausiklių sudėtį įeina kvapiosios medžiagos. Jos užima antrąją vietą tarp kontaktinės alergijos sukėlėjų.

Iš kvapiųjų medžiagų, kurių turi muilas, kremas ar tualetinis popierius, jokios naudos. Vienas svarbiausių mano patarimų – ant odos neturi būti jokių kvapiųjų medžiagų.

Neturėtume pamiršti, kad natūralus odos kvapas taip pat gana geras.

– Bet juk niekam nėra malonus, pavyzdžiui, prakaito kvapas. Kaip jį galima panaikinti?

– Prakaito kvapas ir man nėra malonus. Kaip atsiranda geras kūno kvapas? Pirmiausia reikia žinoti, kad oda turi bakterijų, kurios gyvuoja iš sudėtinių odos dalių ir skaido prakaito daleles.

Iš to atsiranda kūno kvapas. Dėl to patariu vėl atkurti apsauginį odos barjerą.

– Kaip?

– Mažiau plauti. Odos bakterijos – mikrobioma – savotiški durų sargai, gina nuo kenksmingų įsibrovėlių – visokių virusų ir bakterijų.

Jei sutrinka jų pusiausvyra, kyla uždegimai. Kad mikrobioma galėtų atlikti savo darbą, reikalingas nepažeistas rūgštinis apsauginis apvalkalas.

– Ar dėl trūkstamos higienos nedvoksime?

– Ne, tai klaidingas požiūris. Žmonės iš prigimties turi subtilų, beveik nejuntamą kvapą. Bent jau tada, kai yra tinkama bakterijų pusiausvyra.

– Ir vasarą, kai stipriai prakaituojama?

– Taip, jei bus stengiamasi odą kuo mažiau maitinti chemikalais. Priešingu atveju pašalinamas mikrobiomos egzistavimo pagrindas. Kas būtinai nori, gali kasdien maudytis po dušu, bet naudotis vien švariu vandeniu.

Vietas, kurios prakaituoja, – pažastis, sėdmenų klostes, kirkšnis ir kojas – galima plauti rūgštine dušo želė, kurios pH (vandenilio jonų koncentracijos matas, parodantis tirpalo rūgštingumą ir šarmingumą. – Red.) yra 5, be kvapiųjų, dažomųjų medžiagų ir konservantų.

Geriausia plauti švelniu cukraus ir kokosų aliejaus tensidu (emulsikliu).

– Ar jūsų patarimai tinka ir pacientams, kurie kreipiasi dėl chroniškų odos ligų, pavyzdžiui, neurodermito?

– Taip, šiems asmenims mikrobioma ypač svarbi tiek odos, tiek skrandžio ir žarnyno srityse. Jų mikrobioma dažnokai pažeista.

Dėl to šiuos pacientus gydau iš vidaus bakterijomis, kad sustiprėtų odos apsauginė sistema, liautųsi uždegimai. Dėl žarnyno bakterijų padidėja vitaminų ir bakterijų, būtinų odai ir gleivinėms.

Kartais odą iš išorės gydau bakterijomis. Pavyzdžiui, oda apipurškiama veiksmingais mikroorganizmais arba naudojami probiotiniai (augalinės kilmės) kremai.

Jie, kaip tikimasi, turi sustiprinti odos mikrobiomą. Taip atveriamas kelias daugintis sveikiems streptokokams ir jie išstumia stafilokokus, kurie susargdina.

– Kodėl organizmui taikomi gydymo būdai svarbūs odai?

– Oda ir žarnynas yra draugai, kurie sąveikauja. Odos spalvai daro įtaką tai, ką valgome. Juk maistas daro poveikį visiems medžiagų apykaitos procesams.

Jis suteikia energijos bei statybinių medžiagų odos ląstelėms ir jų maistingųjų medžiagų metabolizmui (cheminių reakcijų, vykstančių kiekvienoje ląstelėje, visuma. – Red.).

Procesą gali sutrikdyti ir žarnyne esančios bakterijos. Dėl to pasitelkiu išmatų analizę norėdama ištirti bakterijų mišinio įvairovę.

– Ką reikia daryti, jei jis per daug ribotas?

– Žarnyno florą labai gerai stiprina jį skatinančios dirbti ir virškinimo laiką sutrumpinančios balastinės medžiagos, arba probiotinis maistas.

Turėtume vartoti daugiau augalinės kilmės ir mažiau pramoniniu būdu apdoroto maisto. Tokiu būdu galime sukurti palankias sąlygas bakterijoms, kurios daro mus sveikus.

Jei iš kraujo analizės nustatoma, kad trūksta maistingųjų medžiagų, būtini maisto papildai: vitaminas D, cinkas, selenas, omega-3 riebalų rūgštys, B grupės vitaminai, geležis ir kt.

– Daugeliui žmonių ne tik odos liga, bet ir plaukų slinkimas – sunki psichinė našta.

– Plaukų slinkimas dažnai tampa tikra katastrofa. Vyrams atrodo, kad jie praranda savo vyriškumą.

Iš tikrųjų plaukų slinkimas – testosterono poveikio ženklas.

– Bet nuo plaukų slinkimo kenčia ir moterys. Kaip joms padėti?

– Moterims ši problema atsiranda dėl nepakankamos mitybos, sutrikusios hormonų veiklos, po ligų ir operacijų.

Nustačius diagnozę ir atitinkamai gydant plaukai vėl atauga.

– Ar jūsų, kaip odos ligų specialistės, nežeidžia, kai kiti kolegos dažnai pašaipiai jus vadina „paviršine medike“?

– Žinoma, ne. Tuomet jiems aiškinu, kaip giliai mes skverbiamės. Kuo išsamesnių žinių turiu, tuo geriau perprantu odą.

Ji susijusi su visu tuo, ką turime ir kas ją supa: hormonais, nervų sistema, žarnyno flora, organais, psichika, seksualumu, aplinka...

Mes, odos gydytojai, atliekame tikrą detektyvo darbą.

– Tačiau siūlote ir botokso injekcijas.

– Bet pasilieku laisvę pacientui pasakyti „ne“, jei jis pageidauja to, už ką negaliu atsakyti. Stengiuosi botoksą ir kitas medžiagas naudoti kuo subtiliau. Būtina pusiausvyra.

Mano veidas nepadailintas botoksu, bet šią procedūrą esu išbandžiusi. Šiuo metu manau, kad mano mimika be botokso geresnė.

Be to, esu paniurėlė ir džiaugiuosi, kad mano kūnas sveikas. Vaizdžiai sakant, esu patenkinta jo darbu.

Parengė: Ona Kacėnaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.