Dėl senojo Ispanijos monarcho skandalo visai šeimai iškilo grėsmė atsidurti ant bedugnės krašto

Ispanijos karalienė Letizia (47 m.) išgyvena sunkiausią metą. Ji ir jos sutuoktinis karalius Felipe VI (52 m.) dabar turi pasitelkti visą savo žavesį, kad vėl susigrąžintų tautos pasitikėjimą. Karališkoji pora baiminasi dėl monarchijos likimo ir dėl savo dukterų princesių sosto įpėdinės Leonor (14 m.) ir Sofios (13 m.) ateities.

Ilgus metus vieša paslaptis buvo monarchų nesutarimai, tačiau oficialias pareigas juodu visada atlikdavo drauge.<br>Scanpix nuotr.
Ilgus metus vieša paslaptis buvo monarchų nesutarimai, tačiau oficialias pareigas juodu visada atlikdavo drauge.<br>Scanpix nuotr.
1962 m. gegužės 14 d. Ispanijos karališkoji pora oficialiai prisaikdinta.<br>Scanpix nuotr.
1962 m. gegužės 14 d. Ispanijos karališkoji pora oficialiai prisaikdinta.<br>Scanpix nuotr.
Vokietijos princesei Corinnai romanas su gerokai vyresniu Ispanijos karaliumi sukrovė įspūdingus turtus.<br>Scanpix nuotr.
Vokietijos princesei Corinnai romanas su gerokai vyresniu Ispanijos karaliumi sukrovė įspūdingus turtus.<br>Scanpix nuotr.
Iš kairės: karalienė Letizia, karalius Felipe, buvęs karalius Juanas Carlosas, karalienė Sofia, princesės Sofia ir Leonor.<br>Scanpix nuotr.
Iš kairės: karalienė Letizia, karalius Felipe, buvęs karalius Juanas Carlosas, karalienė Sofia, princesės Sofia ir Leonor.<br>Scanpix nuotr.
Ilgą laiką Ispanijos karališkoji pora viešumoje ir toliau vaidino idilę, nors santykiai buvo atšalę.<br>Scanpix nuotr.
Ilgą laiką Ispanijos karališkoji pora viešumoje ir toliau vaidino idilę, nors santykiai buvo atšalę.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 26, 2020, 11:36 AM

Ispanijos karališkuosius rūmus sudrebino anglų dramaturgo Williamo Shakespeare’o plunksnos verta drama. Galimo sukčiaus amplua – buvęs Ispanijos karalius Juanas Carlosas (82 m.).

Dėl senojo Ispanijos monarcho korupcijos skandalo visai šeimai iškilo grėsmė atsidurti ant bedugnės krašto. „Femme fatale“, lemtingoji moteris, – Vokietijoje gimusi, Danijos pilietybę turinti princesė Corinna zu Sayn-Wittgenstein (55 m.).

Šią moterį žiniasklaida vadina šviesiaplaukiu demonu, kuris buvusį Ispanijos monarchą įviliojo į meilės ir pinigų pinkles. Draugystė su C.zu Sayn-Wittgenstein, kuri susigiminiavusi su įžymiomis Europos karališkosiomis šeimomis, į viešumą iškilo 2012-aisiais.

Tuomet Juanas Carlosas buvo parskraidintas privačiu lėktuvu iš Botsvanos, kur per dramblių medžioklę susižeidė klubą. Būtent tada visuomenė ir sužinojo, kad į Afriką monarchą lydėjo ne jo žmona karalienė Sofia (81 m.), o ilgametė artima draugė, buvusi Vokietijos princo Casimiro zu Sayno-Wittgensteino žmona, po skyrybų pasilikusi vyro pavardę, ir jos sūnus.

Į pirmuosius Ispanijos spaudos puslapius buvo įkelta nuotrauka, kurioje Juanas Carlosas su profesionaliu medžiotoju pozuoja prie nušauto dramblio.

Per šalį nuvilnijo pasipiktinimo banga: kaip monarchas galėjo leistis į tokią prabangią kelionę, kai jo šalis ištikta recesijos? Ir už šį malonumą buvo paklota 15 tūkst. eurų.

Skandalai dėl prabangios dramblių medžioklės ir korupcijos, su kuria buvo siejama jaunesnioji karaliaus Juano Carloso duktė Cristina, sukėlė didžiulę audrą, kuri privertė jį atsisakyti sosto.

Dabar buvusio monarcho korupcijos skandalas baigėsi jo priverstine emigracija. Rugpjūčio 3-iąją 18 val. 30 min. buvęs karalius paliko šalį.

Jis išskrido privačiu 47,6 mln. eurų vertės lėktuvu, kuriame yra 12 sėdimųjų vietų ir penkios lovos.

Didžiausią gyvenimo krizę buvusiam karaliui Juanui Carlosui teks įveikti vienam. Monarcho žmona jau seniai išsižadėjo savo sutuoktinio pažeminta jo begalinių meilės romanų.

Jau daugelį metų Juanas Carlosas ir Sofia gyveno atskirai Sarsuelos rūmuose Madride. Dabar Sofia stengiasi bent kiek atgauti jėgas per tradicines atostogas Maljorkoje. Draugiją jai palaiko sesuo Irene (78 m.).

Buvęs karalius turėjo 5 tūkst. meilužių. Šį skaičių savo knygoje įvardijo karo istorikas Amadeo Martinezas Inglesas. Autorius nurodo net „derlingiausią“ buvusio monarcho meilės laikotarpį – 1976–1994 m. Esą tuomet jis pasimylėjęs su daugiau nei 2 tūkst. moterų.

A.M.Ingleso teigimu, Ispanijos monarchas turi apie 20 nesantuokinių vaikų. Knygos autoriaus teigimu, apie nepasotinamojo karaliaus meilės nuotykius žinojo ir šalies žvalgyba.

Apie dvilypį buvusio Ispanijos monarcho gyvenimą rašė ir dienraščio „El Mundo“ korespondentė Ana Romero savo knygoje „Žaidimo pabaiga“. Čia pasakojama apie paskutinius ketverius Juano Carloso karaliavimo metus, per kuriuos krito jo populiarumas. Knyga paremta pokalbiais su kone šimtu anoniminių šaltinių.

Pasak A.Romero, monarchas net galvojęs apie skyrybas su žmona Sofia, bet nuo šio žingsnio jį atkalbėjusi jo aplinka.

Dabar Ispanijos karalius Juanas Carlosas puolė į savo draugo Abu Dabio sosto įpėdinio glėbį. Teigiama, kad prabangus viešbutis „Emirates Palace“ – tik tarpinė daug ryšių turinčio buvusio monarcho stotelė.

Juano Carloso išvykimas – uždelsto veikimo bombos sprogimas ir jau daugelį mėnesių besitęsiančio finansinio skandalo siaubinga pabaiga. Iki tol į dienos šviesą buvo velkami vis nauji senojo karaliaus galimo sukčiavimo atvejai.

Ispanijos karalius Felipe VI dar bando įvykius pakreipti kitokia linkme ir išvengti blogiausio jų scenarijaus. Ir dėl to sūnus paaukojo savo tėvą. Karalius Felipe VI atėmė iš buvusio monarcho kasmetę valstybinę išmoką – 194 tūkst. eurų. Negana to, atsisakė bet kokio tėvo palikimo.

O Juanas Carlosas? Susidaro įspūdis, kad jis vis dar nenori suvokti savo padėties ir kol kas mėgaujasi gyvenimu septynių žvaigždučių viešbutyje „Emirates Palace“. Teigiama, kad savo draugams buvęs monarchas nusiuntęs trumpąsias žinutes, jog priverstinė emigracija esanti laikina.

Ar tikrai? Už karališkųjų rūmų sienų rutuliojosi tikra šeimos drama. Reporterė Esther Jaen (52 m.) per televiziją aiškino, kad karaliui Felipe VI teko daryti tėvui didžiulį spaudimą.

Ši žurnalistė, Ispanijos karalienės Letizios bičiulė, teigė, jog sūnui teko įdėti daug pastangų, kad tėvas sutiktų su jo reikalavimu išvykti.

Saudo Arabijos monarchija 2008-aisiais per lengvatinio apmokestinimo fondą Juanui Carlosui pervedė 90 mln. eurų. Po ketverių metų pinigai buvo perkelti į Šveicarijos banką „Mirabaud“. Iš šios sumos 65 mln. eurų monarchas pervedęs savo ilgametei draugei Corinnai.

Šveicarijos teisėsauga aiškinasi, ar Saudo Arabijos Juanui Carlosui pervesti pinigai turėjo kokių nors sąsajų su sutartimi, pagal kurią Ispanijos statybų konsorciumas turėjo nutiesti greitojo traukinio liniją Medina–Meka.

Manoma, kad senasis monarchas galėjo tarpininkauti šiam verslo susitarimui ir už tai reikalavo komisinių.

Teigiama, kad velionis Omano sultonas Qaboosas bin Saidas prabangius, 55,5 mln. eurų vertės apartamentus Londone paaukojo Juanui Carlosui kaip senelių namus.

Šveicarijoje netrukus bus pradėtas tyrimas prieš senojo Ispanijos monarcho finansų patarėją ir advokatą. Bet ne prieš patį karalių: iki atsistatydinimo jis turėjo teisinę neliečiamybę.

Dar birželį Ispanijos aukščiausiasis teismas paskelbė, kad pradedamas tyrimas Juano Carloso teisinei atsakomybei nustatyti. Bet tik dėl tų veiksmų, kurie buvo atlikti iki to, kai jis 2014-aisiais atsisakė sosto.

Buvusio monarcho advokatai tvirtina, kad jų klientas ir toliau bendradarbiaus su institucijomis ir kad palikdamas Ispaniją nebando bėgti nuo teisingumo ir bus pasiekiamas prokurorams.

Ilgametė Juano Carloso draugė ir patikėtinė C.zu Sayn-Wittgenstein tvirtina, kad nėra įsipainiojusi į jokius finansinius reikalus. 60 mln. eurų buvusi dovana jai ir jos sūnui princui Alexanderiui (18 m.), kurį buvęs Ispanijos monarchas myli kaip savo anūką.

Per savo advokatus princesė pranešė dėl nieko nesanti kalta ir džiaugiasi, kad prasidėjus tyrimams pagaliau viskas paaiškės.

„Prieš mūsų klientę buvo griebtasi daug neteisėtų veiksmų, kad būtų pridengta sukčiavimu pagrįsta įtakingų Ispanijos asmenų sistema. Tie patys žmonės bandė ir bando toliau padaryti ją atpirkimo ožiu už savo daugelio dešimtmečių netinkamą elgesį“, – sakoma advokatų pranešime.

Didžiojoje Britanijoje, kur vokiečių princesė C.zu Sayn-Wittgenstein turi sodybą, ji buvusi net persekiojama Ispanijos žvalgybininkų. Jos teigimu, jie ją persekiojo, grasino, šantažavo, kad tik nutildytų ją ir išsaugotų švarų karališkosios šeimos įvaizdį.

Ispanų požiūrį į monarchiją atskleidė apklausa. Jos rezultatai sukėlė šoką: jei būtų surengtas referendumas, 55,5 proc. ispanų pritartų respublikai ir tik 39,4 proc. pasirinktų monarchiją. Senojo karaliaus pabėgimas į Abu Dabį palankumo karališkiesiems rūmams tikrai nepridėjo.

Ekspertai mano, kad tai nėra istorijos pabaiga. Pernelyg daug lieka neatsakytų klausimų, pavyzdžiui, ką žinojo ar ko nežinojo Juano Carloso sūnus, dabartinis karalius Felipe VI? Ar jis niekada nesistebėjo, iš kur jo tėvas paėmė 500 tūkst. eurų jo povestuvinei kelionei su Letizia, atvirai klausia vienas britų laikraščių.

Buvęs Ispanijos monarchas atsidūrė prie savo gyvenimo griuvėsių. Vienam savo bičiulių, kaip teigia šalies dienraštis „El Pais“, jis pasakęs: „Jaunesni nei 40 metų žmonės mane prisimins kaip meilužę turėjusį vyrą, medžiojusį dramblius ir su pinigų prikimštu lagaminu.“

Juanas Carlosas buvo pelnęs tautos pagarbą už tai, kad suvaidino lemiamą vaidmenį Ispanijai pereinant prie demokratijos 1975-aisiais mirus generolui Francisco Franco.

Parengė Ona Kacėnaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.