56-erių Kamala Harris – kita kandidatė į JAV prezidento postą?

Kamala Harris (56 m.) – amerikiečių politikė ir teisininkė. Nuo 2017-ųjų eina JAV senatoriaus iš Kalifornijos pareigas, o dabar tapo galingiausios pasaulio valstybės viceprezidente. Tad kas gi ši moteris, kurios vardas bus didžiosiomis raidėmis įrašytas į Amerikos politikos istoriją?

 Kamala.<br>Scanpix nuotr.
 Kamala.<br>Scanpix nuotr.
 Kamala.<br>Scanpix nuotr.
 Kamala.<br>Scanpix nuotr.
Sutuoktinis Douglasas visokeriopai palaiko savo žmoną Kamalą tiek gyvenime, tiek kovoje dėl JAV viceprezidentės posto.<br>Scanpix nuotr.
Sutuoktinis Douglasas visokeriopai palaiko savo žmoną Kamalą tiek gyvenime, tiek kovoje dėl JAV viceprezidentės posto.<br>Scanpix nuotr.
 Kamala.<br>Scanpix nuotr.
 Kamala.<br>Scanpix nuotr.
Pasitikinti savimi, mėgstama žmonių ir žiniasklaidos. Ji turi tvirtą nuomonę dėl daugelio amerikiečiams rūpimų problemų ir pasiruošusi aršiai ją ginti. Tokią Kamalą pažįsta rinkėjai ir oponentai.<br>Scanpix nuotr.
Pasitikinti savimi, mėgstama žmonių ir žiniasklaidos. Ji turi tvirtą nuomonę dėl daugelio amerikiečiams rūpimų problemų ir pasiruošusi aršiai ją ginti. Tokią Kamalą pažįsta rinkėjai ir oponentai.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 8, 2020, 6:14 PM, atnaujinta Nov 11, 2020, 9:13 AM

Į pirmąjį susitikimą su būsimojo sutuoktinio Douglaso Emhoffo (56 m.) vaikais K.Harris atnešė sausainių dėžutę, perrištą kaspinu.

„Na, kaspino gal ir nereikėjo“, – sako ji dabar.

Juk tuo metu D.Emhoffo atžalos – duktė Ella ir sūnus Cole’as – jau lankė vidurinę mokyklą. Bet Kamala būtinai norėjo viską padaryti teisingai per pirmą tokį svarbų susitikimą.

Viską daryti teisingai – toks K.Harris gyvenimo leitmotyvas. Būdama 38-erių ji, pirmoji juodaodė, tapo San Fransisko apygardos prokurore. 51-erių – pirmąja JAV senatore, turinčia indiškų šaknų.

Dabar K.Harris galėtų atversti naują savo gyvenimo puslapį. JAV Demokratų partijos kandidatas į prezidento postą Joe Bidenas (77 m.) ją pavadino partnere kovoje dėl Baltųjų rūmų.

Tai reiškia, kad jei J.Bidenas laimės prezidento rinkimus, K.Harris taps viceprezidente. Pirmąja moterimi ir pirmąja juodaode šiame aukštame poste.

Ne tik šis tikslas sieja K.Harris ir J.Bideną, kuris Baracko Obamos prezidentavimo laikais 2009–2017 m. buvo viceprezidentas.

Abu sieja ir tragiška patirtis. J.Bideno sūnus Beau, taip pat teisininkas, buvo artimas K.Harris kolega. Vyresnysis Demokratų partijos kandidato į JAV prezidentus sūnus 46-erių B.Bidenas mirė 2015-aisiais pralaimėjęs sunkią kovą su galvos smegenų vėžiu.

Apie tai K.Harris neseniai užsiminė per vieną susitikimų su Demokratų partijos šalininkais. Jos balsas drebėjo, o J.Bidenas sunkiai galėjo suvaldyti ašaras.

Per rinkimų kampaniją tokios emocinės akimirkos išlieka ilgam. Ir tokių istorijų K.Harris gali papasakoti ne vieną. Kaip vaikystėje su tėvais dalyvavo demonstracijose dėl žmogaus teisių.

Jos tėvas Donaldas J.Harrisas kilęs iš Jamaikos, motina Shyamala Gopalan – iš Indijos. Abu susitiko studijuodami JAV.

Viena vertus, Kamala augo privilegijuotoje akademikų šeimoje. Tėvas – Stanfordo universiteto ekonomikos profesorius, motina – krūties vėžio tyrėja.

K.Harris dažnai cituoja motinos, kuri po skyrybų viena užaugino ir išauklėjo Kamalą ir jos seserį Mayą, žodžius.

„Nesėdėk rankų sudėjusi ir neaimanuok. Daryk ką nors!“ – sakė K.Harris motina.

Tad nieko keista, kad jau dešimtmetė Kamala sėkmingai kovojo už žaidimų aikštelės įrengimą savo gyvenamojoje vietoje.

Kita vertus, tamsiaodė K.Harris patyrė diskriminaciją. Ji suvokė, kad viską privalo daryti dvigubai geriau – kaip moteris, įsiveržusi į vyrų dominuojamas sritis, ir kaip tamsiaodė šalyje, kurioje dauguma gyventojų – baltieji.

K.Harris retorika puiki, kalbų turinys kandus. „YouTube“ galima pamatyti, kad tyrimo komitetų posėdžių metu ji savo neparankiais klausimais priverčia apklausos dalyvius mikčioti ir prakaituoti. Ji visada kalba ramiai, nuo veido niekada nedingsta šypsena.

J.Bidenas, pasirinkęs K.Harris JAV Demokratų partijos kandidate į viceprezidento postą, pavadino ją bebaime kovotoja už paprastų žmonių teises.

Bet ji gali būti ir labai jautri, pažeidžiama. Praėjusį rudenį per interviu paklausta apie 2009-aisiais nuo žarnyno vėžio mirusią motiną K.Harris negalėjo sulaikyti ašarų.

„Duokite man porą sekundžių...“, – paprašė ji.

K.Harris dažnai pabrėžia, kad šeima – svarbiausia jos atrama. Tai – jos vyras advokatas Douglasas Emhoffas, su kuriuo susituokė 2014-aisiais. Tai – pirmoji K.Harris santuoka.

D.Emhoffo pirmoji žmona kino prodiuserė Kerstin Emhoff (53 m.) ir K.Harris tapo geromis draugėmis. Sutuoktinio vaikai – Ella (21 m.) ir Cole’as (26 m.) – savo pamotę švelniai vadina Momala. Tai – maloningas žodžių „mom“ (mamytė) ir „Kamala“ – junginys. Trejais metais jaunesnė sesuo advokatė Maya Harris vadovauja Kamalos rinkimų kampanijai.

Apie savo didelę šeimą K.Haris sakė: „Kartais manau, kad mūsų santykiai beveik tobuli.“

Tvirta šeimos tradicija tapo sekmadienio vakarienė. Kamala gamina, Cole’as padeda, Ella dengia stalą, o Douglasas ieško muzikos.

Šis ritualas K.Harris padeda ne tik atsipalaiduoti, bet ir suteikia jėgų kitą dieną vėl pasinerti į politikos sūkurį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.