Dirigentas Karolis Variakojis atskleidė savo energijos šaltinį

Ankstų rytą net ir gastrolėse dirigentas Karolis Variakojis (30 m.) bėgte suka ratus apie koncertų salę, o po kelių valandų į rankas stveria batutą ir pradeda repeticiją. Bėgiojimas jam – ir malonus pomėgis, ir gera sveikata.

Karolis Variakojis.<br>D. Matvejevo nuotr.
Karolis Variakojis.<br>D. Matvejevo nuotr.
Karolis Variakojis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Karolis Variakojis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Karolis Variakojis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Karolis Variakojis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Karolis Variakojis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Karolis Variakojis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Karolis Variakojis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Karolis Variakojis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Karolis Variakojis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Karolis Variakojis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Karolis Variakojis.
Karolis Variakojis.
Karolis Variakojis.
Karolis Variakojis.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Feb 18, 2021, 7:34 PM

Šiam pomėgiui Vilniaus miesto ansamblio „Synaesthesis“ vienas įkūrėjų ir jo dirigentas K.Variakojis skiria visą laisvalaikį.

„Kiek galiu, kiek leidžia aplinkybės, stengiuosi bėgioti. O tos aplinkybės dažnai keičiasi – viskas priklauso nuo darbų, koncertų, šeimos“, – sakė dirigentas.

Vilniuje jis dažniausiai bėgioja Neries pakrante, pasiekia ir Vingio parką.

Artėjant varžyboms Karolis treniruodavosi net kelis kartus per dieną, bet dabar tam koją pakišo COVID-19 pandemija, karantinas ir padidėjusi šeima.

„Jei išbėgu palakstyti 4 ar 5 kartus per savaitę, labai gerai“, – džiaugėsi Karolis, per pirmąjį karantiną su žmona Justina susilaukęs dukters Onos, kuriai jau 8 mėnesiai.

Savo pomėgio dirigentas nepamiršdavo ir gastrolėse. „Kai buvome festivalyje Bratislavoje, keldavausi 6 val. ryto ir bėgiodavau aplink koncertų salę, nes turėjau nubėgti tam tikrą skaičių kilometrų.

Po poros dienų nuvažiavome į Zalcburgą, tai bėgiojau po Zalcburgą. Kur nuvažiuojame koncertuoti, ten ir bėgioju“, – pasakojo Karolis.

Jis mėgsta dalyvauti varžybose, kur bėga trumpas arba vidutinio ilgio distancijas.

„Dabar bėgimo varžybos Lietuvoje plačiai išplėtotos, pritraukia daug dalyvių ir į mažesnius miestelius. Mėgstu ten nuvykti. Anksčiau dažniau nuvažiuodavau.

Domina bėgimai ir užsienyje, bet buvau tiktai varžybose Diuseldorfe prieš kokius penkerius metus“, – pasakojo dirigentas.

Varžybose K.Variakojis bėgo ir 5, ir 10 kilometrų trasą, taip pat pusmaratonį. Treniruočių krūvis jam, kaip mėgėjui, prieš varžybas būna nemažas.

„Nelygu, koks esi bėgikas, kiek varžybų planuoji turėti per sezoną. Ar tik vienose ruošiesi dalyvauti, ar kokiose penkeriose. Aš mėgstu ruoštis vienoms varžyboms ir tai pradėti daryti jau prieš pusę metų.

Treniruočių grafikas gana sudėtingas, turi jį susiplanuoti ir suskirstyti tam tikrais periodais. O kad nepamirštum, reikia viską užsirašyti ir pradėti dirbti“, – pasakojo K.Variakojis.

Kai neturėjo šeimos ir ruošdavosi varžyboms, Karolis per dieną treniruodavosi kelis kartus. Tačiau ir dabar stengiasi laikytis treniruočių grafiko.

Dirigentas laikosi ketogeninės dietos. Tai mityba, kurioje dominuoja riebalai ir baltymai.

Paprasčiau tariant, valgo įvairių rūšių mėsą ir daržoves, pieno produktus, riešutus, o daržovių salotas gardina įvairiais aliejais. Angliavandenių neima į burną.

„Jokių kruopų, košių, vaisių, jokios duonos ir bandelių“, – pabrėžė Karolis.

Bet pastaraisiais metais į mitybą jis žiūri kiek atlaidžiau. Būna, suvalgo kokią saldžią bulvę ar per šventes tenka paragauti žmonos močiutės iškepto pyrago.

Bėgioti K.Variakojis pradėjo, kai buvo Lietuvos muzikos ir teatro akademijos pirmakursis. Šiuo pomėgiu vaikiną užkrėtė pats gyvenimas.

Anot Karolio, kai baigi vidurinę mokyklą ir stoji į aukštąją, prasideda savarankiškesnis gyvenimas ir studentiškas savęs ieškojimas arba pagirios po mokyklos, viskas persigrupuoja.

Tiesiog natūraliai jis suvokė, kad reikia pradėti ką nors daryti ir įtraukti į savo gyvenimą sportą.

Ar yra panašumas tarp dirigento profesijos ir bėgimo varžybų?

„Taip. Diriguojant daug judesių, daug fizinio darbo, ypač kai diriguoji ilgą koncertą arba be perstojo repetuoji. Reikia turėti ištvermės, o bėgiojimas tam pagelbėja, ta prasme tikrai panašu.

Kūno koordinacija, judesiai, reakcija, greitis – to reikia dirigentui. Bėgiodamas labai pažįsti savo kūną.

Ne tik dirigentams, bet ir kitiems atlikėjams, kurie būna scenoje, pravartu pabėgioti, pasportuoti“, – dėstė Karolis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.