Neįtikėtina kvapo galia: kas yra tie dar senovėje plačiai naudoti afrodiziakai?

Kasmet ieškome naujų būdų ir idėjų, kokius aromatus, prieskonius, vaisius ar jų mišinius galime naudoti kūniškiems ir dvasiniams malonumams sužadinti, stipresniam ir pakylėjančiam atsipalaidavimo būdui, kuris leistų ilgiau ir aistringiau mėgautis meilės malonumais, atrasti. Tad kas yra tie dar senovėje plačiai naudoti afrodiziakai ir kaip jie veikia?

 Kvapas irgi gali pakurstyti geidulį.<br>123rf.com
 Kvapas irgi gali pakurstyti geidulį.<br>123rf.com
 Kvapas irgi gali pakurstyti geidulį.<br>123rf.com
 Kvapas irgi gali pakurstyti geidulį.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (2)

Erika Daugėlaitė, Kvapų ekspertė

Feb 18, 2021, 9:22 AM, atnaujinta Feb 18, 2021, 9:26 AM

Grožio, vaisingumo ir meilės deivė Afroditė yra viena žymiausių graikų mitologinių būtybių, gimusi iš jūros putų Kipro saloje. Dažnai ji būdavo vaizduojama su rožės, miros ar balandžio elementais. Aistrą ir nežabotus malonumus apibūdinantis žodis būtent ir siejamas su šia graikų dievybe. Net žodis „afrodiziakas“ yra kilęs iš graikiško žodžio „aphrodisiakon“, kuris reiškia lytinio susijaudinimo skatinimą.

Afrodiziakais vadinamos substancijos ir kvapai, sukeliantys malonumą ir skatinantys fizinį aktyvumą. Nors šiuo metu rinkoje galime rasti ir vyriškų, ir moteriškų afrodiziakų, istoriškai įvairūs papildai ir mišiniai būdavo kuriami vyrams siekiant padidinti jų testosterono kiekį. Istoriniuose šaltiniuose dažnai minimi kvapieji aliejai ir jų mišiniai, kuriuos kilmingieji naudodavo kaip kvepalus, siekdami žadinti aistrą ir skatinti seksualinę energiją.

Senovės egiptiečiai turėjo parfumerijos dievą Nefertumą, kuris vaizduojamas su puikiausiu ir gražiausiu lelijos arba lotoso žiedu ant galvos. Jis buvo laikomas ir grožio bei gydymo dievu. Laikui bėgant egiptiečiai Nefertumą prilygino mėgstamiausioms gėlėms: rožėms, pelargonijoms ir rugiagėlėms. Jis galėtų būti apibūdinamas kaip pirmasis pasaulio aromaterapeutas. Yra išlikę nemažai rašytinių šaltinių, kuriuose pateikiami senoviniai, egzotiniai Nilo karalių ir to meto turtingųjų kvepalai, kurie, tikima, turėjo afrodiziakinių, pakylėjančių ir atpalaiduojančių savybių.

„Susinum“. Manoma, kad šis kvapas buvo gaminamas iš mėlynųjų vandens lelijų, rožių, miros, šafrano, kardamono ir cinamono. Šis gėlių natų aromatas pakylėdavo sielą ir dar kitaip buvo vadinamas karalienių kvapu.

Receptas: 1000 vnt. (x2) lelijų, 4,226 kg aliejaus, 2,354 kg saldžiųjų vilkdalgių, 140 g miros, kvapiojo vyno, 37 g (x3) kardamono, 270 g geriausios miros, 37 g krokų, 281 g (x3) cinamono, medaus, druskos.

„Kyphi“ – karalienės Kleopatros kvepalai. Pagal senuosius tekstus „kyphi“ buvo gaminamas iš miros, balinių ajerų, kiparisų, vyno, džiovintų vynuogių, sakų ir kadagių mišinio. Tai – žymiausi senovės egiptiečių kvepalai. Dažniausiai jie buvo naudojami smilkyti vakare siekiant atsipalaidavimo arba šventose vietose.

Galima aptikti ir štai tokį „kyphi“ receptą: 5,448 kg džiovintų vynuogių, 4,828 litro seno vyno, 1,136 l medaus, 42 g miros, 2,270 kg dervų, 0,284 l prinokusių kadagių uogų, 0,454 l vilkdalgių, 0,454 l citrinžolių, 0.454 l siauralapių raisteglių, 0,284 l papirusinių viksvuolių.

Graikų istoriko Plutarcho ir filosofo Demokrito raštuose galima rasti ir kiek kitokios sudėties smilkalų. Jie papildyti šafranu, cinamonu, kardamonu. Vertinant to meto kvepalų receptūrą akivaizdžiai matyti, kad afrodiziakiniai prieskoniai ir kvapieji aliejai buvo aukso vertės. Kuriant karališkus afrodiziakinius aromatus kilmingiesiems buvo naudojama tūkstančiai kvapiųjų žiedų, o tauriųjų aliejų vos kelios dešimtys gramų.

Karalienė Kleopatra, siekdama suvilioti garsiausius pasaulio vyrus, naudodavo kerinčius, stiprius aromatus. XXI a. netoli Kairo miesto atrastas Egipto karalienės kvepalų receptas, kurį atkūrė mokslininkai.

Kur kas tirštesnė, sunkesnė ir klampesnė masė miros pagrindu, panaši į alyvuogių aliejų, visiškai neprimena mūsų laikų kvepalų. Kad įgautų saldų ir aistringą aromatą, kvepalai buvo mirkomi vyne arba vynas buvo sudedamoji kvepalų dalis. Amforoje rastų kvepalų, pagamintų iš miros, kardamono, alyvuogių aliejaus ir cinamono, aromatas buvo kur kas stipresnis ir ilgiau išsilaikantis ant kūno odos nei dabartinių kvepalų.

Kvapų natos net ir šiandien per odą ar kvėpavimo takus gali paveikti mūsų mintis, priversti dviejų žmonių širdis plakti tankiau ir greičiau susilieti į vientisą ir harmoningą pulsavimą.

Kvapiųjų kanangų, pačiulių, kardamono, šalavijų, santalų, jazminų aliejai yra patys stipriausi afrodiziakai, tad rekomenduojama išsirinkti maloniausią aromatą arba aliejų mišinį ir artėjant Valentino dienai vakarais paruošti afrodiziakines vonias sau arba antrajai pusei. Užtenka 6 lašus eterinio aliejaus sumaišyti su druska ar skystu muilu ir paskleisti šiltoje vonioje. Žvakių šviesoje pasklidęs aromatas neabejotinai nuteiks ilgai romantiškai nakčiai.

Masažas su pasirinktu meilę skatinančiu pačiulių, kvapiųjų kanangų ar bergamočių aliejumi taip pat gali būti nuostabi dovana antrajai pusei. Tuomet rekomenduojama prieš aromaterapinį masažą aliejų pašildyti, kad labiau išsiskleistų natūralūs kvapai. Aliejus tampa minkštesnis ir maloniau gula ant kūno. Jei nesate masažo srities profesionalai, nebijokite eksperimentuoti, rinktis tikrų, aukščiausios kokybės ir įdomių derinių aliejų. Su meile ir šiluma ant kūno odos tepami aliejai turės stulbinamą poveikį. Šiltas kūno glostymas lėtais judesiais pasitelkus karališkus afrodiziakinius aromatus sužadins jaudulį ir aistrą, paruoš poras ilgai besitęsiančiai romantiškai nakčiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.