Stilistas Joringis Šatas įvertino internautų dažnai peikiamą kaunietišką madą

Nuo seno žinoma, kad kauniečiai mėgsta puoštis ir turi savitą rengimosi stilių. Jį geriausiai galima stebėti žingsniuojant Laisvės alėja, kuri dar vadinama Kauno mados podiumu. Koks gi tas kaunietiškas stilius? Jį reikėtų girti, o gal peikti?

„Kaune žmonės labai stengiasi laikytis mados taisyklių. Jie santūrūs, labiau linkę prie klasikos,“ – teigė J.Šatas.<br>J.Butkutės nuotr.
„Kaune žmonės labai stengiasi laikytis mados taisyklių. Jie santūrūs, labiau linkę prie klasikos,“ – teigė J.Šatas.<br>J.Butkutės nuotr.
Joringis Šatas ir Gabrielė Martirosian.<br>V.Skaraičio nuotr.
Joringis Šatas ir Gabrielė Martirosian.<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Šaulytė ir Joringis Šatas.<br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Šaulytė ir Joringis Šatas.<br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Šaulytė ir Joringis Šatas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Šaulytė ir Joringis Šatas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Joringis Šatas ir Viktorija Šaulytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Joringis Šatas ir Viktorija Šaulytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Joringis Šatas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Joringis Šatas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Joringis Šatas.<br>T.Bauro nuotr.
Joringis Šatas.<br>T.Bauro nuotr.
Joringis Šatas.<br>T.Bauro nuotr.
Joringis Šatas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Sep 15, 2021, 11:22 AM

Kauniečių rengimosi stilius dažnai tampa internautų komentarų objektu, netrūksta ir gyvų pokalbių apie mūsų miesto žmonių aprangą.

Ne paslaptis, jog vis dar pasitaiko teigiančių, kad Kaune vyrai kone visur dėvi sportinę aprangą ir segi plačias auksines grandinėles, o jų palydovės vilki trumpas pernelyg aptemptas sukneles ir puošiasi ryškiu vulgariu makiažu.

Paklaustas, ar šis stereotipas atitinka tikrovę, kaunietis stilistas Joringis Šatas sakė, kad jo gimtojo miesto gyventojai išlieka ištikimi klasikai, tačiau nebijo ir drąsių iššūkių.

„Šie stereotipai apie Kauną tikrai sklando ir nėra laužti iš piršto. Pusiau juokais, pusiau rimtai pasakysiu: Kaunas – sportininkų miestas. Kas paneigs? Žinoma, kad dar galima išvysti tokių porelių, bet kuo toliau, tuo rečiau“, – kalbėjo J.Šatas.

Stiliaus žinovo teigimu, į Kauną sparčiai veržiasi mada, kuri tildo tokias kalbas ir netrukus paliks tik juoką keliantį prisiminimą. Nors šiais laikais sportinė apranga irgi gali būti stilinga.

– Internete netrūksta ir giriančių kauniečių stilių. Tvirtinama, kad kauniečiai rengiasi kur kas gražiau, stilingiau ir įdomiau nei vilniečiai. Pritariate jiems?“– „Laikinoji sostinė“ paklausė J.Šato.

– Kaip ir minėjau, Kaune pradeda karaliauti mada. Džiugu, jog vis dažniau galima pamatyti puikiai apsirengusių ne tik merginų, bet ir vaikinų.

Kauniečiai tampa drąsesni, daugiau eksperimentuoja ir kartais jau pranoksta vilniečius, kurie, tenka pripažinti, yra gerokai laisvesni ir dažniau rengiasi taip, kaip jiems patiems patinka, patogu ar gražu.

– Vadinasi, kauniečiai mados srityje tampa vis labiau išprusę, domisi mados tendencijomis?

– Taip, ir tai normalu. Kaunas – didmiestis. Gausu parduotuvių ir butikų, kurie prekiauja tuo, kas yra stilinga ir gražu.

Žmonės mėgsta keliauti, tad dažnai mados prieskonių atsiveža ir iš svetur. Tikiu, jog Kaunas ateityje taps Lietuvos grožio ir mados sostine.

Nežinau, kas gali ginčytis, kad merginos Kaune dažnai atrodo skoningai seksualiau nei Vilniuje.

– Koks gi tas kaunietiškas rengimosi stilius?

– Kaune žmonės labai stengiasi laikytis mados taisyklių ir atrodyti nepriekaištingai. Jie santūrūs, labiau linkę prie klasikos. Stilingi kauniečiai savo aprangos neperkrauna nereikalingomis detalėmis.

– Kauniečių naktinėtojų, ypač klubinėtojų, stilius vis dažniau įvardijamas kaip išskirtinis ir puikuojasi interneto portalų puslapiuose. Kuo jis ypatingas?

– Jį įvardyčiau ne tik skoningu, bet ir nuosaikiu, ilgai madingu. Aišku, atidžiau pažiūrėjus į klubinėtojų aprangą nesunku pastebėti, jog daugelis žmonių rengiasi ir atrodo labai panašiai, tarsi būtų klonai. Tačiau geriau jau tegul būna taip, nei jie atrodytų bet kaip.

Norėčiau pagirti dailiosios lyties atstoves. Kauno klubuose retai pamatysi merginą netvarkingais plaukais, nesutvarkytais nagais, be makiažo.

– Kuo gi Kaunas išsiskiria iš kitų šalies miestų, ypač Vilniaus?

– Dar kartą pasikartosiu – subtilumu. Vilniuje galime išvysti daugybę skirtingų aprangos stilių, kurie kartais šokiruoja, atrodo keistai ar net juokingai. Kaune dažniausiai tvyro nuosaiki klasika.

– Kaip vienas po kito buvę karantinai pakeitė žmonių rengimosi įpročius?

– Per karantiną, kuris buvo paskelbtas dėl pandemijos, vis populiaresni tapo patogūs sporto ir laisvalaikio drabužiai. Tačiau jam pasibaigus daugelis iš mūsų ėmėme rengtis dar gražiau ir įdomiau nei anksčiau, pradėjome dar labiau vertinti galimybę išeiti iš namų, puoštis. Daugelis žmonių per karantiną internetu įsigijo nemažai naujų drabužių, avalynės, aksesuarų ir visai tai dabar nori pademonstruoti.

– Ir vis dėlto, kokias didžiausias klaidas rengdamiesi daro kauniečiai?

– Jeigu žmonės daro klaidų, nesvarbu, kur jie gyvena – Kaune, Vilniuje ar kitame mieste.

Manantys, kad etiketė sukuria stilių, klysta. Todėl rėkiantys dizainerių vardai ant marškinėlių ar diržų dažniausiai atrodo neskoningai.

Madą galima nusipirkti, o stiliaus – ne. O be stiliaus mada praranda prasmę.

– Kauno gatvėse ir net Laisvės alėjoje kartais tenka pamatyti žmonių, dėvinčių tokius drabužius, kuriais rengiamasi, pavyzdžiui, Palangoje. Ar etiketas tai leidžia?

– Labai svarbu atkreipti dėmesį į savo figūros tipą ir pagal tai rinktis sijonų, suknelių, šortų ar palaidinių ilgį. O J.Basanavičiaus gatvės „mados“ tegul lieka Palangoje.

– Ar karštą dieną į miestą dera išeiti įsispraudus į trumpus šortus? Netrūksta merginų, kurių šortai vos dengia sėdmenis.

– Sąvoka „trumpi šortai“ visiems skamba skirtingai, tačiau gražias kojas turinti mergina gali mūvėti tokius šortus. Tačiau tuomet labai svarbu atkreipti dėmesį ir į palaidinę, ir į batus.

Reikėtų pamiršti aukštakulnius ir aptemptas palaidines. Siūlau rinktis sportišką avalynę ir laisvus marškinius, hipišką palaidinę su kutais.

– Biuruose dirbantys kauniečiai tvyrant karščiams nesijaučia patogiai. Kokių patarimų turėtumėte jiems?

– Karštą dieną reikėtų atsisakyti pėdkelnių. Jas mūvinčios moterys vasarą dažnai atrodo labai prastai. Šiuo metu yra daugybė priemonių kitaip paslėpti kojų trūkumus, jeigu tokių yra. Einant į biurą vasarą reikia rinktis plonus, natūralius audinius, kurie leis mažiau prakaituoti. Jeigu yra galimybė, vasarą juodą spalvą reikėtų iškeisti į baltą, tiktų ir kitos šviesios spalvos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.