Dubajuje sutilpo visas pasaulis: sujungs protus, kurs ateitį

Didžiausias Jungtinių Arabų Emyratų miestas Dubajus tapo savotiška pasaulio inovacijų sostine. Čia net pusmetį veiks didžiausia planetoje paroda „Expo 2020“, kurios tema – „Sujungti protus, kurti ateitį“.

Lietuvos paviljono interjeras.
Lietuvos paviljono interjeras.
Kinijos paviljonas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kinijos paviljonas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Jungtinių Arabų Emyratų paviljonas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Jungtinių Arabų Emyratų paviljonas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Egipto paviljone kviečiama pakeliauti laiku.
Egipto paviljone kviečiama pakeliauti laiku.
Lietuvos paviljono dizaine susipina tradicijos ir modernumas.
Lietuvos paviljono dizaine susipina tradicijos ir modernumas.
Vatikano paviljonas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Vatikano paviljonas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nyderlandų paviljonas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Nyderlandų paviljonas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Australijos paviljonas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Australijos paviljonas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Nov 16, 2021, 2:53 PM

Praėjusiais metais dėl koronaviruso pandemijos pirmą kartą neįvykusiame renginyje šiemet pasirodo daugiau nei 190 valstybių.

Šia proga kiekviena šalis pasistatė specialius įspūdingo eksterjero bei interjero paviljonus, kur organizuoja savo šalį pristatančius renginius.

Tarp Švedijos ir Slovėnijos paviljonų įsikūrusio Lietuvos paviljono dizainas sujungia modernias ir tradicines architektūros tendencijas.

Jo konstrukcija – medinė, paviljonas puoštas langinėmis, ant jo taip pat sumontuota saulės baterijų elektrinė.

Pastato viduje lankytojus pasitinka Lietuvos vaizdai.

Čia apsilankiusieji yra supažindinami su Lietuvoje sukurtomis, aplinką tausojančiomis, ateitį keičiančiomis technologijomis įvairiausiose – gyvybės mokslų, lazerių, žiedinės ekonomikos ir kitose – srityse.

Salės centre taip pat sumontuotas sumažintas „pOrtalo“ modelis.

Originali šios instaliacijos versija stovi priešais sostinės geležinkelio stotį ir jungia Vilniaus bei Liublino miestus.

Iki kovo mėnesio paviljone planuojama rengti parodas, dokumentinio kino savaitę, čia apsilankys nekilnojamojo turto plėtotojai, verslo delegacijos.

Lietuvos valstybinių švenčių proga – Vasario 16 d. ir Kovo 11-ąją – numatomi kultūros renginiai.

Paviljone taip pat nuolat veiks nedidelis lietuviškų patiekalų ir gėrimų restoranas, dirbs suvenyrų krautuvėlė.

Kitų šalių paviljonuose linksmybių ne ką mažiau.

Pavyzdžiui, pasitelkiant 3D technologijas Egipto paviljono lankytojams suteikiama galimybė pakeliauti laiku, paviljone eksponuojamos net trys antikinės faraonų skulptūros.

Prancūzijos paviljone siūloma leistis į gastronominę kelionę, o Norvegijos – interaktyviai pakeliauti po jūros dugną ir kosmosą.

Prisistatomieji valstybių renginiai vyksta ir už paviljonų ribų. Spalio pabaigoje į Dubajų atvykusi „Vilnius City Opera“ kartu su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru surengė ne vieną pasirodymą.

Režisierės Dalios Ibelhauptaitės (54 m.) ir muzikos prodiuserio Marijaus Adomaičio-Ten Walls (38 m.) sukurta elektroninė opera „e-Carmen“ buvo pristatyta milžiniškoje „Jubilee“ scenoje.

Investicijos – milžiniškos

* Panašu, jog „Expo 2020“ pavyko išvengti 2014-ųjų Sočio olimpinių žaidynių likimo, – nors į pastarąsias buvo investuoti milijonai, kai kurie tualetai vis tiek buvo įrengti be sienų, o iš čiaupų tekėjo geltonas vanduo.

* Prieš keletą metų apskaičiuotos galimos „Expo“ parodos rengimo išlaidos siekė apie 28 mlrd. eurų. Į šią kainą pateko transporto infrastruktūros tobulinimas, komercinių, gyvenamųjų ir svečiams priimti skirtų sektorių statyba.

* Apskritai didžiulės investicijos yra neatsiejama parodos dalis jau daugiau nei 150 metų.

* Nuo parodos pradžios 1851-aisiais iki mūsų dienų buvo pristatyta daugybė inovacijų technologijų, architektūros, kultūros bei gastronomijos srityse.

* 1889 m. parodai Paryžiuje buvo pastatytas Eiffelio bokštas, 1939-aisiais, kai prasidėjo Antrasis pasaulinis karas, Niujorke vykusioje parodoje buvo pristatyta pirmoji tiesioginė televizijos transliacija, 1962 m. parodai Siatle pastatytas 185 metrų aukščio bokštas, iki šiol laikomas šio Jungtinių Valstijų miesto simboliu.

* Jau yra žinoma, kur „Expo“ vyks ateityje. 2023-iaisiais paroda bus rengiama Argentinos sostinėje Buenos Airėse, 2025 m. šventė persikels į Japoniją, Osakos miestą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.